Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Σε νέα τρύπα 1,1 δισ. σκόνταψε η τρόικα

 

Το τεχνικό κλιμάκιο, που αφίχθηκε ...
χθες το βράδυ στην Αθήνα, έπιασε δουλειά από το πρωί συλλέγοντας τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που καταδεικνύουν την πορεία των οικονομικών μεγεθών και της υλοποίησης των μέτρων του Μνημονίου.
Η αδυναμία ανατροπής της πτωτικής τάσης των εσόδων αναμένεται να κυριαρχήσει στις συναντήσεις με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τη διεύρυνση της τρύπας των εσόδων σε περίπου 1,1 με 1,3 δισ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του έτους. «Και στο τρίμηνο θα έχουμε υστέρηση. Δεν υπάρχει αμφιβολία», δήλωνε χθες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Πάνω από 10% το περσινό έλλειμμα
Δεδομένης της κατάστασης του πρώτου τριμήνου και της εκτόξευσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού πάνω από το 10% το 2010, το οικονομικό επιτελείο έχει χάσει και τα τελευταία του διαπραγματευτικά χαρτιά έναντι της τρόικας. Η λήψη «σκληρών μέτρων» περίπου 4 δισ. ευρώ για την κάλυψη της φετινής απόκλισης από τα έσοδα και της περσινής από το έλλειμμα είναι πλέον εκ των ων ουκ άνευ.
Σε αυτά θα έρθουν να προστεθούν και τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 23,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, που θα διερευνηθούν εξονυχιστικά κατά τις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας που φτάνουν εντός της εβδομάδας στην Αθήνα.
«Λόγω μετάθεσης των δηλώσεων»
Η αιτία του κακού κατά τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία που έχουν συλλεγεί στο υπουργείο Οικονομικών, εντοπίζεται κυρίως στη μετάθεση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος από ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι θα υπάρξει αναστροφή από τον Απρίλιο, καθώς από τις 18 του μήνα αρχίζουν να λήγουν οι προθεσμίες υποβολής, ενώ ελπίζουν ότι θα αρχίσει η εισροή χρημάτων από τα υπόλοιπα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων 2009 και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2009-2010. Το βάρος πέφτει και στους τακτικούς ελέγχους, που ξεκινούν τις προσεχείς ημέρες.
Στο πλαίσιο αυτό εντατικοποιούνται και οι έλεγχοι στα τελωνεία, που παρουσιάζουν θολή εικόνα, με αυξήσεις ή μειώσεις κατά περιοχή.
Το εκτεταμένο λαθρεμπόριο σε πετρέλαιο θέρμανσης, καπνά και αλκοολούχα εξετάστηκε στη χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά με τους προϊσταμένους των 6 μεγαλύτερων τελωνείων της χώρας (Ε' Πειραιά, Ελευσίνας, Στ' Θεσσαλονίκης, Αγ. Θεόδωροι, Αεροδρόμιο και Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων).
Αύριο ο υφυπουργός περιοδεύει στην Αλεξανδρούπολη, καθώς στη Βόρ. Ελλάδα εστιάζεται το ενδιαφέρον, λόγω του αυξημένου λαθρεμπορίου που έχει διαπιστωθεί με τη Βουλγαρία. Για τον περιορισμό του ξεκινούν εκτενείς έλεγχοι στη διακίνηση εντός της χώρας κυρίως πετρελαίου και καπνικών. *
  enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...