Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Αρχίζει η συζήτηση για τα δημοσιονομικά για το 2012 - 2014

Ο Γ.Παπακωνσταντίνου τόνισε χθες από τις Βρυξέλλες,πως ενόψει και της επόμενης αξιολόγησης από την τρόικα πρέπει να δημιουργηθεί το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, που θα δώσει εκείνα τα στοιχεία που θα περιγράφουν την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, για την περίοδο 2012- 2014.

Η τρόικα ζητεί από την Ελλάδα να λάβει την τριετία 2012 - 2014 νέα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ ή 5% του ΑΕΠ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στον Φεβρουάριο να έχει συνταχθεί το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, που θα περιγράφει την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος.Τα μέτρα αυτά αναμένεται να συμφωνηθούν επίσημα κατά την τρίτη...
 αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Προς την κατεύθυνση αυτή η τρόικα έχει προτείνει στην κυβέρνηση την τριετία 2012 - 2014 τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

-Στον δημόσιο τομέα κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο, ώστε να τερματιστούν οι επικαλύψεις. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί απλοποίηση του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου τομέα.

-Για το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο ζητεί πάγωμα των προσλήψεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αύξηση των ωρών εργασίας από τις 7,5 στις 8 και εναρμόνιση των συνθηκών με εκείνων του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, ζητεί μείωση των επιδομάτων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται, αλλά και την εισαγωγή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές, ώστε να χορηγούνται πέραν της διετίας.

-Για τις ΔΕΚΟ προτείνει αύξηση των τιμολογίων προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακών φορείς, πάγωμα προσλήψεων, συρρίκνωση προσωπικού, περιορισμό λειτουργικών δαπανών και μείωση του μισθολογικού κόστους.

-Στο σκέλος της φορολογίας προτείνει νέες αλλαγές στον ΦΠΑ με περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης όπως τα νησιά.

Ακόμη, ζητεί μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Προτείνει δε μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, εξάλειψη των εξαιρέσεων από την υποχρέωση καταβολής φόρου και καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί εξορθολογισμό της φορολογίας κεφαλαίου.

-Για τις κοινωνικές παροχές ζητεί την μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το όριο της φτώχειας είναι 6.897 ευρώ ανά άτομο και 14.484 ευρώ ετησίως για ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά.

Τέλος, συνιστά τη μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...