Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Σε αναδιάρθρωση χρέους προχωρεί η Ιρλανδία

Κι όμως, η αναδιάρθρωση του χρέους άρχισε. Αλλά από την… Ιρλανδία. Με το έλλειμμα να έχει εκτιναχθεί στα επίπεδα του 30% και τα spreads να συναγωνίζονται επάξια τα… ελληνικά, η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η κρατικοποιημένη – μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση - Anglo Irish Bank προτείνει στους κατόχους ομολόγων της να τα ανταλλάξουν με κρατικά ομόλογα, η ονομαστική αξία των οποίων θα αντιστοιχεί μονάχα στο 20% της αξίας των τραπεζικών τίτλων.
Δηλαδή, προτείνεται στους κατόχους των ομολόγων να δεχθούν τη μείωση της αξίας των τίτλων που κατέχουν (το λεγόμενο «haircut» ή «κούρεμα») κατά 80%.
Ο διοικητής της τράπεζας, Άλαν Ντιουκς έκανε λόγο για δίκαιη και συναινετική λύση και αρνήθηκε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη πρόταση.
Πρόκειται για μία στρατηγική «take it or leave it«, όπως σχολιάζουν οι Financial Times, στρατηγική ...
που βεβαίως σόκαρε τους επενδυτές και έστειλε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα τα επιτόκια των ιρλανδικών ομολόγων.
Η εναλλακτική πρόταση προβλέπει να πάρουν οι ομολογιούχοι σε μετρητά ποσό μικρότερο από το 20% της αξίας των ομολόγων της Anglo Irish.
Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένοι τίτλοι, πριν την ανακοίνωση της συγκεκριμένης πρότασης, διαπραγματεύονταν στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.
Έτσι, τα ιρλανδικά κρατικά ομόλογα δέχονται ισχυρές πιέσεις για έβδομη συνεχή ημέρα, με το spread του 10ετούς τίτλου αναφοράς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να διευρύνεται στις 493 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 1991.
Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 7,53%. Από τις αρχές του έτους, τα ιρλανδικά ομόλογα σημειώνουν απώλειες 8% περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...