Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

«Δημοψήφισμα το φθινόπωρο για τις μεγάλες αλλαγές»

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής τη διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο «για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τόπο».
«Ζήτησα την ανανέωση της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου γιατί η χώρα είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Την ζητώ όπως ζητώ και την εθνική συνεννόηση στην βάση συγκεκριμένων επιλογών και παραδοχών», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε εκ νέου έκκληση για
εθνική συνεννόηση στη βάση συγκεκριμών παραδοχών, όπως είναι ότι το χρέος και τα ελλείμματα αποτελούν εθνικό πρόβλημα και το χρέος μας θέτει υπό ιδιότυπη οικονομική κηδεμονία.
«Ας συμφωνήσουμε και ως βάση της εθνικής συνεννόησης ότι πρώτοι εμείς χρειάζεται να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας και να φύγουμε από την εξάρτηση που μας προστατεύει από την χρεοκοπία», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να αναλάβουμε κάθε δράση εμείς οι Έλληνες ώστε η Ελλάδα του αύριο να μην εξαρτάται από δάνειες δυνάμεις».
Δεύτερο σημείο για το οποίο ζήτησε συναίνεση ο Πρωθυπουργός είναι η επιλογή για οργανωμένη αντιμετώπιση του χρέους με τρόπο που δεν οδηγεί σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
«Είχαμε τρεις επιλογές. Πρώτη την χρεοκοπία, δεύτερη την έξοδο από το ευρώ, τρίτη τη βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης που δημιουργήσαμε», επισήμανε και πρόσθεσε: «Έδωσα μάχη για να στηθεί εκ του μηδενός ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και την μάχη αυτή την κερδίσαμε μαζί με τον ελληνικό λαό».
Τρίτη παραδοχή, συνέχισε ο πρωθυπουργός, είναι ότι το χρέος και τα ελλείμματα είναι το σύμπτωμα της ασθένειας και όχι η αιτία.
Επόμενο σημείο στο οποίο κάλεσε ο Πρωθυπουργός τα υπόλοιπα κόμματα να συναινέσουν είναι στις πραγματικές διαστάσεις της πορείας μας. «Είναι εύκολο να τα ισοπεδώνουμε όλα και να λέμε αβασάνιστα ότι αποτύχαμε...Έχουμε σοβαρά και θετικά αποτελέσμα...Έπιασαν τόπο οι θυσίες του λαού», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ζήτησε επίσης ψήφο εμπιστοσύνης για να μπορέσουμε, όπως είπε, να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
Η νέα κυβέρνηση, πρόσθεσε, έχει σαν πρώτο καθήκον να ολοληρώσει τη διαπραγμάτευση. Υπογράμμισε δε εκ νέου τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου τελειώνουν σύντομα, αν η χώρα δεν λάβει την πέμπτη δόση του δανείου από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
«Είναι καθήκον μας να ομονοούμε στην εθνική προσπάθεια, η εικόνα της διαίρεσης δεν βοηθάει», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Η συζήτηση στη Βουλή θα έχει τριήμερη διάρκεια και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με τη διεξαγωγή φανερής ονομαστικής ψηφοφορίας, προκειμένου να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, παίρνει την ψήφο εμπιστοσύνης εφόσον ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.
Μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Φλώρινας, Γιώργου Λιάνη, το ΠΑΣΟΚ διαθέτει κοινοβουλευτική δύναμη 155 εδρών, καθώς οι παραιτηθέντες βουλευτές της συμπολίτευσης Γιώργος Φλωρίδης και Εκτωρας Νασιώκας αντικαταστάθηκαν από τους επιλαχόντες Γιώργο Φραγκίδη και Βασιλική Αλεξανδρίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...