Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Eurogroup: Τα σημαντικότερα σχόλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσήλθαν στο Λουξεμβούργο για να συμμετέχουν στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup με βασικό ζήτημα την απόφαση για την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείου ύψους 12 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και τις πτυχές του νέου προγράμματος βοήθειας για την χώρα μας, του οποίου το
 μέγεθος σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες μπορεί να φτάσει μέχρι και 120 δισ.  ευρώ.
 Οι τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν ζητήματα όπως η συμμετοχή των ιδιωτών σε ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα θα καθοριστούν μάλλον στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου.
Ανάμεσα τους και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος (διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του εδώ).
Η συνεδρίαση δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, καθώς οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συνέντευξη τύπου την Κυριακή το βράδυ, όπως δήλωσε ο Γιούνκερ (διαβάστε εδώ).
Τα κυριότερα σχόλια των υπουργών Οικονομικών είναι:
Michael Noonan: Υπουργός Ιρλανδίας
Για την βοήθεια στην Ελλάδα και τις πιθανότητες μετάδοσης της κρίσης
«Ελπίζω ότι τις επόμενες εβδομάδες ….μέχρι τις 11 Ιουλίου (συνεδριάζει το επόμενο Eurogroup) μια πλήρης λύση για την Ελλάδα θα είναι έτοιμη για εφαρμογή και θα είναι αξιόπιστη και μακροπρόθεσμη. Ο πρωταρχικός σκοπός της Ιρλανδίας εδώ είναι να εξασφαλίσει ότι κάθε λύση που θα εφαρμοστεί δεν θα περιλαμβάνει στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να μας επηρεάσουν δυσμενώς».
«Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση (της κρίσης) στην Ιρλανδία, ανεξάρτητα από το ποιες θα είναι οι διατάξεις του νέου δανείου για την Ελλάδα».
Elena Salgado: Υπουργός Ισπανίας
«Αυτό που ελπίζουμε να πετύχουμε σήμερα είναι να καταβάλουμε την επόμενη δόση ύψους 13 περίπου δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Για την συμμετοχή των ιδιωτών στην Ελλάδα
«Πρέπει να εξετάσουμε αν αυτή η συμμετοχή θα λάβει χώρα αυτόνομα από τις τράπεζες ή οι εθνικές αρχές θα πραγματοποιήσουν κάποιες συζητήσεις. Αν πούμε ότι η συμμετοχή είναι εθελοντική, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι το 100% από τις τράπεζες θα δεχτούν να συμμετέχουν. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει αρκετός αριθμός από αυτές».
Jan Kees De Jager: Ολλανδός υπουργός
Για το μέγεθος του Μηχανισμού Διάσωσης
«Πιστεύω ότι η καθαρή αξία των 750 δις. ευρώ είναι αρκετή. Για την έξοδο από την κρίση, το πιο σημαντικό πράγμα είναι πιο αυστηρά μέτρα, περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και φυσικά ένα η Ελλάδα τα εφαρμόσει και πάρει όλα αυτά τα μέτρα, τότε θα είμαστε εκεί για να δούμε αν θα συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας».
Στην ερώτηση για το αν θα συμφωνηθεί νέο δεύτερο πρόγραμμα σήμερα
«Πιθανώς όχι. Αν οι απαιτήσεις της Ολλανδίας ικανοποιηθούν ναι, αλλά δεν νομίζω ότι θα ικανοποιηθούν όλες σήμερα. Θα είναι πολύ δύσκολο».
DIDIER REYNDERS: Υπουργός Βελγίου
«Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι ότι πρέπει προπάντων να εξευρεθεί χρηματοδότηση για το βραχυπρόθεσμο διάστημα υπέρ της Ελλάδας».
"Υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δυνατότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να βρεθούν τα λίγο λιγότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι αναγκαία έως τις αρχές του Ιουλίου", πρόσθεσε.
«Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε μια λύση για να «ελευθερώσουμε» την χρηματοδότηση για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο»… «Για αυτό το βράδυ πρέπει να δούμε πως θα οργανώσουμε την συμμετοχή των ιδιωτών και νομίζω ότι όλοι θέλουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία εδώ».
Maria Fekter: Υπουργός της Αυστρίας
«Θα συζητήσουμε λεπτομερώς σήμερα ποιες επιλογές υπάρχουν και ποια από αυτές περιλαμβάνει το χαμηλότερο ρίσκο. Υπάρχουν άλλες με περισσότερο και άλλες με λιγότερο ρίσκο. Οι συζητήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αποφάσεις αύριο σε σχέση με το κατά πόσο το ΔΝΤ βλέπει αειφορία στην Ελλάδα και σχετικά με το πώς μπορούμε να δώσουμε κίνητρα στους επενδυτές να συμμετέχουν εθελοντικά σε μια νέα βοήθεια».«Το μοντέλο πρέπει να λειτουργήσει στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της Βιέννης»
Για την επόμενη δόση στην Ελλάδα
«Εάν το ΔΝΤ πληρώσει, η Αυστρία επίσης θα πληρώσει. Είμαι σίγουρη ότι το πρόγραμμα θα οδηγήσει την Ελλάδα στην οικονομική υγεία, αλλά θα πάρει περισσότερο από όσο αρχικά είχαμε υπολογίσει».

Επιμέλεια Τάσος Ζάχος Newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...