Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Νέο μισθολόγιο: Μειώνονται μισθοί και θέσεις - Αλλάζει το ωράριο

«Καλλικράτης» στο κράτος, θα φέρει σημαντικότατες αλλαγές στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων εκτός από ανατροπές στη δομή, τη διάταξη, τις διαδικασίες και το ωράριο του Δημοσίου. Από την εξίσωση που θα γίνει αναμένεται να θιγούν περίπου 100.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται από λίγα ευρώ μέχρι και 1.000!
Ο λόγος είναι απλός. Η ψαλίδα μεταξύ των υπουργείων σήμερα είναι τεράστια με την καθαρίστρια του υπουργείου Οικονομικών να λαμβάνει αμοιβή διευθυντή του υπουργείου Γεωργίας. Το νέο μισθολόγιο θα ...
περιλαμβάνει και αυξήσεις, καθώς σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές λαμβάνουν ψιχία, αλλά δουλεύουν ελάχιστες ώρες. Θα εισαχθεί το κριτήριο της παραγωγικότητας, κάτι που θα δώσει κίνητρο σε όσους υπαλλήλους θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημά τους και να κάνουν καριέρα.
Στις θεσμικές αλλαγές και την αποκατάσταση της μισθολογικής δικαιοσύνης στο δημόσιο εμφανίζεται και η ΑΔΕΔΥ. Μόνο που το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων διεκδικεί το νέο μισθολόγιο να έχει θετικό πρόσημο. Η εξίσωση των αποδοχών να γίνει προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω, όπου όλα δείχνουν ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.
Απολύσεις
Για την ΑΔΕΔΥ κρίσιμο είναι και το θέμα των απολύσεων. Συνδικαλιστές πιστεύουν πως τα νέα οργανογράμματα των υπηρεσιών θα είναι πολύ φειδωλά σε θέσεις εργασίας, με στόχο να μειωθεί δραματικά ο αριθμός των δημοσίων λειτουργών σε λίγα χρόνια. «Με την κατάργηση των θέσεων καταργείται και η μονιμότητα, η οποία από εδώ και πέρα θα αφορά κάθε χρόνο όλο και λιγότερους εργαζόμενους» σημειώνουν. Κεντρικό είναι και το θέμα των προσλήψεων. Με τον κανόνα «5 συνταξιοδοτήσεις - 1 πρόσληψη» να καθορίζει το δανειακό μέλλον της Ελλάδας, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί οι νέες προσλήψεις να αφορούν σε μόνιμο προσωπικό και να μην επιχειρήσει η κυβέρνηση να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις και το στάτους των νέων εργαζομένων.
Με τον υπουργό Οικονομικών να εκπέμπει μηνύματα αισιοδοξίας για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού στρέφεται στο εσωτερικό. Στην ανάγκη η κυβέρνησή του να φέρει εκτός από νόμους και αποτελέσματα. «Υπάρχουν τρεις τομείς που το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής είναι μηδέν» επισημαίνει στην «Η» συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου και αναφέρει «τα σκουπίδια, την ενέργεια και τις επενδύσεις». Παρά ταύτα, στο περιβάλλον του Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία πως το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα σημειωθεί επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς. Στην πλατεία Συντάγματος πάντως αναμένουν την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη του Ιανουαρίου.
\Αυτός είναι ο λόγος που ο Γ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στον Γ. Παπακωνσταντίνου να επιβλέψει προσωπικά το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων και την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών στις ΔΕΚΟ. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένει και την ανταπόκριση των ΔΕΚΟ που βρίσκονται στο χρηματιστήριο. «Αν δεν υπάρξει, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, το δημόσιο θα παρέμβει μέσω της δυνατότητας που του δίνει η συμμετοχή του στη μετοχική σύνθεση αυτών των εταιρειών» δηλώνουν κατηγορηματικά συνεργάτες του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Με φιλοδοξίες στο Νταβός Ο πρωθυπουργός ετοιμάζει ήδη τις βαλίτσες του, για το ετήσιο ραντεβού των ισχυρών στο Νταβός. Πέρυσι, η σκηνή που σημάδεψε την παρουσία του εκεί ήταν η σκηνή με έναν δημοσιογράφο των Φαϊνάνσιαλς Τάιμς να τον κυνηγά σε διαδρόμους. Και να μην βρίσκεται κανείς να τον προστατέψει. Φέτος, ο Γ. Παπανδρέου θα είναι συντονιστής συζήτησης για το οικονομικό μέλλον της Ενωσης μαζί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζ. Κλ. Τρισέ. Θα έχει μαζί του και τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λ. Παπαδήμο, καθώς και έναν πλήρη φάκελο με το ποιος λέει τι σε παγκόσμιο επίπεδο. Η προετοιμασία έγινε από το οικονομικό και διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού, υπό την καθοδήγηση των Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδη.
Η Ελλάδα φιλοδοξεί φέτος να εμφανιστεί ως θετικός πρωταγωνιστής, από αρνητικός που ήταν πριν από έναν χρόνο. Η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει και για τις παρουσίες των στελεχών της σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα. Στο περιθώριο των επίσημων συνεδριάσεων έχουν κλειστεί ραντεβού με τραπεζίτες, επενδυτές και εκπροσώπους οικονομικών οίκων αξιολόγησης, με τους οποίους η χώρα μας έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...