Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Λιγότερα και μεγάλα έργα αν τα χρηματοδοτεί 100% η Ε.Ε.

Δωρεάν για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά λιγότερα και... μεγάλα θα είναι τα έργα του ΕΣΠΑ που θα υλοποιηθούν εφ' όσον περάσει η πρόταση κάλυψης από τα κοινοτικά ταμεία του 100% του κόστους τους.
Στελέχη του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης ανέφεραν ότι το ζήτημα θα συζητηθεί σε συνάντηση του
υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη και του αρμόδιου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν μέσα στο επόμενο 10ήμερο.
Το θέμα είχε τεθεί για πρώτη φορά το 2009 όταν ξεκίνησε η κρίση, αλλά πολλά κράτη εξέφρασαν αντιδράσεις και «πάγωσε». Το προηγούμενο διάστημα επανήλθε στο προσκήνιο και για πρώτη φορά επίσημη αναφορά έγινε το Σάββατο από τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
Το ζήτημα είναι ότι λόγω του Μνημονίου η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα για επενδύσεις. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποχρηματοδοτήθηκε κατά 1,75 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2011 και προς το παρόν υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρουν ότι δεν πιάνεται ο στόχος απορρόφησης 1,1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ έως το τέλος του Ιουνίου.
Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι οι καθυστερήσεις είναι μια πολύ σοβαρή αιτία, αλλά πλέον είναι δεδομένο ότι τα λεφτά για να καλυφθεί το 25% ή και το 50% (σε όσα έργα παράγουν έσοδα) δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση είχε ζητήσει και προ ενός έτους την κατά 100% χρηματοδότηση για να εισπράξει άρνηση και στη συνέχεια διαπραγματευόταν να αυξήσει τη συμμετοχή της Ε.Ε. στο 85%.
Το πρόβλημα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης που επιθυμούν μείωση των επενδυτικών κονδυλίων και σύμφωνα με κοινοτικά στελέχη απαιτεί πολιτική πίεση για να καμφθεί. Συζήτηση γίνεται και για δάνειο, πιθανόν με τη μορφή επενδυτικού ομολόγου, με το οποίο θα καλυφθεί το κόστος άλλων έργων που θα «περισσέψουν» και το οποίο θα τεθεί υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Το ζήτημα είναι ότι αν η συμμετοχή της Ε.Ε. από το 50%-75% φτάσει στο 100%, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να δώσει τα περίπου 6 δισ. ευρώ της δικής της συνεισφοράς στα 26 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ. Δηλαδή το ΕΣΠΑ θα περιοριστεί σε 20 δισ. ευρώ και μοιραία πολλά έργα θα μείνουν «εκτός».
Προ Μνημονίου, το κόστος θα καλυπτόταν από το αμιγώς εθνικό σκέλος του ΠΔΕ. Ωστόσο, έχει δεχτεί 6 περικοπές από την αρχή του 2010 και πλέον είναι πολύ μικρά τα περιθώρια.
Τα έργα που αναμένεται να μην γίνουν είναι κυρίως μικρά περιφερειακά έργα υποδομής. Αντιθέτως, στην πρώτη γραμμή της χρηματοδότησης είναι οι μεγάλοι οδικοί άξονες που παλεύουν επί σειρά ετών, με πολλές ανακοστολογήσεις και υπερβάσεις χρονοδιαγραμμάτων, να ολοκληρωθούν
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...