Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΤΡΙΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ ΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Οι καθηγητές µηνύουν το υπουργείο! 
Στα άκρα οδηγείταιη αντιπαράθεση του υφυπουργού Παιδείας κ. Ι. Πανάρετου µε τους πανεπιστηµιακούς, οι οποίοι δήλωσαν χθες ότι θα στραφούν µε µηνυτήρια αναφορά εναντίον του υπουργείου για παρεµβάσεις στο αυτοδιοίκητο των ιδρυµάτων!

Αυτή τη φορά αντικείµενο της αντιπαράθεσης είναι έγγραφο που απέστειλε ...
προχθές προς τα πανεπιστήµια ο κ. Πανάρετος, ζητώντας τους να παγώσουν τις διαδικασίες εκλογής ή εξέλιξης µελών ∆ΕΠ σε τµήµατα στα οποία επίκεινται και εκλογές προέδρων µέχρι να ολοκληρωθούν (τον Ιούνιο) οι προεδρικές εκλογές, “προκειµένου να διασφαλιστεί η τήρηση των αρχών της χρηστής διοίκησης, της δικαιοσύνης και της αµεροληψίας”.

Αυτό καθώς ο κ. Πανάρετος έχει δεχθεί, όπως αναφέρει, “έντονες διαµαρτυρίες ενδιαφεροµένων σχετικά µε την επιλεκτική επίσπευση ή µη των διαδικασιών εκλογής ή εξέλιξης µελών ∆ΕΠ”.

Με απλά λόγια, ο υφυπουργός Παιδείας µετά την έρευνα για την οικογενειοκρατία (για την οποία πάντως δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριµένα αποτελέσµατα) και την πρόσφατη εντολή να διερευνηθεί οποιαδήποτε στενή συγγένεια µόνιµων πανεπιστηµιακών µε έκτακτους διδάσκοντες των ιδρυµάτων, επιστρέφει για την τρίτη πράξη. Ισχυρίζεται ότι µέσα στα ιδρύµατα επικρατούν πελατειακές σχέσεις και ζητάει να παγώσουν οι εξελίξεις µελών ∆ΕΠ µέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές προέδρων ώστε να µη γίνουν υπόγειες συναλλαγές...

Οµως, το πάγωµα διαδικασιών εξέλιξης περίπου 700 καθηγητών, σε συνδυασµό µε την καθυστέρηση πρόσληψης άλλων 800 πανεπιστηµιακών και 100 καθηγητών ΤΕΙ και την ταυτόχρονη µείωση της κρατικής επιχορήγησης λόγω του Μνηµονίου, ακόµα κι αν ισχύουν λόγοι πελατειακών σχέσεων (κάτι που δεν είναι εξάλλου καινοφανές στα πανεπιστήµια), έχει δηµιουργήσει εκρηκτικό κλίµα για την ίδια τη λειτουργία των ιδρυµάτων.

Για παράδειγµα, η Αρχιτεκτονική Σχολή ανέστειλε προχθές τη λειτουργία της για 15 ηµέρες και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών για άλλες δύο επειδή, µεταξύ άλλων, δεν υπάρχουν αρκετοί καθηγητές για να διδάξουν.

ΧΘΕΣ ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ πανεπιστηµιακών (ΠΟΣ∆ΕΠ) και καθηγητών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) σε κοινή συνέντευξη Τύπου κατήγγειλαν το υπουργείο Παιδείας για υποχρηµατοδότηση και για την άρνησή του να συµπεριλάβει τις προτάσεις τους στις αλλαγές που σχεδιάζει µε τον νέο νόµο - πλαίσιο.

∆ήλωσαν επίσης ότι θα αντιδράσουν µε µηνυτήριες αναφορές επειδή το υπουργείο Παιδείας παρεµβαίνει στο αυτοδιοίκητο των ιδρυµάτων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...