Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

«Ασυμφωνία» στο ΠαΣοΚ Ακόμη και εκτός επίσημης γραμμής κινούνται πολλοί βουλευτές

«Ασυμφωνία» στο ΠαΣοΚ
Τον ασκό του Αιόλου φαίνεται ότι άνοιξαν οι εξελίξεις στην οικονομία και η προοτπική λήψης νέων μέτρων από την κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να κάνει ένεση αισιοδοξίας τόσο στις συσκέψεις με τους ...
υπουργούς όσο και σε εκδήλωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους νέους αγρότες λέγοντας ότι «καλλιεργείται κλίμα απαισιοδοξίας ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Όμως καταφέραμε ήδη να μην χρεοκοπήσουμε»
. Όμως, χθες, πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ επέλεξαν να στείλουν τα δικά του μηνύματα μέσω των ερτζιανών, κινούμενα ακόμα και εκτός της επίσημης γραμμής.

Η συνέντευξη του βουλευτής της Β' Αθήνας κ. Μ. Ανδρουλάκη (Real FM) τάραξε τα νερά. Υποστήριξε ότι η θεραπεία που ακολουθεί η κυβέρνηση για την κρίση, δηλαδή το μνημόνιο, «είναι λάθος. Εμείς δεν έχουμε κρίση λόγω αγορών. Το χρέος έχει μια δυναμική που είναι αδύνατη η πληρωμή του με αυτούς τους όρους» είπε και τάχθηκε υπέρ της ήπιας αναδιαπραγμάτευσης του χρέους.

Επισήμανε όμως ότι «πρέπει να μείνουμε μέσα στην ευρωζώνη, να μη βγούμε τεχνικό οφ σάιντ» και πρόσθεσε ότι μας βολεύει η «αμοιβαία ομηρία με την ΕΕ», ενώ χαρακτήρισε «τραγωδία για τους Έλληνες» τα σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή.

 Επίσης, είπε ότι απαιτείται μια μίνιμουμ συναίνεση στο πολιτικό σκηνικό, συμπληρώνοντας ότι «οι επιχειρηματικοί τομείς, ο τύπος και η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων που επιβάλλει η κρίση».

Ο κ. Ανδρουλάκης, αναγνώρισε έλλειμμα συντονισμού στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου «δεν είναι καλός σε αυτό που λέμε «day to day» μάνατζμεντ και πρέπει να ορίσει οργανωτικό γραμματέα». Είπε ακόμα ότι η τακτική που ακολούθησε ο πρωθυπουργός ήταν αποτέλεσμα λανθασμένων αμερικανικών εισηγήσεων, ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στις αποφάσεις και ότι δεν ήταν μοιραία η ένταξη στο μνημόνιο.

 «Ο πρωθυπουργός εμπιστεύτηκε παιδιά που είναι καλά αλλά δεν μίλησαν ποτέ σε ένα καφενείο. Δεν πλακώθηκαν σε ένα αμφιθέατρο. Όταν οι ηγέτες ανεβαίνουν, πολλαπλασιάζονται αυτοί που λένε όσα θέλουν να ακούσουν. Ακόμη αυτοί είναι δίπλα του, αυτοί που του έλεγαν για πράσινα ποδήλατα όταν η Ελλάδα βούλιαζε», είπε.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσων κ. Δ. Κρεμαστινός (Βήμα FM) παρατήρησε ότι χρειάζεται περισσότερη δικαιοσύνη στα οικονομικά μέτρα, δεν συντάχθηκε όμως με την άποψη ότι η κυβέρνηση κρύβει την αλήθεια για την οικονομία από την κοινή γνώμη. «Τι να κρύψει η κυβέρνηση; Είμαστε σ’ αυτό το κατάντημα που είμαστε, τι να πει παραπάνω;», έθεσε το ερώτημα.

 Ο κ. Κρεμαστινός, ο οποίος σε πρόσφατη σύσκεψη των επικεφαλής των ΚΤΕ στη Βουλή επέκρινε τους υπουργούς επειδή όπως είπε δεν εφαρμόζουν τους νόμους που ψηφίζονται στη Βουλή, άφησε ξανά αιχμές για τη συμπεριφορά ορισμένων εξ αυτών. «Η αγωγή δεν διδάσκεται. Εάν κάποιος υπουργός δεν σέβεται τους βουλευτές, είναι πρόβλημα δικό του και ενδεχομένως του πρωθυπουργού για να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει», δήλωσε

Θέμα ανασχηματισμού έθεσε ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Οδ. Βουδούρης (Flash), εκφράζοντας την άποψη ότι μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα πρέπει να υπάρξει ένας ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος το οποίο προέκυψε το Σεπτέμβριο και επισημαίνοντας ότι είναι μεγάλο και παρουσιάζει προβλήματα συντονισμού.

