Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Απίστευτες σπατάλες, στημένοι διαγωνισμοί, ψευδή στοιχεία στην Υγεία

Οργιο σπατάλης στα νοσοκομεία και στις υπηρεσίες περίθαλψης διαπιστώνουν για το 2010 οι έλεγχοι των «ράμπο» της Υγείας. Από 80 πορίσματα ισάριθμων ελέγχων που διενεργήθηκαν προκύπτει ζημιά 7,33 εκατομμυρίων ευρώ. Οι σχετικοί φάκελοι έχουν διαβιβαστεί στον εισαγγελέα. Δεκάδες ακόμη καταγγελίες είναι υπό διερεύνηση, ενώ στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχουν διαβιβαστεί 72 πορίσματα ελέγχου από 302 συμβάσεις μεταξύ της Siemens και νοσοκομείων.
Τα παραπάνω προκύπτουν από έγγραφο που ...
έστειλε χθες ο γενικός επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), κ. Μιχάλης Σαμπατακάκης, στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Μεταξύ των υποθέσεων αυτών -σημειώνει- περιλαμβάνονται πλαστογραφίες εγγράφων, πώληση παραγώγων αίματος με πλαστές βεβαιώσεις στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Στο Κρατικό της Νίκαιας εντοπίστηκαν παρατυπίες σε πρόχειρους διαγωνισμούς, δολιοφθορά πλυντηρίων και μη τήρηση όρων περί προμηθειών. Στο Νοσοκομείο Τρίπολης διαπιστώθηκε από τους ελεγκτές υπερκοστολογήσεις 300% σε συγκεκριμένες προμήθειες.

Στο ποσό του 1,67 εκατ. ευρώ ανήλθε η ζημιά για τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) Πειραιά από πλαστές συνταγές εξετάσεων από ιδιώτες γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα της περιοχής. Σε ιατρικό κέντρο στο Ψυχικό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 444 ιατρικοί φάκελοι ασθενών της Πανεπιστημιακής Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Λαϊκό».

Εντοπίστηκε, επίσης, κύκλωμα προώθησης συγκεκριμένων φαρμάκων σε νοσοκομεία και κλινικές με συνδρομή διοικητών, γιατρών και φαρμακοποιών. Οικονομική ζημιά 974.676 ευρώ προκλήθηκε από διαγωνισμούς για αναλώσιμα υλικά χειρουργείου και λοιπού υγειονομικού υλικού στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Στο ίδιο νοσοκομείο οι έλεγχοι έδειξαν ζημιά 16.938 ευρώ από προμήθειες φαρυγγικών αεραγωγών.

Στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ εκτιμάται η ζημιά από τις διαδικασίες προμήθειας ορθοπαιδικού υλικού στη Νευροχειρουργική και την Ορθοπαιδική κλινική του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης. Ζημία 803.803 ευρώ προκλήθηκε από τη χρήση μοσχευμάτων σπονδυλοδεσίας στο Νοσοκομείο Καβάλας.

Κάτω από το τραπέζι
Πώληση παραγώγων αίματος με πλαστές βεβαιώσεις
Υπερκοστολογήσεις προμηθειών έως και 300%
Αποκάλυψη κυκλώματος προώθησης φαρμάκων με συμμετοχή διοικητών και γιατρών
Παράτυπες συνταγογραφήσεις και πλαστές βεβαιώσεις

Καταγγελία Λοβέρδου και Επιθεωρητών
«Υπάρχουν διοικητές που στέλνουν ψευδή στοιχεία»

«Υπάρχουν ακόμη πολλές, σοβαρές καταγγελίες που διερευνούμε και αναμένεται να βγουν τα πορίσματα το επόμενο διάστημα». Αυτό ανακοίνωσε χθες ο γενικός επιθεωρητής Υγείας, κ. Μιχάλης Σαμπατακάκης, σε σύσκεψη διοικητών των νοσοκομείων, η οποία έγινε παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο κ. Σαμπατακάκης εξέφρασε τα παράπονά του στους διοικητές, λέγοντας ότι σε μία περίπτωση ενημέρωσαν διοικητή μεγάλου νοσοκομείου για υπόθεση, η οποία προκάλεσε οικονομική «αιμορραγία» ενός εκατομμυρίου. Ο διοικητής -είπε- δεν έκανε τίποτε, παρότι του παραδώσαμε το πόρισμα. Επανήλθαμε και διαπιστώσαμε ότι η ζημιά είχε πλέον φτάσει στα 2,5 εκατομμύρια.

Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τους διοικητές να βάλουν τάξη στα οικονομικά των νοσοκομείων, λέγοντας ότι από το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους εξαρτάται η τέταρτη δόση του δανείου για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στην Ελλάδα:

«Είναι ειλικρινές να μας πει κάποιος έγκαιρα ότι δεν τα καταφέρνει. Είναι, όμως, επικίνδυνο να μας δίνει ψευδή στοιχεία», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας. Ο αναπληρωτής διοικητής της Α΄ Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, κ. Αγγελος Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για μείωση δαπανών κατά 17,74% το 2010 και της Β΄ ΥΠΕ, κ. Σωτήρης Ζώτος, για 23%, για να λάβουν την αυστηρή παρατήρηση του γενικού γραμματέα κ. Νίκου Πολύζου: «Περιμένουμε να δούμε όλους τους δείκτες στο πράσινο. Προτεραιότητα δίνεται στους ισολογισμούς, στη μηχανοργάνωση και στην κωδικοποίηση των ειδών».

Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...