Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Στήνεται παρασκηνιακά το ευρωομόλογο


Οι φόβοι για επιστροφή στην ύφεση λόγω των υπέρογκων χρεών πολλών χωρών της Ε.Ε. αναγκάζει τους ηγέτες να επαναπροσδιορίσουν τα όπλα κατά της κρίσης.
Το ευρωομόλογο, αν και επισήμως δεν τέθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων της συνόδου κορυφής της περασμένης εβδομάδας, ήταν προϊόν διαβουλεύσεων μεταξύ των υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, εντολή να διερευνηθεί εκ νέου ο μηχανισμός για την έκδοση ευρωομολόγου έδωσαν πριν από μερικές μέρες ο κ. Χ. Βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Zοζέ Μπαρόζο.
Οι τεχνικές υπηρεσίες στο Λουξεμβούργο είχαν ήδη αποφανθεί με εμπιστευτική ...


έκθεσή τους το περασμένο καλοκαίρι ότι μια τέτοια έκδοση είναι νομικά και τεχνικά περίπλοκη και θα πάρει χρόνια, όμως κατά τα φαινόμενα οι εξελίξεις στην ευρωζώνη ανάγκασαν τους "27" να το ξανασκεφτούν.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σήμα δόθηκε αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής, όταν διαπιστώθηκε ο κίνδυνος double dip στην ευρωζώνη, η οποία παλεύει να σταθεροποιήσει την ανάκαμψή της.
Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίος κοινοτικός παράγοντας, στα συμπεράσματα της συνόδου η φράση "οι Ευρωπαίοι ηγέτες αλλά και τα ευρωπαϊκά όργανα θα πράξουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του ευρώ και του ευρωσυστήματος" ανοίγει την πόρτα για λύσεις όπως στο ευρωομόλογο, που μέχρι τώρα ήταν απαγορευμένες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η off the record συζήτηση θα συνεχιστεί στο Εurogroup του Ιανουαρίου, με ορίζοντα την εαρινή οικονομική σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.
Euro2dayέκθεσή τους το περασμένο καλοκαίρι ότι μια τέτοια έκδοση είναι νομικά και τεχνικά περίπλοκη και θα πάρει χρόνια, όμως κατά τα φαινόμενα οι εξελίξεις στην ευρωζώνη ανάγκασαν τους "27" να το ξανασκεφτούν.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σήμα δόθηκε αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής, όταν διαπιστώθηκε ο κίνδυνος double dip στην ευρωζώνη, η οποία παλεύει να σταθεροποιήσει την ανάκαμψή της.
Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίος κοινοτικός παράγοντας, στα συμπεράσματα της συνόδου η φράση "οι Ευρωπαίοι ηγέτες αλλά και τα ευρωπαϊκά όργανα θα πράξουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του ευρώ και του ευρωσυστήματος" ανοίγει την πόρτα για λύσεις όπως στο ευρωομόλογο, που μέχρι τώρα ήταν απαγορευμένες.Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η off the record συζήτηση θα συνεχιστεί στο Εurogroup του Ιανουαρίου, με ορίζοντα την εαρινή οικονομική σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.
 Ο πρόεδρος του Εurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που θεωρείται "πατέρας" της πρότασης για το ευρωομόλογο -την έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών πριν από ενάμιση χρόνο- επιμένει ότι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο μια τέτοια έκδοση είναι καλή λύση "και θα απορροφήσει πολλούς κραδασμούς".
Από το περιβάλλον του διέρρευσε ότι ο ίδιος θα επιμείνει στην προώθηση της ιδέας, "ώστε να είναι τεχνικά και νομικά έτοιμη η Ε.Ε." εάν υπάρξει πολιτική συμφωνία.
Ακόμα και η καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, μετά τη σύνοδο κορυφής, εάν εμμένει στην άρνησή της για το ευρωομόλογο, απάντησε διπλωματικά ότι δεν είναι μάντης και δεν μπορεί να προδικάσει τι θα χρειαστεί η ευρωζώνη στο μέλλον, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι θα παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ.

Αγγελική Παπαμιλτιάδου
Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...