Πέρυσι τον Μάιο τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισαν το Μνημόνιο και διαγράφηκαν. Φέτος τον Μάιο πόσοι βουλευτές του δεν θα ψηφίσουν το τριπλό πακέτο μέτρων, που αποτελείται από το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2012-2015 και τις διορθωτικές παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό του 2011;
Δεν είναι άσκηση απλής μεθόδου των τριών. Είναι ένας ...
πονοκέφαλος που έχει πιάσει από τώρα το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο φόβος για νέες διαρροές, ένα μόλις χρόνο μετά την ψήφιση του Μνημονίου και τη διαφοροποίηση τριών βουλευτών (Δημαρά, Β. Οικονόμου, Σακοράφα που διαγράφηκαν), είναι υπαρκτός και έντονος καθώς το κλίμα στην Κ.Ο. είναι επιβαρημένο, οι αντιδράσεις έντονες και η κυβέρνηση σε πορεία φθοράς.
Αν υπάρξουν νέες διαρροές ο πρωθυπουργός θα έρθει σε δύσκολη θέση, καθώς ο ίδιος φέρεται να μη θέλει να κυβερνά με οριακή αυτοδυναμία και υπό τον φόβο των συνεχών διαρροών. Αν όμως όλα πάνε καλά σε εκείνη τη δοκιμασία τότε, όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, θα ακολουθήσει μαγιάτικος ευρύς ανασχηματισμός, σε μια προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησής του και να κερδίσει χρόνο.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς παράγοντες, τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ηδη βουλευτές έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους, π.χ. με τις αποκρατικοποιήσεις, όπως ο Παντελής Οικονόμου, και οι πιο πολλοί θέλουν να παραμείνουν στο δημόσιο έλεγχο τα μεγάλα δίκτυα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Φυσικό Αέριο κ.ά.). Για το λόγο αυτόν υποστηρίζουν ότι θα πρέπει το τριπλό πακέτο να συζητηθεί αναλυτικά μέσα στα κομματικά κοινοβουλευτικά όργανα, να ακουστεί η φωνή των βουλευτών και να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις τους. Ωστόσο ο άγνωστος Χ του πακέτου είναι τα νέα μέτρα που θα καλύψουν την υστέρηση των εσόδων του 2011. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα συναινέσουν σε μισθολογικές περικοπές και σε αύξηση του ΦΠΑ ούτε για το 2011 ούτε στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015.
Επίσης, στο κοινοβουλευτικό στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τις συνεχείς παρεμβάσεις υπουργών, που σπεύδουν να προκαταλάβουν συλλογικές κυβερνητικές αποφάσεις ή να θέσουν κόκκινες γραμμές σε θέματα αρμοδιότητάς τους. Οπως ήταν η δήλωση της Τίνας Μπιρμπίλη, ότι πρέπει να μείνουν στον δημόσιο έλεγχο η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και το Φυσικό Αέριο, η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι δεν μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να ζητάει συνεχείς περικοπές στον χώρο της Υγείας κ.ά., η απροθυμία αρκετών υπουργών να προβούν σε περαιτέρω μείωση των δαπανών των υπουργείων τους.
Ωστόσο, τις περισσότερες επιθέσεις τις δέχεται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς οι ίδιοι οι βουλευτές τού καταλογίζουν ότι έχει χάσει τον έλεγχο της οικονομίας, λόγω της υστέρησης των εσόδων, των νέων μέτρων που προγραμματίζει για να καλύψει τη μαύρη τρύπα και της μικρότερης από αυτήν που αναμενόταν μείωσης του ελλείμματος, το οποίο θα κλείσει τελικά πάνω από 10%.
Ενδεικτικές του κλίματος που υπάρχει είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη χθες στον «Ε.Τ.». Είπε ότι οι μεμονωμένες τοποθετήσεις υπουργών και οι κακοφωνίες μέσα στην κυβέρνηση δεν βοηθούν ενώ τόνισε πως πρέπει να δοθεί βάρος στην πραγματική οικονομία και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με διορθωτικές κινήσεις στην οικονομική πολιτική. Απέρριψε πάντως τις πρόωρες εκλογές ως πιθανή λύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου