Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Οι παρασκηνιακές διεργασίες της συμφωνίας Μέρκελ – Σαρκοζί

Το παρασκήνιο που οδήγησε στη μυστική συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί για τη συμμετοχή στο μέλλον και ιδιωτών επενδυτών στο κόστος σωτηρίας κρατών, αλλά και τις ισχυρές πιέσεις κορυφαίων Ευρωπαίων πολιτικών και τραπεζιτών σε Ιρλανδία και Πορτογαλία για να ζητήσουν ευρωπαϊκή βοήθεια και να αποφευχθεί ντόμινο κρίσης στην Ευρωζώνη, αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

Το «Σύμφωνο της Ντοβίλ», όπως θα μείνει γνωστή η συμφωνία, υιοθετήθηκε από τους δύο ηγέτες στις 18 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε ξεκαθαρίσει στον Γάλλο πρόεδρο πως το Βερολίνο δεν θα δεχόταν επέκταση του προσωρινού ταμείου σωτηρίας των 750 δισ. ευρώ πέραν του 2013.

Έτσι, πρότεινε έναν συμβιβασμό: Θα απέσυρε την πρόταση να ...
επιβάλλονται αυτόματα κυρώσεις στις χώρες που παραβαίνουν τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας, εάν η Γερμανία κέρδιζε την υποστήριξη της Γαλλίας στην πρόταση να συμμετέχουν στο μέλλον οι ιδιώτες επενδυτές στο κόστος σωτηρίας κρατών.

Και ενώ η συμφωνία Βερολίνου - Παρισίου επισφραγιζόταν το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου, την ίδια ημέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντιόνταν στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν το θέμα της διάσωσης του Δουβλίνου.

Όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε διένειμε email στο οποίο αναφερόταν το περίγραμμα της συμφωνίας Μέρκελ-Σαρκοζί στη Ντοβίλ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ αντέδρασε έντονα: «Θα καταστρέψετε το ευρώ» φώναξε στα γαλλικά προς το μέρος της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Ο «ισχυρός άνδρας» της ΕΚΤ ήξερε ότι η συμφωνία Γερμανίας - Γαλλίας θα προκαλούσε θύελλα στις αγορές. Όταν οι ηγέτες της Ευρώπης συναντήθηκαν δέκα ημέρες αργότερα, ο Τρισέ ήταν ακόμη θυμωμένος: «Δεν αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα της κατάστασης» φέρεται να είπε στον Σαρκοζί που ανταπάντησε σε παρόμοιο ύφος: «Εσείς μιλάτε σε τραπεζίτες. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τους πολίτες».

Στις αγορές πάντως επικράτησε πανικός. Οι επενδυτές άρχισαν να ξεπουλάνε τα ομόλογα της Ιρλανδίας, έχοντας διαλύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη και αφήνοντας την ΕΚΤ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Η WSJ επίσης αποκαλύπτει ότι στις 9 Νοεμβρίου ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα του Τρισέ στο Δουβλίνο ότι η τράπεζα ετοιμαζόταν να κλείσει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν, παρόλο που επισήμως αρνούνταν ότι θα ζητήσει βοήθεια, στις 14 Νοεμβρίου έστειλε ομάδα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τους όρους μιας πιθανής συμφωνίας.

Δύο ημέρες μετά το Eurogroup ζήτησε από τον Λένιχαν να δεχτεί τη βοήθεια, αλλά το Δουβλίνο προσπάθησε και πάλι να αντισταθεί.

Στις 18 Νοεμβρίου στα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες έδωσαν τελεσίγραφο στον Ιρλανδό ομόλογό τους. Εάν η Ιρλανδία δεν έπαιρνε τη βοήθεια, η ΕΚΤ θα σταματούσε να δίνει χρήμα στην Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας. Το Δουβλίνο ζήτησε βοήθεια εκείνο το Σαββατοκύριακο και στις 28 Νοε?βρίου η ΕΕ και το ΔΝΤ ενέκριναν δάνειο 67,5 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα πάντα με την αμερικανική εφημερίδα, η Άγγελα Μέρκελ, φοβούμενη ότι η συμφωνία της με τον Νικολά Σαρκοζί είχε αποκαλυφτεί, αποφάσισε να συμβιβαστεί. Αντί να ακολουθήσει τη σκληρή γραμμή του συμφώνου στη Ντοβίλ, συμφώνησε να περιοριστεί η περίπτωση «κουρέματος» των ομολογιακών τίτλων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...