Οταν πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους οφείλεται στην υγεία, ίσως να μην είχε άδικο.
Την τελευταία δεκαετία η φαρμακευτική δαπάνη πενταπλασιάστηκε, ενώ οι προμήθειες των νοσοκομείων σε πέντε χρόνια για κάποιο... μυστήριο λόγο διπλασιάστηκαν. Οι υπερτιμολογήσεις και οι μίζες ενσωματώθηκαν στις τελικές τιμές των προϊόντων, με αποτέλεσμα το σύστημα πλέον να τείνει να καταρρεύσει από τα χρέη.
Οι διαφορές από χρόνο σε χρόνο σε όλα τα επίπεδα αγορών και υπηρεσιών είναι συγκλονιστικές:
*Η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων το 2000 άγγιζε τα 980 εκατ. ευρώ, το 2004 έφθασε τα 2,43 δισ. για να εκτοξευθεί το 2009 στα 5,09 δισ.
*Τα πιράνχας εισέβαλαν και σε υπηρεσίες όπως φρούρηση, σίτιση και καθαριότητα. Μέσα σε τέσσερα χρόνια από το 2005 έως και το 2008 οι λεγόμενες λειτουργικές δαπάνες (εκτός μισθοδοσίας) 26 μεγάλων νοσοκομείων της...
Αττικής (έρευνα: Γ. Τούντας) παρουσίασαν μέσο όρο αύξησης 118,3%.
*Την ίδια περίοδο οι αγορές των ορθοπεδικών υλικών εμφάνισαν αύξηση 71,5%, των αντιδραστηρίων 56,79%, των φαρμάκων 46,81% και τέλος οι αγορές υγειονομικού υλικού αύξηση 31,11%.
*Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση την ίδια έρευνα το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο «Ευαγγελισμός», εμφανίζεται να έχει αυξήσει τις λειτουργικές του δαπάνες από το 2005 έως και το 2008 κατά 3.376,3%! Το 2005 φαίνεται πως δαπάνησε 708.000 ευρώ (πιθανώς λόγω της περιορισμένης καταγραφής των αγορών), το 2006 14,3 εκατ. ευρώ, το 2007 17,9 εκατ. και το 2008 24,6 εκατ. ευρώ.
*Γι' αυτό και τα χρέη των νοσοκομείων από 2,5 δισ. στις αρχές του 2005, ξεπέρασαν το 2009 τα 6,2 δισ. ευρώ.
Ομως η «μαύρη τρύπα» στο σύστημα δε δημιουργήθηκε μόνο από τις αγορές και τις υπερτιμολογήσεις.
Επειδή οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι μεταξύ γιατρών και εταιρειών έχουν γίνει συνήθης πρακτική, οι επιτήδειοι φρόντισαν να προμηθεύσουν με κάθε λογής διαγνωστικά μηχανήματα τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Οι ασθενείς παροτρυνόμενοι από τους γιατρούς προέβαιναν σε αλλεπάλληλες εξετάσεις, τις περισσότερες φορές χωρίς λόγο.
Η υπερδιαθεσιμότητα των διαγνωστικών τεχνολογιών όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία την τελευταία δεκαετία διαφαίνεται ξεκάθαρα από έρευνα που πραγματοποίησε ο Γ. Κυριόπουλος, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
*Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 30,7 αξονικοί τομογράφοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού όταν ο μέσος όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 23,8.
*Ο αριθμός των μαγνητικών τομογράφων είναι 19,6 ανά εκατομμύριο πληθυσμού έναντι μέσου όρου 12,6 του ΟΟΣΑ.
*Μόνο το ταμείο του Δημοσίου, ο ΟΠΑΔ, ενώ το 2004 διέθετε για παρακλινικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του 132,4 εκατ. ευρώ, το 2008 έφθασε να καταβάλει σχεδόν τα διπλάσια, κοντά στα 223,5 εκατ. ευρώ.
*Γι' αυτό και η κατά κεφαλήν δαπάνη για την υγεία των Ελλήνων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα. Την περίοδο 2000-2008, αυξήθηκε κατά μέσο κατά 6.9% ετησίως, που είναι και ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης, πάνω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ που είναι 4,2%.
Σε ό,τι αφορά πάντως στις υπερτιμολογήσεις των υλικών, η υπόθεση άρχισε να εξελίσσεται μετά το 2001. Ηταν τότε που ο Αλ. Παπαδόπουλος άνοιξε ουσιαστικά ένα «παράθυρο» στη σπατάλη. Με νόμο του για τις προμήθειες (άρθρο 18) προέβλεπε ότι ορισμένα είδη θεωρούνται μη συγκρίσιμα μεταξύ τους, έστω και αν είναι της ίδιας κατηγορίας. Η αγορά τους θα γίνεται εκτός διαγωνισμών -έλεγε ο νόμος- με ανώτατη τιμή που θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση.
Στην κατηγορία αυτή εντάχθηκαν αρχικά 4-5 βασικά υλικά, τα οποία σήμερα είναι αυτά που έχουν γιγαντώσει τα χρέη. Υλικά όπως βηματοδότες, φίλτρα νεφρού, ορθοπεδικά, μπήκαν στο «χρυσό κατάλογο».
Το αποτέλεσμα όμως ήταν το ίδιο το κράτος να ορίζει τις υψηλές τιμές για κάθε υλικό ξεχωριστά, με το επιχείρημα ότι κάθε εταιρεία έχει διαφορετικό προϊόν, έστω και αν προορίζεται για την ίδια ασθένεια. Στον περιβόητο κατάλογο χρόνο με το χρόνο έμπαιναν όλο και περισσότερα είδη τα οποία και αγοράζονταν με τις ανώτερες τιμές που το ίδιο το κράτος όριζε. Αποκορύφωμα η τελευταία πενταετία -επί υπουργίας Ν. Κακλαμάνη και Δ. Αβραμόπουλου- οπότε ο αριθμός των «ειδικών» προϊόντων εκτοξεύθηκε στα ύψη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου