ΥΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ «ΑΛΛΑΓΕΣ» ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ
Μονόδρομος αποδεικνύεται το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο θα ψηφιστεί ως έχει από
τη Βουλή -αν και είναι υπό αίρεση οι αλλαγές σε φόρους και στις προς πώληση στρατηγικής σημασίας ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Το μήνυμα έστειλε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε ότι ακόμη και οι πρόσφατες αλλαγές που ανακοίνωσε ο προκάτοχός του είναι υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές, οι οποίοι θα δώσουν το τελικό «ΟΚ» στα «4» κρίσιμα μέτρα, που αφορούν:
* Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ. Το μέτρο εξισορροπήθηκε με την επιβολή του κεφαλικού φόρου.
* Επιβολή ετήσιας εισοδηματικής εισφοράς 1-3% για εισοδήματα πέραν του αφορολογήτου.
* Μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 200.000 ευρώ για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας -αν και η αρχική συμφωνία με την τρόικα προέβλεπε μείωση στα 100.000 ευρώ από 400.000 ευρώ. Το μέτρο θα αντισταθμιστεί από την επιβολή ειδικού τέλους στα ακίνητα βάσει τετραγωνικών μέτρων και μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
* Αναστολή εξίσωσης ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Προς αναζήτηση βρίσκεται το ποσό των 400 εκατ. ευρώ, το οποίο αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου εκτιμούν ότι θα καλυφθεί από την πάταξη του λαθρεμπορίου.
* Διατήρηση πλειοψηφικού πακέτου στις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Το ζήτημα κάθε εταιρείας θα εξεταστεί μεμονωμένα, δεδομένου ότι κάθε πώληση θα περάσει ως ξεχωριστό νομοσχέδιο από τη Βουλή. Αμεσου ενδιαφέροντος είναι η ΕΥΑΘ, καθώς το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει πώληση του 40% στο τρίτο τρίμηνο του 2011, δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο, και του υπόλοιπου 34% το 2012. Οι περιπτώσεις της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ έχουν αφεθεί για το 2012 και αφορούν την πώληση ποσοστών 17% και 27,3% (με δεύτερο πακέτο το 2013), αντίστοιχα.
Είναι προφανές ότι τα περιθώρια αλλαγών στο ΜΠΔΣ εξαντλήθηκαν. Η συμφωνία με τους δανειστές θα αποτυπωθεί στον πρώτο εφαρμοστικό νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές 15ήμερο. Σε αυτή τη φάση τα περιθώρια αλλαγών φθάνουν μέχρι τα πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας, δηλαδή αντιγραφειοκρατικές ρυθμίσεις ή μέτρα φιλικά προς τον πολίτη και τον επιχειρηματία στο πλαίσιο της ανάπτυξης.
Εν τούτοις, ο υπουργός Οικονομικών παραμένει ανοιχτός στη λήψη νέων μέτρων, όπως στην περίπτωση του απλοποιημένου φορολογικού συστήματος που ετοιμάζεται για τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι θα υπάρξει διάλογος με την αντιπολίτευση, τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, καθώς και τους πολίτες που είναι στις πλατείες.
Ευρύτερες αλλαγές μπορεί να εξεταστούν μελλοντικά, εφόσον υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, στην περίπτωση δηλαδή που αποδώσει καρπούς η πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι υπέρμαχος ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης πέρα από το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο. Το ζήτημα το έχει θέσει επανειλημμένως, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει μέχρι πού φθάνουν τα μέτρα και, κυρίως, πως δεν μπορεί κάθε φορά να ζητείται μια νέα θυσία από τους πολίτες. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου