Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Οι μυστικές συναντήσεις του Γιώργου

Οι μυστικές συναντήσεις του Γιώργου
Στο αγαπημένο της τον τελευταίο καιρό σπορ των 'μυστικών συσκέψεων' επιδόθηκε για άλλη μια φορά χθες η κυβέρνηση. Χωρίς καμία ειδοποίηση, ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε αίφνης υπουργούς και συνεργάτες του χθες το βράδυ στο γραφείο του στη Βουλή προκειμένου να ...
συζητήσουν επί της 'επικοινωνιακής' κυρίως, αλλά και της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης στο θέμα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής για τα έτη 2012-2015, που κατατίθεται στη Βουλή σε δέκα μέρες, παρέα με τις αποκρατικοποιήσεις και τα νέα μέτρα.
Παρόντες στην “μυστική σύσκεψη” ήταν οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Πέτρος Ευθυμίου και Χρήστος Πρωτόπαπας, καθώς και ο 'στενός πυρήνας' των συνεργατών του πρωθυπουργού, ήτοι οι κ.κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη, Κώστας Θέος, Νίκος Αθανασάκης και Γιώργος Ελενόπουλος. Χωρίς να έχουν μπροστά τους το ακριβές πλαίσιο του τι θα περιλαμβάνει το 'πακέτο' του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, των αποκρατικοποιήσεων και των νέων μέτρων που θα ληφθούν ως αντιστάθμισμα του υψηλού ελλείμματος του 2010 -αφού για αυτό πλήρη γνώση έχουν προς το παρόν αποκλειστικά ο Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου- οι παριστάμενοι κλήθηκαν να πάρουν μία απόφαση σχετικά με το “πώς θα πάμε” σε αυτά τα θέματα επικοινωνιακά, προκειμένου να πείσουν κατ' αρχάς τους βουλευτές τους να τα ψηφίσουν και σε δεύτερο χρόνο τους πολίτες ώστε να μην 'ξεσηκωθούν'.
Οι απόψεις που ακούστηκαν ποικίλουν, με αυτούς που υποστήριξαν τη λύση 'συνολικό πακέτο' να υπερτερούν, τουλάχιστον αριθμητικά. Το πακέτο αυτό, στην περίπτωση που επιλεγεί, μια και δεν υπήρξε τελική απόφαση χθες, θα περιλαμβάνει ένα “εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης”, τον πλήρη κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και ένα ελάχιστο δίκτυο κοινωνικής προστασίας με προβλέψεις υπέρ του πολίτη ως αντιστάθμισμα για τις απώλειες που θα έχει στο εισόδημά του από τα νέα μέτρα. Άλλοι πάλι, υποστήριξαν την άποψη το 'πακέτο' να 'σπάσει' σε κομμάτια και τα πλέον δυσάρεστα μέτρα που αναμένεται να προκαλέσουν και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, να πάνε 'πίσω' χρονικά, ώστε η κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο, ενώ κάποιοι ζήτησαν στον αντίποδα να συμπεριληφθούν όλα τα δυσάρεστα μέτρα, ώστε “να τελειώνουμε”, όπως χαρακτηριστικά είπαν και να μην επανέρχεται κάθε λίγο η κυβέρνηση με νέα αντιδημοφιλή μέτρα που θα της κοστίσουν σε βάθος χρόνου.
Μετά από μία έντονη συζήτηση τεσσάρων ωρών (!) με γενική αρχή “να πάμε σύμφωνα με το πρόγραμμα”, αλλά και με τα πάντα να βρίσκονται υπό διαρκή αμφισβήτηση, απόφαση δεν ελήφθη. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός που άκουγε -σύμφωνα με παρευρισκόμενους- με προσοχή όλες τις απόψεις, επιφυλάχθηκε να τις μελετήσει προτού αποφασίσει. Σε κάθε περίπτωση, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής θα έρθει προς έγκριση στην επόμενη άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που προσδιορίζεται είτε πριν είτε αμέσως μετά από το ταξίδι του Γιώργου Παπανδρέου στην Πολωνία την Πέμπτη και την Παρασκευή, “πιθανότατα μετά”, όπως λένε οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου, με τις 'κακές γλώσσες' να επιμένουν ότι θα γίνει την Κυριακή, ημέρα απεργίας των δημοσιογράφων. Στο μόνο πράγμα που κατάφεραν να ομονοήσουν είναι πως όπως και αν κατατεθούν στη Βουλή, οι νέες ρυθμίσεις δεν θα ζητηθεί να ψηφιστούν από 180 βουλευτές. Όπως όλα όμως, ούτε αυτό θα ανακοινωθεί επίσημα ως την τελευταία στιγμή, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μάλιστα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σήμερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
Στην κυβέρνηση πάντως γνωρίζουν καλά πως τα περιθώρια στενεύουν, καθώς το 'πολυνομοσχέδιο' του υπουργείου Οικονομικών πρέπει απαραιτήτως να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη Παρασκευή 15 Απριλίου, ώστε και να έχει ψηφιστεί το αργότερο έναν μήνα μετά, στα μέσα Μαΐου. Και ενώ ένας μήνας είναι πολύς χρόνος στην Πολιτική, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα έχουν ως τότε πειστεί. Για τους συνδικαλιστές δε, ούτε λόγος...
iefimerida 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...