Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Σπάστε ομόλογα ή μειώστε τις συντάξεις μέχρι 15%!


Συνάντηση της τρόικας με εκπροσώπους των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, για να βρεθεί λύση στη «μαύρη τρύπα» των Ταμείων
Πουλήστε ομόλογα ή μειώστε συντάξεις. Αυτό προτείνει η κυβέρνηση, ως απάντηση στην... κραυγή αγωνίας των ασφαλιστικών...
 ταμείων, τα οποία στέγνωσαν από ρευστότητα και αδυνατούν να πληρώσουν συντάξεις.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο Οικονομικών εκπονεί εναλλακτικό σχέδιο καθολικής μείωσης των υψηλών συντάξεων μέχρι 15%, προκειμένου να αντιμετωπίσει τόσο την υστέρηση των δημοσίων εσόδων, όσο και το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στη συνάντηση εκπροσώπων των δυο Υπουργείων με το τεχνοκρατικό κλιμάκιο της τρόικας θα συζητηθούν τα εναλλακτικά σχέδια για τον περιορισμό των συντάξεων, που προβλέπουν:

1. Οι μειώσεις σε όλα τα ταμεία να ξεκινούν για συντάξεις από 2.500 ευρώ (15%) και το ποσοστό θα κλιμακώνεται μέχρι 5% για συντάξεις πάνω από 1.500 ευρώ.

2. Μείωση των συντάξεων του Δημοσίου που συνδέονται άμεσα με το προωθούμενο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα ισχύσει από 1/7/2011. Έτσι όσοι συνταξιοδοτηθούν από το τέλος του έτους θα έχουν μείωση στη σύνταξή τους ανάλογη με τη μείωση που θα επιφέρει στον κλάδο το αντίστοιχο μισθολόγιο.

Οι πληροφορίες μιλούν για μειώσεις μέχρι 30% σε κάποιους κλάδους του Δημοσίου που έχουν υψηλές απολαβές μέσω ειδικών μισθολογίων.

Οι μειώσεις στις συντάξεις σχετίζονται άμεσα με τις νέες «μαύρες τρύπες», τις οποίες είχε αποκαλύψει η "Ι". Αυτές δημιουργούνται στο ασφαλιστικό σύστημα από τις μειώσεις μισθών και εισφορών, την ανεργία και την αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Απαισιοδοξία προκαλούν τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή την περασμένη Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Σύμφωνα με αυτά το ΙΚΑ θα έχει απώλειες μέσα στο 2011 700 εκατ. ευρώ οπό τη μείωση μισθών κατά 6%, και άλλα 300 εκατ. ευρώ από κάθε κατά μια ποσοστιαία μονάδα αύξηση της ανεργίας. Επίσης ανέφερε ότι τα βεβαιωμένα χρέη στο ΙΚΑ ανέρχονται σε 5,9 δισ. ευρώ, σε 3,9 δισ. ευρώ στον ΟΑΕΕ και σε 1 δισ. ευρώ στα υπόλοιπα ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη ότι το 1/3 των ασφαλισμένων δεν πληρώνει ή αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές στα ταμεία.

Επίσης παύση πληρωμών έχει κηρύξει το 27% των εργοδοτών και το 33% των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ αγροτών.

(ΙΣΟΤΙΜΙΑ 07/04/2011 - ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ)
(Σ.Λ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...