Με... αγριότερες διαθέσεις από κάθε άλλη φορά, καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα η τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας πρόκειται να συναντηθούν στις 3 το μεσημέρι με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Πολυήμερη, ενδεχομένως, η παραμονή τους.
Συνάντηση με τον...
υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, θα έχουν το μεσημέρι, στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας, που καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα, για τον νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας ενόψει της έγκρισης της 5ης δόσης του δανείου.
Ο χρόνος παραμονής του κλιμακίου στην Ελλάδα, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα ζητηθούν συναντήσεις και με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, προκειμένου να δοθούν πρόσθετα στοιχεία, για τα διάφορα σκέλη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2012- 2015, αλλά και για την πορεία αναδιάρθρωσης τομέων που κάθε υπουργείο εποπτεύει.
Ο υπουργός Οικονομικών αναχωρεί αύριο για τη Βουδαπέστη, όπου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των άτυπων συμβουλίων Ecofin και Eurogroup. Εάν τα στελέχη της τρόικας κρίνουν ότι απαιτείται πολυήμερη παραμονή τους στην Αθήνα, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου από την προσεχή Δευτέρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνους, με την έλευσή της η τρόικα (Πόουλ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Γ. Κρούγκερ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οποίος αντικαθιστά τον Σερβάς Ντερούζ, και Κ. Μαζούχ) κομίζει ένα αυστηρό... μνημόνιο για τις ΔΕΚΟ και τους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβέρνησης
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της τρόικας ζήτησαν να γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ και των υπόλοιπων φορέων της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, ταμεία, δήμοι κ.ά.) καθώς διαπιστώνουν πως οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ειδικότερα, για τις ΔΕΚΟ έλαβαν τα στοιχεία για τα κόστη και τις μετατάξεις.
Ζήτησαν να προχωρήσει η μείωση των λειτουργικών δαπανών των δημόσιων οργανισμών κατά 20% και να περιοριστεί περαιτέρω το μισθολογικό κόστος. Με δεδομένο ότι δεν θα γίνουν νέες οριζόντιες περικοπές μισθών, το μοντέλο που επιλέγεται είναι η μείωση των πρόσθετων παροχών για τους υψηλόμισθους υπαλλήλους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μισθολογικό κόστος πρέπει να πέσει στο 45-50% των συνολικών εσόδων ανά επιχείρηση, από το 78% του 2009.
Λουκέτα
Επίσης, για μία ακόμη φορά έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για κλείσιμο ζημιογόνων φορέων, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο μνημόνιο.
Στο Γενικό Λογιστήριο εξετάστηκε ο εκτροχιασμός του ελλείμματος του 2010 και το γεγονός ότι, ένα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου, 235 φορείς της γενικής κυβέρνησης δεν αποστέλλουν οικονομικά στοιχεία σε μηνιαία βάση.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας τόνισαν πως πρέπει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η εξυγίανση των οικονομικών τους, προκειμένου να μειωθούν οι κρατικές επιχορηγήσεις και ο δανεισμός με την εγγύηση του Δημοσίου
e-go.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου