Με μια οριακής νομιμότητας ρύθμιση ο (και διακεκριμένος συνταγματολόγος) νέος «τσάρος» της Οικονομίας, Ευάγγελος Βενιζέλος, αποπειράθηκε να ανατρέψει αναδρομικά όλο το φορολογικό στάτους για τα εισοδήματα του 2010, εξαφανίζοντας τα οφέλη για τους φορολογούμενους από τη συγκέντρωση αποδείξεων. Η ρύθμιση αυτή
περιλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο ίδιος ο υπουργός στους βουλευτές. Τόσο αυτή όσο και άλλες διατάξεις του εφαρμοστικού έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην κοινωνία, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δυο μέλη της οποίας έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσουν, ενώ και άλλοι βουλευτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επικριτικοί, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Η διάταξη για τις αποδείξεις είναι η κορυφή του παγόβουνου. Όπως προέβλεπε:
Όσοι πήραν φέτος επιστροφές φόρου λόγω των αρκετών αποδείξεων που μάζεψαν, θα κληθούν να τις δώσουν πίσω στην κυβέρνηση, για το ποσό που ξεπερνάει τα 300 ευρώ κατ’ άτομο. Για παράδειγμα, φορολογούμενος που ο φόρος εισοδήματος του μειώθηκε κατά 600 ευρώ λόγω των αποδείξεων, θα του έρθει «καμπάνα» 300 ευρώ επιπλεόν της έκτακτης εισφοράς. Για τις οικογένειες αυτονόητο είναι ότι το όφελος θα περιοριστεί στα 600 ευρώ. Σημειώνεται πως για τις δηλώσεις που έχουν ήδη εκκαθαριστεί, μπορείτε να δείτε το όφελος που αποκομίσατε από τις αποδείξεις, σε ξεχωριστή γραμμή του εκκαθαριστικού σας σημειώματος.
Λίγες ώρες νωρίτερα από τη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, αρνήθηκε να δηλώσει ότι δεν θα πάρει επιπλέον μέτρα.
Ανάκληση της ρύθμισης on camera
Τις πρώτες βραδινές ώρες και αφού είχε ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων, ακόμη και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης, ο Ευ. Βενιζέλος αναδιπλώθηκε και μάλιστα on camera. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter (στο Ν. Χατζηνικολάου) είπε ότι δεν θα ζητηθεί φέτος να επιστραφούν τα χρήματα της επιστροφής φόρου από αποδείξεις, όμως η αλλαγή στον υπολογισμό των αποδείξεων από 1/1/2012 που περιλαμβάνεται στο νόμο παραμένει.
Τσουνάμι στη φορολογία από το Μεσοπρόθεσμο
Παράλληλα, το κείμενο του Μεσοπρόθεσμου φέρνει τα πάνω κάτω σε φοροαπαλλαγές, τεκμήρια φορολογίας εισοδήματος και καθορίζει και τις λεπτομέρειες για την έκτακτη εισφορά και το τέλος των επιτηδευματιών, το οποίο θα ανέρχεται στα 500 ευρώ για τις μεγάλες πόλεις. Επιπροσθέτως, σχεδιάστηκαν νέες κλίμακες για το ΕΚΑΣ, εξειδικεύεται το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας του Δημοσίου, οι περικοπές στα ΕΦΑΠΑΞ και η εισφορά υπερ ανεργίας για ελεύθερους επαγγελματίες.
Nωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, με ομιλία του στη Βουλή αρνείτο να διαβεβαιώσει ότι δεν θα έρθουν νέα μέτρα ενώ την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες ανακοίνωνε συμφωνία για 5η δόση και νέο δάνειο, εφόσον περάσει το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος.
Επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα εξαπέλυσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., Γιάννης Βρούτσης.
Τα σκληρά φορολογικά μέτρα
- Καταργείται η έκπτωση φόρου με αποδείξεις
- Αυξάνεται το ποσό των αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου.
- Μειώνεται η έκπτωση φόρου στο 10% από το 20% για τους τόκους των δανείων για ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.
- Αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης κατά μέσο όρο 70%
- Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές φορολογίας από 1% έως 5%.
- Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε ιδιωτικά Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σε σκάφη αναψυχής, δεξαμενές κολύμβησης κτλ.
- Καθιερώνεται ετήσιο τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ ή 500 ανάλογα την περιοχή.
- Επιβάλλεται φόρος ακίνητης περιουσίας για ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ με πρώτο φορολογικό συντελεστή για αξία από 200.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ 2 τοις χιλίοις.
Πηγή: Το Βήμα- Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου