Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Τέσσερις νάρκες στα Ταµεία

Στεγνώνει το ασφαλιστικό σύστηµα, παρά τις ανατροπές σε συντάξεις και όρια ηλικίας
Με τέσσερις βόµβες απειλείται το ασφαλιστικό σύστηµα, παρά τις ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τη µείωση των συντάξεων που έφερανοι δύο ασφαλιστικοί νόµοι.

Δεν έχει στεγνώσει ακόµη το µελάνι από τα...
 µέτρα αυτά και το ασφαλιστικό καθεστώς υφίσταται νέες πιέσεις, που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιµότητά του εξαιτίας τηςέκρηξης της ανεργίας, της διόγκωσης της αδήλωτης εργασίας, της µείωσης των εσόδων λόγω της εισφοροδιαφυγής, καθώς και της µείωσης της περιουσίας των Ταµείων. Πρόκειται για παράγοντες που ωθούν τα µεγάλα ασφαλιστικά ταµεία σε κινήσεις απόγνωσης προκειµένου να πληρώσουν τις συντάξεις, εκποιώντας ακόµη και µέρος της κινητής περιουσίας τους (οµόλογα, ρέπος κ.ά.).

«ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι πιέζεται η βιωσιµότητα της κοινωνικής ασφάλισης», παρατηρεί ο επιστηµονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ καθηγητής Σάββας Ροµπόλης. Ετσι, σύµφωνα µε τα στοιχεία:
  1.  Η αύξηση της επίσηµης ανεργίας στο επίπεδο των 700.000 ανέργων αποστερεί το σύστηµα κοινωνικής ασφάλισης από πόρους της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ τον χρόνο.
  2. Η αδήλωτη εργασία, µε ένα εκατοµµύριο αδήλωτους απασχολούµενους, στερεί από το σύστηµα 5 δισ. ευρώ, ενώ σοβαρές είναι οι απώλειες και από τη µείωση µισθών (κατ’ επέκταση και των ασφαλιστικών εισφορών) κατά 20%.
  3.  H µείωση των εσόδων και η αύξηση των οφειλών δεν αποκλείεται να προκαλέσουν πρόβληµα ρευστότητας ακόµη και για την πληρωµή των συντάξεων, αν ο αριθµός των οφειλετών ξεπεράσει το 40% των ενεργών ασφαλισµένων. Στο ΙΚΑ διαπιστώνεται µείωση των εσόδων κατά 16,5% το α’ δίµηνο του έτους. Παράλληλα σηµειώνεται έκρηξη της αύξησης των οφειλών προς τα Ταµεία (άνω των 10 δισ. ευρώ). 
  4.  Η µείωση της κινητής περιουσίας των ασφαλιστικών ταµείων (λογιστικές ζηµιές) στα 26,8 δισ. ευρώ (αποτίµηση 31/12/2010), από 29 δισ. ευρώ που ήταν στις 31/12/2009.  
Η ΚΙΝΗΤΗ περίουςία του Οργανισµού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελµατιών (ΟΑΕΕ) έχειµειωθεί κατά 47% ή 213 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία. Η αξία τωνµετοχών έχει υποχωρήσει 38% και των οµολόγων 44%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010,λόγω και της περικοπής της κρατικής επιχορήγησης, το Ταµείο αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει δύοοµόλογα τουΕλληνικού Δηµοσίου, συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ, προκειµένου να καλύψει τρέχουσες οικονοµικές υποχρεώσεις του.
ΤΑ ΔΥΟ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ  της ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχουν υποχωρήσει 21%, το µεικτό εσωτερικού, και 24%, το οµολογιακό εσωτερικού, σε διάστηµα µόλις ενός έτους. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό της ασφυξίας τωνΤαµείων ότι το τελευταίο διάστηµα το ΙΚΑ πληρώνει µέρος των συντάξεων µε ρέπος 42 ηµερών συνολικού ποσού άνω του 1 δισ. ευρώ, τα οποία ανακυκλώνονται συνεχώς µε επιτόκιο από 3,4% έως 3,7%
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ  Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...