Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι μείωσαν θέσεις στο Χ.Α.

Οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι μείωσαν θέσεις στο Χ.Α.

Πολλοί Ελληνες και ξένοι επενδυτές δείχνουν να έχουν τοποθετηθεί ή να είναι έτοιμοι να τοποθετηθούν ενόψει των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες για τις εισηγμένες, εκτιμάται ότι θα συντελεσθούν αποκλειστικά μέσα από το Χρηματιστήριο
Αισθητά έχουν μειώσει τις θέσεις τους οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι του εξωτερικού ειδικά σε μετοχές του FTSE 20 και κυρίως στις εταιρείες χρηματοοικονομικού τομέα του συγκεκριμένου δείκτη.Όπως αναφέρουν στην «Η» χρηματιστηριακοί παράγοντες, η συμμετοχή των μεγάλων και γνωστών οίκων στις εταιρείες αυτές έχει κατέλθει στο μισό περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι και κυμαίνεται στο 20%-25% αναλόγως την εταιρεία.

Παρά το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους φαίνεται να κατέχουν περίπου το 50% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., αυτό συμβαίνει διότι ...
υπάρχουν επενδυτές κυρίως ιδιώτες που έχουν τοποθετηθεί μέσω off shore εταιρειών στο Χ.Α. και άρα εμφανίζονται ως ξένοι, αλλά κυρίως έχουν τοποθετηθεί κάποια funds που αναλαμβάνουν επενδυτικά υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση τους κλασικούς επενδυτικούς οίκους και τα ασφαλιστικά funds που εγκαταλείπουν ή μειώνουν θέσεις στη Σοφοκλέους.
Ετοιμοι
Ωστόσο η παραπάνω εικόνα δεν σχετίζεται άμεσα με τη γενικότερη πρόβλεψη που υπάρχει για την πορεία του Χ.Α., καθώς πολλοί Ελληνες και ξένοι επενδυτές δείχνουν να έχουν τοποθετηθεί ή να είναι έτοιμοι να τοποθετηθούν ενόψει των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες για τις εισηγμένες, εκτιμάται ότι θα συντελεσθούν αποκλειστικά μέσα από το Χρηματιστήριο.
Εν των μεταξύ, οι μεγάλες ελληνικές εισηγμένες αναμένεται να συμμετάσχουν σε αρκετά road shows που θα διενεργηθούν από τις αρχές του έτους, ενώ την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο το road show της Citibank, στο οποίο συμμετείχαν ελληνικές τράπεζες. Οι ερωτήσεις των ξένων υπήρξαν κλασικές και αφορούσαν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το χρέος, το έλλειμμα και ειδικότερα για τα πιστωτικά ιδρύματα τις επισφάλειες και επάρκεια.
Εκτιμήσεις
Οι εκτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο συγκεκριμένο road show, ανέφεραν ότι για τις επισφάλειες, αυτές αναμένεται να ξεπεράσουν το 12% το 2011, ενώ η επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου θα ξεκινήσει το 2ο τρίμηνο του 2011 και μείωση των επισφαλειών θα δούμε μετά τον Ιούνιο του 2011.
Οσον αφορά το ενδεχόμενο υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, αυτή δεν αναμένεται να πλήξει τα χρηματιστηριακά δρώμενα, καθώς ήδη τα ελληνικά ομόλογα από το συγκεκριμένο οίκο βρίσκονται σε non investment grade και οι επενδυτές αντιλαμβάνονται το θέμα ως ένα περαιτέρω μέτρο πίεσης
Της Ειρήνης Σακελλάρη

imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...