 Πρότεινε επίσης, να υπάρξει μια διαδικασία αξιολόγησης και όχι αναθεώρησης του μνημονίου, όπως είπε χαρακτηριστικά, προκειμένου «να φανεί πώς λειτούργησε αυτό το σύστημα μέχρι τώρα και να κάνουμε και τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις.

Μια κίνηση για παράδειγμα που μου φαίνεται πάρα πολύ σημαντική είναι ο τρόπος με τον οποίο επικαιροποιείται το μνημόνιο, με μια διαπραγμάτευση κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των εκπροσώπων της Τρόικας και μετά αυτό ανακοινώνεται κατά κάποιο τρόπο, αυτός ο τρόπος ίσως πρέπει να τον ξανασκεφτούμε»
. Ζήτησε έτσι μια πιο ανοιχτή διαδικασία η οποία να εμπλέκει με ανοιχτό τρόπο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Κ. Καρτάλης τόνισε την ανάγκη να αποτυπωθεί το πολιτικό πρόγραμμα για την πορεία της χώρας το οποίο να ξεπερνά τις υποχρεώσεις του μνημονίου και πρόσθεσε ότι υπάρχουν προτεραιότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα όπως είναι το πρόβλημα της υστέρησης των δημοσίων εσόδων, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η ανάπτυξη.

 «Αν μπορέσει και δουλέψει και η ιστορία των αποκρατικοποιήσεων και επαναγοράσουμε ένα ποσοστό του χρέους είναι ακόμα καλύτερα, σε όποιο βαθμό είναι αυτή η επαναγορά 3%, 10%, 15% είναι πολύ σημαντικό, αλλά να ξέρουμε όλοι ότι αυτά δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη», είπε.

Κατά της αποκρατικοποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων τάχθηκε ο βουλευτής της Α Αθήνας κ. Π. Οικονόμου (Flash). «Η αποκρατικοποίηση με την έννοια της πώλησης πόρων που αποδίδουν είναι εντελώς λανθασμένη στη συγκεκριμένη φάση.

Εμείς πρέπει να μειώσουμε τα ελλείμματά μας, όταν πουλάμε μέρος δημοσίων επιχειρήσεων οι οποίες εισπράττουν κέρδη μειώνουμε τις εισπράξεις μας. Τι λογική είναι αυτή; Δεν το έχω καταλάβει αυτό το πράγμα», παρατήρησε.

Επιπλέον επανέλαβε την άποψη του ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταγγείλει το μνημόνιο, λέγοντας ότι δεν έχει νόημα η συνέχιση του από τον Ιούνιο και μετά. «Εξεμέτρησε τον βίον της η δανειακή αυτή σύμβαση», επισήμανε και πρότεινε να πάρει η κυβέρνηση χρήματα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης πριν από το 2013.

Κατά των τραπεζών έβαλλε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Λ. Γρηγοράκος (Βήμα FM). «Καταλαβαίνουμε τους νόμους του τραπεζικού συστήματος, εγώ δεν είμαι ειδικός, αλλά τουλάχιστον τον κοινό νου τον διαθέτω. Οι βουλευτές ρωτάμε.

Βλέπουμε την αγορά και στενάζει.
Δώσαμε 30 δις, δώσαμε άλλα 30, δώσαμε 28. Αυτά, δεν πρέπει να μάθουμε πού πήγαν; Γιατί εμείς δεν τα έχουμε δει. Δεν τα έχει δει η κοινωνία. Διότι εάν αυτά τα χρήματα τα πήραν και τα διαχειρίζονται σαν golden boys πρέπει να τελειώνουμε μ’ αυτή την ιστορία. Να ξέρουμε ότι δεν μας υπολογίζει καθόλου το σύστημα, να πάρουμε τα μπογαλάκια μας και να πάμε σπίτι μας», σημείωσε.

Η βουλευτής Μεσσηνίας κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου (στο "Κόκκινο") σε ερώτηση για την αποδοτικότητα της κυβερνητικής πολιτικής και την προοπτική λήψης νέων μέτρων, δήλωσε: «Οι νέες εξελίξεις μας βάζουν όλους σε σκέψη για το κατά πόσο όλα αυτά τα μέτρα αποδίδουν τα αναμενόμενα ή όχι. Σαφέστατα και δεν αποδίδουν αυτά τα οποία θα θέλαμε».
 
Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...