Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Συρία: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί σε πολυπληθείς διαδηλώσεις. Για πρώτη φορά διαδηλώνουν και Κούρδοι

(φωτογραφία αρχείου)
Τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Δαμασκό, την Μπανιάς και τη Λατάκια της Συρίας, εναντίον του κόμματος Μπάαθ έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής, δύο ημέρες αφότου...
 ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είχε χαρακτηρίσει τις μαζικές διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα την παραχώρηση περισσότερων ελευθεριών στους πολίτες, υποκινούμενες από μια «ξένη συνωμοσία». Είναι η πρώτη φορά που στις διαδηλώσεις συμμετέχουν Κούρδοι από την Καμισί, την Αμούντα και τη Χασακέ.

Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Δαμασκού και των προαστίων της, με τις δυνάμεις ασφαλείας να τους αντιμετωπίζουν αρχικά με δακρυγόνα, τόσο στο προάστιο Ντούμα, όσο και στις παραθαλάσσιες πόλεις Λατάκια και Μπάνιας, και έπειτα με αληθινά πυρά, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Στη συνοικία Κφαρ Σούσεχ μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αλλά και υποστηρικτές του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, επιτέθηκαν με ξύλα σε διαδηλωτές καθώς οι τελευταίοι έφευγαν από το τέμενος Ριφάι έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Περίπου 200 πιστοί φώναζαν συνθήματα υπέρ της πόλης Ντεράα όπου πριν από δύο εβδομάδες ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του κόμματος Μπάαθ. Τουλάχιστον έξι διαδηλωτές συνελήφθησαν και δεκάδες άλλοι ξυλοκοπήθηκαν καθώς έβγαιναν από το τέμενος.
Για πρώτη φορά συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και Κούρδοι. Η Καμισί, η Αμούντα και η Χασακέ, 700 χλμ. βορειοανατολικά της Δαμασκού, κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, είναι δύο πόλεις με κούρδικο πληθυσμό κατά πλειοψηφία.
«Πολλές εκταοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής στο Καμισί και την Αμούντα φωνάζοντας ‘Θεός, Συρία, ελευθερία’», όπως δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ραντίφ Μουσταφά, πρόεδρος της κουρδικής επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...