Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Λογιστικές ζημίες 10 δισ. για Ταμεία και ιδρύματα

 
Απώλειες από πτώση τραπεζικών μετοχών και μη καταβολή μερισμάτων
Ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ οι λογιστικές απώλειες που καταγράφουν ασφαλιστικά ταμεία, αμοιβαία κεφάλαια, ιδρύματα, κληροδοτήματα, σύλλογοι, νοσοκομεία, αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδος, από τη μεγάλη υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών την τελευταία τριετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετοχές των περισσότερων τραπεζικών μετοχών στο διάστημα 2007-2010 υποχωρούν σε ποσοστό 80%. Επιπλέον, η διακοπή από το 2008 της διανομής μερισμάτων από τις τράπεζες, λόγω της συμμετοχής τους στο κρατικό σχέδιο στήριξης, μεγαλώνει ...
τις απώλειες για τους θεσμικούς επενδυτές. Σημειώνεται ότι μόνο για τη χρήση του 2007 οι εμπορικές τράπεζες απέδωσαν στους μετόχους τους μερίσματα συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Στην πραγματικότητα, οι λογιστικές απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους θεσμικούς επενδυτές είναι κατά πολύ μεγαλύτερες, καθώς διατηρούν σημαντικές επενδύσεις και σε άλλες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά κυρίως σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, οι τιμές των οποίων έχουν συρρικνωθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...