Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Σκληρή αντιπαράθεση εκκλησιαστικής ιεραρχίας και κυβέρνησης...

Με πρωτοβουλία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος μοιράστηκε στους ιερούς ναούς ένα φυλλάδιο που κρίνει εξαιρετικά αυστηρά την πολιτική του μνημονίου.

Σκληρές διαπιστώσεις
Στο φυλλάδιο αυτό περιέχονται σκληρές διαπιστώσεις τις οποίες προσυπογράφει ένα σημαντικό ποσοστό, ίσως και η πλειοψηφία, του ελληνικού λαού.
Μεταξύ των άλλων επισημαίνεται στο επίμαχο φυλλάδιο: «Η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη, αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας. Γνωρίζουμε ότι πολλοί περιμένετε από την ποιμαίνουσα Εκκλησία να μιλήσει και να τοποθετηθεί πάνω στα γεγονότα που παρακολουθούμε [...].
Από κοινωνικής πλευράς επιχειρείται μία ανατροπή δεδομένων και δικαιωμάτων, και μάλιστα με ένα πρωτοφανές επιχείρημα. Ότι απαιτούν τα μέτρα αυτά οι δανειστές μας. Δηλώνουμε, δηλαδή, ότι είμαστε μία χώρα υπό κατοχή και ...
εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων-δανειστών μας. Το ερώτημα το οποίο γεννάται είναι εάν οι απαιτήσεις τους αφορούν μόνο σε οικονομικά και ασφαλιστικά θέματα ή αφορούν και στην πνευματική και πολιτιστική φυσιογνωμία της πατρίδος μας».
Σε άλλο σημείο του φυλλαδίου της Ιεράς Συνόδου προειδοποιούνται οι πιστοί για τη σκληρή αναμέτρηση που έρχεται με τον ακόλουθο τρόπο: «Η Εκκλησία είναι ο μόνος οργανισμός που μπορεί να σταθεί άμεσα δίπλα στον άνθρωπο και να τον στηρίξει. Εκκλησία, όμως, είμαστε όλοι μας και αυτή είναι η δύναμή μας και η δύναμή της. Την ενότητα μεταξύ των ποιμένων και του λαού έχουν στόχο οι έμποροι των λαών, γι’ αυτό προσπαθούν να τη ναρκοθετήσουν. Ξέρουν ότι, άμα “πατάξουν” τον ποιμένα, εύκολα θα σκορπίσουν τα πρόβατα και θα τα υποτάξουν. Διδαχθείτε από την ιστορία ότι, όπου ο Θεός πολεμήθηκε, τελικός στόχος ήταν ο άνθρωπος και ο ευτελισμός του».


Κακό προηγούμενο
Στο Μαξίμου φοβούνται την επανάληψη της σύγκρουσης μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιήθηκε την περίοδο του σημιτικού εκσυγχρονισμού. Τότε η αντιπαράθεση αναπτύχθηκε γύρω από το θέμα των κινδύνων της παγκοσμιοποίησης για την εθνική, πολιτισμική μας ταυτότητα, με αφορμή το θέμα των ταυτοτήτων.
Σήμερα το πεδίο σύγκρουσης είναι μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο, από πολιτική και κοινωνική άποψη. Με το πολυσυζητημένο φυλλάδιο η Ιερά Σύνοδος θέτει την κυβέρνηση Παπανδρέου προ των κοινωνικών και εθνικών ευθυνών της. Διαφωνεί με μία πολιτική που οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στο οικονομικό και το κοινωνικό περιθώριο και θέτει ζητήματα για τα ξένα κέντρα αποφάσεων που προσδιορίζουν την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.
Όπως προκύπτει από το εξαιρετικά σημαντικό εκκλησιαστικό κείμενο, οι ιεράρχες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ των ξένων κέντρων αποφάσεων και της κυβέρνησης Παπανδρέου δεν περιορίζεται σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής αλλά αφορά και θέματα μεγάλης εθνικής και κοινωνικής σημασίας.


Ευάλωτη εξουσία
Η Εκκλησία της Ελλάδος παρεμβαίνει σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση Παπανδρέου εμφανίζεται πολιτικά ευάλωτη. Είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει μία πολιτική με μεγάλο κοινωνικό κόστος, η οποία στηρίζεται στο δόγμα της περιορισμένης εθνικής ανεξαρτησίας για λόγους οικονομικής ανάγκης, το οποίο έχει περιγράψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου.
Ο προβληματισμός που αναπτύσσουν δημόσια οι ιεράρχες μεγαλώνει την κοινωνική δυσαρέσκεια με την κυβερνητική πολιτική και είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πολιτική, εκλογική φθορά της κυβερνητικής παράταξης. Είναι λογικό, λοιπόν, να περιμένουμε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να χαράξει γραμμή πολιτικής άμυνας ασκώντας κριτική στην Εκκλησία της Ελλάδος, αξιοποιώντας τις εσωτερικές της αντιθέσεις και κινητοποιώντας τις διαθέσιμες αριστερές πολιτικές και κοινωνικές εφεδρείες.

Γ. Κύρτσος
Πηγή:   http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=78319

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...