Financial Times :
Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας αλλά και της ευρωζώνης καθοδηγήθηκε εν μέρει από την ενισχυμένη ανησυχία των ΗΠΑ για τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος και τη βραδύτητα ανάληψης δράσης από την Ε.Ε., σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις.
ότι ανώτεροι αξιωματούχοι από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ είχαν δύο κρίσιμες συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, στα τέλη Απριλίου, όπου τέθηκε το πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης.
"Οι Αμερικανοί ήταν όλο και πιο εκνευρισμένοι", δήλωσε στους "F.T." ο κ. Alistair Darling, υπουργός Οικονομικών τότε της Βρετανίας, και συμπλήρωσε: "Με απλά λόγια, άρχισαν να λένε: 'Τι γίνεται, επιτέλους, εκεί; Είστε απίστευτα εφησυχασμένοι'".
Τα λεγόμενά του επιβεβαιώθηκαν από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δήλωσε στους "F.T.": ..."Είναι μία δίκαιη εκτίμηση ότι η αμερικανική κινητοποίηση συνέβαλε στο να προχωρήσουν τα πράγματα".
Η ευρωζώνη και το ΔΝΤ δημιούργησαν ένα τριετές σχέδιο στήριξης 110 δισ. ευρώ για την Ελλάδα στις 2 Μαΐου. Μία εβδομάδα αργότερα, τις πρωινές ώρες της 10ης Μαΐου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. ανακοίνωσαν σχέδιο ανάσχεσης αξίας έως και 750 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 250 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, για οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης που αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες.
Αυτά τα μέτρα όχι μόνο έβγαλαν την ευρωζώνη από την άβυσσο, αλλά οδήγησαν και στην αποτροπή του κινδύνου μετάδοσης στο υπόλοιπο χρηματοοικονομικό σύστημα, κυρίως μέσω των ιδιωτικών τραπεζών που είναι εκτεθειμένες με ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η πρώτη από τις δύο συναντήσεις στην Ουάσιγκτον ήταν ένα δείπνο στην πρεσβεία του Καναδά, στις 22 Απριλίου, δύο ημέρες πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην αμερικανική πρωτεύουσα. Εκεί συναντήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες αρκετών χωρών του G7 όπως επίσης και ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, κ. Dominique Strauss-Kahn.
"Εκφράστηκαν πολύ σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο διεθνούς μετάδοσης", ανέφερε στους "F.T." ο κ. Olli Rehn, αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για νομισματικά θέματα, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνάντηση. "Ήταν εμφανές ότι οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ θα προσέφεραν στήριξη. Δεν υπήρξε χαιρεκακία από την αμερικανική πλευρά. Ήταν υποστηρικτικοί και έτοιμοι να βοηθήσουν με την εμπειρία τους στη διαχείριση κρίσεων".
Ο κ. Darling, που ήταν επίσης παρών, δήλωσε: "Οι Αμερικανοί έλεγαν: 'Πρέπει να ξεκαθαρίσετε αυτήν την κατάσταση και να καθησυχάσετε τις αγορές, αλλιώς η μετάδοση θα εξαπλωθεί σαν τη φωτιά'".
Η δεύτερη συνάντηση έγινε στο γραφείο του κ. Strauss-Kahn στις 24 Απριλίου, όταν ο ίδιος συμφώνησε με τους κ. Rehn και Παπακωνσταντίνου ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να συνεισφέρουν τα δύο τρίτα και το ΔΝΤ το ένα τρίτο στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Η αμερικανική ενθάρρυνση για λήψη δράσης στην Ευρώπη διατυπώθηκε και από σειρά τηλεφωνημάτων από τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Barack Obama στη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Angela Merkel και σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες το σαββατοκύριακο 7 - 9 Μαΐου.
Η κ. Merkel και οι σύμβουλοί της στήριζαν εξαρχής την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης. Η άμεση ανάληψη δράσης, όμως, εμποδιζόταν από τον αρχικό δισταγμό Γερμανών και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων ως προς την εμπλοκή του ΔΝΤ.
FT / του Τony Barber
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου