Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Επιδείνωση στα δηµοσιονοµικά της Ελλάδας – Στον αέρα η πέµπτη δόση του δανείου

ο επίτροπος οικονοµικών υποθέσεων της ευρωπαϊκής ενωσης ολι Ρεν

Ο Ολι Ρεν σηκώνει ψηλά τα χέρια
    Στον αέρα φαίνεται αυτή τη στιγµή να είναι η πέµπτη δόση του δανείου των 110 δισ., ύψους 8,7 δισ. ευρώ (+3,3 δισ. από το ΔΝΤ), καθώς οαρµόδιος για τα οικονοµικά επίτροπος της Ενωσης Ολι Ρεν προσανατολίζεταινα µην πάρει θέση (αρνητική ή θετική) για την εκταµίευσή της και να παραπέµψει την απόφαση στο Συµβούλιο Υπουργών.

Οπως εξηγούν στελέχη της Κοµισιόν και συνεργάτες του επιτρόπου, µέχρι τώρα η τρόικα προέβαινε σε αξιολόγηση της κατάστασης στην Ελλάδα ανά τρίµηνο και µε βάση τα ευρήµατά της εισηγούνταν την εκταµίευση της κάθε δόσης – όπως επίσης και τα επόµενα βήµατα που ...

όφειλε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνηµονίου. Τώρα όµως, όπως υποστηρίζουν, η δηµοσιονοµική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ ώστε – εάν δεν υπάρξουν θεαµατικές αλλαγές – τον Ιούνιο η κατάσταση να ...
θεωρείται µη αναστρέψιµη. Ετσι, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ο κ. Ρεν έχει αποφασίσει πως εφόσον επιβεβαιωθούν οι δυσµενείς προβλέψεις θα απευθυνθεί στο Συµβούλιο, από το οποίο έχει λάβει και την εντολή της «επιτήρησης», ζητώντας από αυτό να λάβει την ευθύνη της απόφασης.

Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς της Κοµισιόν, το πρώτο τρίµηνο του 2011 η µαύρη τρύπα στην ελληνική οικονοµία ήταν της τάξης των 2,2 δισ., προερχόµενη κυρίως από υστέρηση στα έσοδα αλλά και από υπέρβαση των δαπανών. Επιπλέον, σύµφωνα µε τους Κοινοτικούς, «τώρα πια εξαντλούνται τα περιθώρια άµεσων διορθώσεων» – εν ολίγοις, η απόδοση των µέτρων που ελήφθησαν, φοροεισπρακτικά και οριζόντιες περικοπές δαπανών, έχουν εξαντλήσει τη δυναµική τους καιδεν µπορούν να αποδώσουν καλύτερα αποτελέσµατα.

ΥΦΕΣΗ - ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. Οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι η ύφεση σε συνδυασµό µε την έλλειψη διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων, οι οποίες «είτε δεν έγιναν είτε έγιναν µισές, όπως η απελευθέρωση των επαγγελµάτων, είτε θεσµοθετήθηκαν αλλά δεν εφαρµόσθηκαν», επιδεινώνουν το δηµοσιονοµικό έλλειµµα µε αποτέλεσµα να οδηγείται η ελληνική οικονοµία τον Ιούνιο σε δεινή θέση.

Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς στελεχών της οµάδας του κ. Ντερούζ, η µαύρη τρύπα στα τέλη Ιουνίου θα είναι της τάξης των 4,8 - 5,8 δισ. ευρώ. Εάν σε αυτά προσθέσει κανείς και τα σχεδόν 2,7 δισ. που απορρέουν από την αναθεώρηση του ελλείµµατος περίπου στο 10,6% για το 2010 προκύπτει το δυσθεώρητο ποσόν των 8,5 δισ. ευρώ στα µέσα της χρονιάς. Για την κάλυψή του, όπως λένε στις Βρυξέλλες, δεν επαρκεί ούτε η σκλήρυνση των µέτρων που ήδη προβλέπεται στο Μνηµόνιο, ενώ έκτακτα µέτρα θα βυθίσουν τη χώρα ακόµη πιο βαθιά στην ύφεση.
Η µαύρη τρύπα στο πρώτο τρίµηνο του 2011 ήταν 2,2 δισ. και ίσως φθάσει τα 4,8 - 5,8 δισ. τον Ιούνιο

Νέο δάνειο ή αναδιάρθρωση υπό την εποπτεία της Κοµισιόν

Λίγες µόλις µέρες µετά την «ιστορική» Σύνοδο Κορυφής, τόσο οι αγορές όσο και οι αναλυτές φαίνεται να προεξοφλούν πλέον ανοικτά την αναδιάρθρωση του δηµόσιου χρέους της Ελλάδας – µάλιστα, αρκετοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι η αναδιάρθρωση δεν αποκλείεται και για άλλες χώρες της περιφέρειας. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που στελέχη της Κοµισιόν παραδέχονται στις συζητήσεις τους ότι υπάρχει περίπτωση τέτοιου ενδεχοµένου προ του 2013, οπότε και θα τεθεί σε λειτουργία ο µόνιµος µηχανισµός σταθερότητας, που όντως προβλέπει την αναδιάρθρωση του χρέους µιας χώρας - µέλους της ευρωζώνης. Αιτία, όπως λένε, είναι αφενός µεν η κακή εφαρµογή του Μνηµονίου – στους στόχους του οποίου ήταν και το να καταστεί βιώσιµο το δηµόσιο χρέος – αφετέρου η διαφαινόµενη αδυναµία της Ελλάδας να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές το 2012, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασµός.

Ετσι, λένε τα στελέχη της Επιτροπής, στο πρώτο τρίµηνο του 2012 η Ελλάδα αναµένεται να λάβει 10 δισ. ως δάνειο από τους εταίρους – αλλά για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χρειάζεται άλλα περίπου 20 δισ.

ΔΥΟ ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Εφόσον οι αγορές είναι κλειστές,όπως όλα δείχνουν, δύο είναι οι επιλογές: είτε οι εταίροι θα δώσουν επιπλέον χρήµατα στην Ελλάδα, µέσω του προσωρινού µηχανισµού (EFSF), για τον οποίο οι ηγέτες ακόµη δεν έχουν συµφωνήσει πώς θα ενισχυθεί η δανειακή του ικανότητα, είτεθα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Κατά τους παράγοντες της Κοµισιόν, είναι αµφίβολο ότι οι πλούσιοι εταίροι – και κυρίως η Γερµανία – θα δεχθούν να δίνουν επ’ αόριστον χρήµατα στις χώρες της περιφέρειας που αντιµετωπίζουν προβλήµατα, κυρίως τώρα που έχει αποδειχθεί και ότι η Ελλάδα δεν είναι µεµονωµένη περίπτωση και ότι η µέθοδος «δάνειο µε λιτότητα» δεν αποδίδει. Ως εκ τούτου – λένε κοινοτικές πηγές – αναµένεται να υιοθετηθεί η δεύτερη λύση,της αναδιάρθρωσης, µε κοινή συµφωνία τηςελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, υπό την εποπτεία της Κοµισιόν, ώστε να προκληθεί η λιγότερο δυνατή αναταραχή στην ευρωζώνη και το ελληνικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστηµα.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: , ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...