Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Der Spiegel: Το ΔΝΤ πιέζει την Ελλάδα για αναδιάρθρωση χρέους

Τις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), να αναδιαρθρώσει το χρέος της και μάλιστα σύντομα, δέχεται η Ελλάδα σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel, όπως μεταδίδει το Reuters.
Πρόκειται για προδημοσίευση άρθρου γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.
To άρθρο χωρίς να ...
κατονομάζει πηγές, τονίζει πως υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ προτείνουν η Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της λόγω του μεγάλου ύψους του.
Σύμφωνα με το Spiegel, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι "είναι αναγκαίο να μειωθεί το βάρος του χρέους από 150% περίπου επί του ΑΕΠ, που είναι σήμερα". Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει είτε μέσω παράτασης αποπληρωμής (για το σύνολο του χρέους) είτε πιο άμεσα μέσω "κουρέματος", μείωσης δηλαδή της αξίας του χρέους είτε με μείωση των τοκοχρεολυσίων. "Κατά την άποψη του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το ταχύτερο να αρχίσει συνομιλίες με τους πιστωτές της και να τους ανακοινώσει τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση χρέους", αναφέρεται στο άρθρο. Οι λόγοι που το ΔΝΤ δεν εκφράζει δημόσια την θέση αυτή, σύμφωνα με το Spiegel, είναι για να μην δεχθεί πιέσεις η Πορτογαλία.
Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέψευσε σήμερα όσα υποστηρίζει το άρθρο του γερμανικού περιοδικού. "Οπως έχουμε πει επανειλημμένα το ΔΝΤ υποστηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη μη αναδιάρθρωση χρέους και την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της", δήλωσε μία εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο πρακτορείο Reuters.
Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής του ευρωμηχανισμού διάσωσης, Κλάους Ρέγκλινγκ, με σημερινές του δηλώσεις χαρακτηρίζει το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, βιώσιμο.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...