Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Το τηλεφώνημα-έκπληξη του Βενιζέλου στην Ντόρα

Το τηλεφώνημα-έκπληξη του Βενιζέλου στην Ντόρα
 Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε χθες ταξίδι-αστραπή στις Βρυξέλλες και συναντήθηκε με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.
Η Ντόρα Μπακογιάννη παρουσίασε στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων και στον Όλι Ρεν την πρόταση του κόμματός της για το
 μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Στις λίγες ώρες της παραμονής της στη βελγική πρωτεύουσα, η κυρία Μπακογιάννη δέχθηκε και ένα τηλεφώνημα-εκπληξη από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπουργό Οικονομικών και καλό της προσωπικό φίλο Ευάγγελο Βενιζέλο. Η συζήτησή τους κράτησε αρκετά λεπτά και το περιεχόμενό της ήταν η ενημέρωση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup. Από την πλευρά της, η Ντόρα ενημερώσε τον κ. Βενιζέλο για τη συνάντησή της με τον Όλι Ρεν και για την πρόταση που κατέθεσε.
Τα βασικά σημεία της πρότασης της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι:
Πρώτον, μείωση του φορολογικού βάρους για τις επιχειρήσεις.
Δεύτερον, πακέτο της τάξεως των 30 δισεκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για επενδύσεις.
Τρίτον, εγγυήσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά, ενδεχομένως από την ευρωπαϊκή Investment Bank, για τις νέες ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα έτσι ώστε να διευκολυνθεί η πραγματοποίηση επενδύσεων.
Τέταρτον, μείωση του επιτοκίου των ελληνικών δανείων, π.χ. της τάξης του 3,5%, στο επίπεδο του IMF.
Πέμπτον, το 25% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις να επιστρέφει στην ελληνική οικονομία μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα στήριξης νέων επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ το 75% θα πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους.
Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον κ. Ρεν ανέφερε τα εξής:
«Παρουσίασα στον κ. Ρεν τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για το μεσοπρόθεσμο. Οι προτάσεις μας διαφέρουν από τις προτάσεις της κυβέρνησης. Βασίζονται ουσιαστικά σε μεγαλύτερες περικοπές δαπανών και σε λιγότερους φόρους. Δηλαδή σε μία άλλη ισορροπία εσόδων-εξόδων. Αντιλήφθηκα ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια διαπραγμάτευσης.
Θα συναντήσουμε την τρόικα στην Αθήνα, για να παρουσιάσουμε τις προτάσεις αυτές, έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη στο τελικό μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα κληθούμε να ψηφίσουμε στη Βουλή.
Το βέβαιο είναι ότι όταν έχεις προτάσεις, όταν έχεις καθαρές θέσεις, στην Ευρώπη έχεις τη δυνατότητα να βρεις συμμάχους. Τέτοιους συμμάχους βρήκε σήμερα η Δημοκρατική Συμμαχία στο Φιλελεύθερο Κόμμα, όπως επίσης και κατανόηση από τον αρμόδιο Επίτροπο, τον κύριο Ρεν».
iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...