Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Αιχμές και «πυρά» στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε για τρίτη συνεχή ημέρα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011. Νέα «πυρά» κατά της κυβερνητικής πολιτικής εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, ενώ υπήρξαν και αιχμές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.


Κατά την ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης κάλεσε τους βουλευτές "να συνομολογήσουν όλοι ότι το χθες πέρασε οριστικά και πρέπει η επανεκκίνηση της χώρας να συνδυαστεί με την επανίδρυση της Δημοκρατίας, ώστε να προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον".

Ο Κ. Σκανδαλίδης τόνισε θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος, τονίζοντας ότι απαιτείται μια δυνατή αλλαγή...
 συντακτικού τύπου η οποία θα γίνει μόνο αν συμφωνήσει η Βουλή "που σήμερα λοιδορείται και προπηλακίζεται ως μη όφειλε".

Πρόσθεσε δε ότι οι 300 βουλευτές έχουν ένα ιστορικό χρέος να ανταποκριθούν στην ανάγκη αναγέννησης του ελληνισμού και επανάκαμψης των Ελλήνων στην ευημερία. "Για να ανταποκριθούμε σε αυτό το χρέος είναι απόλυτη ανάγκη να μεταβούμε από το 'τις πταίει;' του Χαρίλαου Τρικούπη στο 'Quo Vadis;' στο 'πού πάμε;'", ανέφερε.

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Πάνος Παναγιωτόπουλος, καλώντας την να αλλάξει πολιτική και να δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης και ανάκαμψης στην Οικονομία. Ο Π. Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέγραψε ένα Μνημόνιο που όχι μόνον δεν ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης, αλλά υπαγορεύτηκε από ανθρώπους που ουδεμία αίσθηση της ελληνικής πραγματικότητας είχαν.

Υποστήριξε ότι η προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ δεν ήταν μονόδρομος και επέρριψε ευθύνες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το ότι μετέτρεψε την κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού. Ο βουλευτής της ΝΔ, προανήγγειλε ακόμη την κατάθεση ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή για να αποδειχθεί αν όντως υπάρχει επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ΔΝΤ και ποιο είναι το περιεχόμενό της σχετικά με τα μέτρα.

"Αυτός ο προϋπολογισμός δεν οδηγεί πουθενά. Σας καλούμε να τον καταψηφίσουμε και να επαναδιαμορφώσουμε έναν προϋπολογισμό ανάτασης ανάκαμψης και ανάπτυξης", πρόσθεσε.

Αιχμές κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης άφησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου. Όπως τόνισε, "το 2011 είναι η χρονιά που η κυβέρνηση θα πρέπει να επιτύχει στα δύσκολα: στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στη δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και της σπατάλης στο χώρο της υγείας, στην περαιτέρω περιστολή των καταναλωτικών δαπανών στο δημόσιο τομέα, στην απαλλαγή των ελλήνων φορολογουμένων από τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγιναν για δεκαετίες στην Ελλάδα".

Επισήμανε ωστόσο ότι για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται οι πολίτες να δουν και να πιστέψουν στην ορθότητα των μέτρων και στη δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών. "Το πολιτικό σύστημα από την πλευρά του θα πρέπει να κάνει την αυστηρή αυτοκριτική του με έργα και όχι με λόγια. Κι αυτό, επειδή πολίτες γνωρίζουν ότι ποτέ δεν ήταν όλοι στο ίδιο πάρτι καλεσμένοι, και επειδή ποτέ δεν τα έτρωγαν όλοι μαζί. Γι’ αυτό απαιτούν ο λογαριασμός να πάει στη σωστή διεύθυνση. Το στοίχημα σήμερα δεν είναι για το λαό. Είναι για τις ηγεσίες του. Γι’ αυτό το ξεπέρασμα της κρίσης είναι ιστορικό χρέος όλων μας απέναντι στους πολίτες", τόνισε.

Ταξικό, αντιλαϊκό και σκληρό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2011 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιεί το μνημόνιο ως πρόφαση για να επιβάλει όλα αυτά τα καταστροφικά και σκληρά μέτρα. "Καμία τρόικα δεν σας επιβάλλει αυτά τα ισοπεδωτικά μέτρα που πήρατε. Δεν ήταν και δεν είναι το μνημόνιο που καθοδηγεί την πολιτική της κυβέρνησης αλλά οι εργοδότες", ανέφερε.

"Το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει με θέρμη την ευρωπαϊκή πολιτική την οποία στηρίζουν όλα τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου. Καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ανοίγει το δρόμο για ατομικές συμβάσεις δίνοντας βορά τους εργαζόμενους στο καιάδα των εργοδοτών", πρόσθεσε ο Σ. Χαλβατζής.

Αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ Αστέριο Ροντούλη, για τα επιδόματα των πολυτέκνων. Με αφορμή την αναφορά του κ. Λοβέρδου ότι "στοχεύουμε να εξοικονομηθούν μέχρι 150 εκατομμύρια ευρώ από τη θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων για τις πολυμελείς οικογένειες", ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "πάει με άλλους τρόπους να βάλει χέρι στα πολυτεκνικά επιδόματα".

Ο υπουργός Υγείας αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας τον Α. Ροντούλη απαράδεκτο. "Θα σας κοστίσει ακριβά κ. υπουργέ, προσωπικά εσάς. Παίζετε κορώνα - γράμματα το πολιτικό σας μέλλον. Δεν σας επιβάλλει καμία τρόικα να βάζετε χέρι στα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα. Εσείς πάτε να το κάνετε αυτό και να ξέρετε ότι αφορά 500.000 οικογένειες", αντέτεινε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...