Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ο εφιάλτης της ανεργίας

    Αναµφισβήτητα το µεγαλύτερο πρόβληµα σήµερα στην ελληνική κοινωνία είναι η ανεργία. Και µάλιστα η έκρηξη της ανεργίας στους νέους. Ωστόσο, εκτός από την κοινωνική διάσταση του προβλήµατος, η ανεργία, οι περικοπές των µισθών,η εισφοροδιαφυγή αλλά και η ...
µείωση των εισφορών συρρικνώνουν δραστικά τα αποθεµατικά των ασφαλιστικών ταµείων.

Oι απώλειες για κάθε άνεργο που µένει εκτός ασφάλισης κυµαίνονται κατά µέσο όρο στα 5.000

ευρώ. Η τελευταία (επικαιροποιηµένη) εκτίµηση τουΙΝΕ/ ΓΣΕΕεπισηµαίνει ότι η ανεργία µπορεί νααγγίξει ακόµη καιτο 22%στοτέλοςτου2011 (1.150.000 άνεργοι).

Αν εκτιναχθεί η ανεργία, αντίστοιχα θα συρρικνωθούν σηµαντικά και τα έσοδα των Ταµείων. Σήµερα, οι 650.000 άνεργοι πουκαταγράφονται επισήµωςστοιχίζουν στα ασφαλιστικά ταµεία 6,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Εκτός από τα προγράµµατα του ΟΑΕ∆ και τις νέες δράσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, ο εφιάλτης της ανεργίας εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Και είναι φυσικό οι εκτιµήσεις όλων να προβλέπουν και νέα αύξηση των ανέργων,αφού δεν έχουν εκδηλωθεί αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Η ανάγκη για συντονισµένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες µε έµφαση στην αύξηση επενδύσεων για τη δηµιουργία θέσεων εργασίας είναι επιτακτική. Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας καιη διαγραφόµενη τάση µετανάστευσης, κυρίως νέου επιστηµονικού δυναµικού, συνιστούν σήµερα µέγιστο κίνδυνο καθόσον αν δεν αποτραπούν, πέραν των σοβαρών κοινωνικών και πολιτιστικών συνεπειών, συνεπάγονται όχι µόνο τη συρρίκνωση της παρούσας οικονοµικήςδραστηριότητας αλλά και την υπονόµευση της αναπτυξιακής προοπτικής.
ΤΟΥ ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ  Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...