Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Λίφτινγκ στα εισπρακτικά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου

Λίφτινγκ στο εισπρακτικό σκέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος έκανε η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Τα νέα μέτρα που η λεπτομέρειά τους περιλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου παρουσιάζονται και εγκρίνονται σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια κατατίθενται στη
 Βουλή για να ψηφισθούν την ερχόμενη Τρίτη.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αλλαγές που ελαφρύνουν οριακά την επιβάρυνση από την έκτακτη εισφορά για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, φορολογούν τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο και κόβουν τις επιστροφές φόρου από τη συλλογή αποδείξεων. Ειδικότερα:

1) Διευρύνεται το εισοδηματικό κλιμάκιο στο οποίο η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% από τα 12.000 έως στα 25.000 ευρώ αντί για 12.000 έως 20.000 ευρώ που είχε αποφασισθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η εισφορά, σύμφωνα με τις τελευταίες  πληροφορίες, θα υπολογίζεται με συντελεστή επί του συνόλου του εισοδήματος ως εξής: 0-12.000 ευρώ 0%, 12.000-25.000 ευρώ 1%, 25.000 έως 50.000 ευρώ 2% και 50.000 ευρώ και άνω 3%. Έτσι, ο φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με εισφορά 200 ευρώ και όχι 80 ευρώ που θα προέκυπτε αν υπολογιζόταν με βάση την κλίμακα φορολόγησης, δηλαδή το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Η εισφορά θα υπολογιστεί με βάση τα εισοδήματα του 2010 (που δηλώθηκαν φέτος) και θα επιβάλλεται κάθε χρόνο έως και το 2014.

Επιβάλλεται φόρος επιτηδεύματος ύψους 100 έως 200 ευρώ σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους. Ο συγκεκριμένος φόρος θα συμψηφίζεται με την έκτακτη εισφορά.

Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά 3,9 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο που με τον υπολογισμό του ΦΠΑ οδηγεί σε αύξηση της λιανικής τιμής του λίτρου κατά περίπου 5 λεπτά από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η αύξηση αποφασίστηκε για να αντισταθμιστούν εν μέρει οι απώλειες εσόδων από τη μη εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης που προβλεπόταν από το μνημόνιο.

Καταργείται η έκπτωση φόρου για τη συγκέντρωση αποδείξεων πάνω από το απαιτούμενο όριο για την οικοδόμηση του αφορολόγητου ορίου. Πλέον όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν το 25% του εισοδήματός τους σε αποδείξεις προκειμένου να καρπώνονται το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Η ρύθμιση ισχύει από τα φετινά εισοδήματα.

Μειώνεται από τα 400.000 στα 200.000 ευρώ το όριο επιβολής του φόρου ακίνητης περιουσίας.

Δεν επιβάλλεται νέο τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως προωθούσε ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Θεσπίζεται νέα ρύθμιση επαναπατρισμού κεφαλαίων.
Του Σπύρου Δημητρέλη
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...