Με σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times οριοθετούν την αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας μετά το τέλος των δανείων από την τρόικα.
Υποστηρίζουν ότι θα γίνει με ήπιο τρόπο αποφεύγοντας το παράδειγμα της Αργεντινής και θέτουν το ύψος του «κουρέματος» στο 55% ενώ προτείνουν πρόσθετο δανεισμό από την τρόικα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σημαντικό στην αναδιάρθρωση είναι το πότε θα γίνει. Τονίζουν ότι το διάστημα 2012-2015 η Ελλάδα έχει σημαντικές δανειακές ανάγκες, τις ...
οποίες αμφισβητούν ότι θα μπορέσει να εξυπηρετήσει.
Όσον αφορά στο ύψος του «κουρέματος», τονίζουν ότι οι αγορές αξιολογούν τα ελληνικά ομόλογα ως 45% της αξίας τους, δηλαδή προβλέπουν «κούρεμα» 55%.
Η εφημερίδα ρίχνει μάλιστα «στο τραπέζι», την ιδέα να χρησιμοποιηθεί ένα είδος συνδυασμού αναδιάρθρωσης με νέου δανεισμού από την τρόικα την ώρα που προσθέτουν ότι μια απλή επιμήκυνση της αποπληρωμής, δεν θα βοηθούσε δραστικά την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι επιμήκυνση πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στη Liberation.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» ο πρωθυπουργός τις τελευταίες ημέρες είχε παρασκηνιακές επαφές για να πέσουν οι τόνοι σχετικά µε την πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Πληροφορίες φέρουν τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει πραγματοποιήσει σειρά τηλεφωνικών επαφών τόσο µε ηγέτες µεγάλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και µε παράγοντες των Βρυξελλών σε µια προσπάθεια να αποσυµφορηθεί η πίεση που υφίσταται η Ελλάδα τόσο από τα δηµοσιεύµατα του ξένου Τύπου όσο, κυρίως, από τις δηλώσεις αναλυτών και εµπειρογνωµόνων που βρίσκονται κοντά σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου έχει αποκοµίσει ήδη τη θετική «ψήφο» στις προσπάθειές του να αποτραπεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τόσο από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης όσο και από τους ηγέτες της Γερµανίας και της Γαλλίας Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί.
Ωστόσο, πάντοτε κατά τις ίδιες πηγές, παρά τις διαβεβαιώσεις στήριξης η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί έντονα, αφού τον τελευταίο µήνα φάνηκε πως η κορυφαία για το µέλλον της Ελλάδας απόφαση ξεφεύγει από τους χειρισµούς της και περιέρχεται στους χειρισµούς της ΕΕ, της Ευρωζώνης και των κυβερνήσεων του Βερολίνου και του Παρισιού
epikaira
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου