Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Το πιο γρήγορο BlackBerry στην πόλη. ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ

Κάποτε στη Δύση
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου πρέπει να θυμίζει στους Αμερικανούς, έστω και με λίγη φαντασία, την άγρια Δύση. Τότε που το πιο γρήγορο πιστόλι στην πόλη συνήθως επιβίωνε...
Κάποτε στη Δύση,  Σήμερα, στην εποχή της τεχνολογίας, η ταχύτητα μετριέται με το BlackBerry και ο κ. Παπακωνσταντίνου, πάντα κατά τους Αμερικανούς, είναι...
 το πιο γρήγορο BlackBerry στην πόλη...
Είναι πράγματι εκπληκτική η ταχύτητά του, εξομολογήθηκε ένας εξ αυτών που προ ημερών έζησε, κάπως εκ του σύνεγγυς, τις «κινήσεις» Παπακωνσταντίνου στην προσπάθειά του να πείσει τους Αμερικανούς να «διαψεύσουν» τα δημοσιεύματα της «Ε» πως η κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκεται σε προχωρημένες άτυπες συνομιλίες με Αμερικανούς και Ευρωπαίους για την αναδιάρθρωση του προ-Μνημονίου ελληνικού χρέους. Ιδιαίτερα, δε, πως οι Αμερικανοί είχαν δώσει και τις ευλογίες τους στο θέμα αυτό.
«Η Δευτέρα είναι μια από τις δύσκολες μέρες στην Ουάσιγκτον και όμως ο Παπακωνσταντίνου κατάφερε να ανατρέψει την εργασιακή ροή της πιο δύσκολης ημέρας της εβδομάδας» είπε ο συνομιλητής της «Ε» με περίσσιο θαυμασμό, σημειωτέον, για τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, «γιατί κατάφερε να μας αναστατώσει».
«Ουδέποτε»
«Ουδέποτε έχει συμβεί στο παρελθόν να διακόψουμε τη ροή μας, για να διαψεύσουμε ένα δημοσίευμα ξένης εφημερίδας, κάτω μάλιστα από δύσκολες εργασιακές συνθήκες» είπε έτερος παράγων με γνώση της «καθημερινότητας» της αμερικανικής γραφειοκρατικής μηχανής.
«Αν κάθε μέρα ασχολούμασταν με διαψεύσεις ξένου Τύπου δεν θα προλαβαίναμε να ασχοληθούμε, καν, με τα δικά μας» είπε ο ίδιος, «εκτός εάν μας το ζητούσε ένας συνομιλητής μας ή μια κυβέρνηση και, συνήθως, μόνο πιεστικά». Η παρατήρηση αυτή του ενημερωμένου Αμερικανού «έδωσε» τον Παπακωνσταντίνου, γιατί κατ' ουσίαν εμπεριέχει τον υπαινιγμό ότι επί του προκειμένου ήταν ο «συνομιλητής» των Αμερικανών, δηλαδή ο Παπακωνσταντίνου που ζήτησε πιεστικά από τον ΥΠΟΙΚ Γκάιτνερ, μέσω διακλαδώσεων, να γίνει η διάψευση.
Ελέχθη, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί πως, μάλιστα, ο Ελληνας υπουργός μίλησε προσωπικά με τον Γκάιτνερ για να γίνει η διάψευση. «Ο κρυφίως κινούμενος (sneaky) Παπακωνσταντίνου μην ξεχνάτε ότι γνωρίζει και ξέρει να παίζει το παιχνίδι πολύ καλά...» ήταν το μήνυμα που εστάλη στον γράφοντα από Αμερικανό παράγοντα, ο οποίος μάλιστα πιστεύει πως το όλο ανέβασμα του τόνου εκ μέρους του Ελληνα υπουργού έχει και μια έτερη εξήγηση: «Ολο αυτόν τον πυρετό με την πτώχευση από το διεθνή Τύπο προσπαθεί να τον "σπινάρει" για να ωθήσει την τρόικα προ αποφάσεων που θα οδηγούν σε έγκριση της πέμπτης δόσης του δανείου στήριξης. Πιστέψτε με δεν είναι υπεράνω αυτού (του Παπακωνσταντίνου)». Ιδιαίτερα την εποχή αυτή που όλοι «κοιτάνε» προς την άλλη μεγάλη χώρα της Ιβηρικής, την Ισπανία, με την Ιταλία στην αναμονή.
Ωστόσο, εκείνο που πραγματικά άφησε άναυδους πολλούς Αμερικανούς συνομιλητές της «Ε», είναι το γεγονός ότι στη διάψευση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών κατονομάστηκε συγκεκριμένα το έντυπο, επί του προκειμένου η «Ε», κάτι που σπανίως -αν όχι ουδέποτε- έχει συμβεί στις ενημερώσεις ή ανακοινώσεις των Αμερικανών, οι οποίοι περιορίζονται στην ουσία της διαψευδόμενης είδησης και ουδέποτε κατονομάζουν το μέσον δημοσίευσής της, εκτός αν υπαγορεύεται από άλλες σκοπιμότητες. Επί παραδείγματι, να στοχοποιηθούν «μη ελεγχόμενες φωνές και απόψεις», είπε συνομιλητής της «Ε».
Υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν είχε στοχοποιηθεί η «Ε» από τον τότε Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Νικ Μπερνς για θέματα τρομοκρατίας, ο οποίος επί τη αναχωρήσει του από την Αθήνα άφησε βολές ότι η εφημερίδα υποθάλπει την τρομοκρατία.
Ακόμη και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως ελέχθη χαρακτηριστικά, σπανίως έχει κατονομαστεί το μέσον ενημέρωσης, εκτός αν υποβολιμαία ή για άλλον λόγο κατονομασθεί από ερωτώντα. Επί πλέον, δε, ουδέποτε βγαίνουν ανακοινώσεις διαψεύσεων, κάτι που περαιτέρω δείχνει προς «πονηρή και υπόγεια» μεθόδευση της συγκεκριμένης υπόθεσης που ηγέρθη εξ αφορμής των δημοσιευμάτων της εφημερίδας. Για τους γνωρίζοντες, δε, την Ουάσιγκτον, πάντα περιμένει η... «απογευματινή» βάρδια κάποιου ειδησεογραφικού πρακτορείου για να «περάσει» την ανακοίνωση, στο σχετικό αλισβερίσι Τύπου και κυβερνητικών.
Ολα δείχνουν «δάκτυλο Παπακωνσταντίνου του "σπιναδόρου"...» είπε ο Αμερικανός παράγων.
Αλλα ποιο ήταν το βασικό επιχείρημα Παπακωνσταντίνου που «έπεισε» (; ) τους Αμερικανούς να προχωρήσουν στη διάψευση;
Σύμφωνα με συνολική αποτίμηση του Αμερικανού παράγοντα, ο Ελληνας υπουργός φέρεται να επιχειρηματολόγησε στους συνομιλητές του πως διάψευση του δημοσιεύματος εκ μέρους του δεν θα είχε την ίδια απήχηση στις διεθνείς αγορές και συνεπώς ήταν δέουσα και επιβεβλημένη η αμερικανική παρέμβαση διάψευσης, η οποία θα είχε και (σ.σ. λογικά) ξεχωριστή βαρύτητα, μιας και αφορούσε και τους ίδιους.
Δηλαδή, μ' άλλα λόγια, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ουσιαστικά πως λόγω αναξιοπιστίας της κυβέρνησης Παπανδρέου, χρειαζόταν την αμερικανική χείρα βοηθείας στο ζήτημα αυτό, όπως -ούτως ή άλλως- οι Αμερικανοί είχαν προσφέρει σε πολλές περιπτώσεις με τις παρεμβάσεις τους στους Γερμανούς.
«Εκοψε δρόμους»
Στην... «υπηρεσία» του κ. Παπακωνσταντίνου ετέθη ο Αμερικανός πρέσβης κ. Ντάνιελ Σμιθ, ο οποίος, με τις υψηλές προσβάσεις του στην Ουάσιγκτον, «έκοψε δρόμους» στις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως εκτιμάται, προκειμένου να επιταχυνθεί η έκδοση της «διάψευσης» από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, γιατί διαφορετικά θα 'χαν χρειαστεί τουλάχιστον δύο μέρες.
Και όπως γνωρίζει ο πρώην υπεύθυνος προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ, «θα χανόταν η αμεσότητα» και αυτό «επ' ουδενί έπρεπε να συμβεί», όχι τόσο λόγω της αναγκαιότητας διάψευσης της ουσίας της είδησης, αλλά γιατί θα «χανόταν η ευκαιρία αξιοποίησης των ευκαιριών» που προέκυπταν -στο βαθύτερο σκεπτικό τους- έναντι της τρόικας, εν όψει της πέμπτης δόσης.
Ετσι, παρακάμφθηκε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η όλη υπόθεση πήγε απ' ευθείας στο Οικονομικών, γιατί το Στέιτ δεν θα μπορούσε να δώσει εντολή στο Οικονομικών για την έκδοση διάψευσης και θα χρειαζόταν η παρέμβαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) για τη σχετική εντολή· εν τω μεταξύ θα 'χε «πετάξει το πουλάκι».
Ο «θαυμαστής» του Παπακωνσταντίνου και γνώστης της εποχής του Ανδρέα Παπανδρέου ομολογεί ότι τέτοιες μεθοδεύσεις «έχω να δω από την εποχή του Ανδρέα, ο οποίος έλεγε στους συνεργάτες του να μην έχουν επαφή με τους... "κακούς" Αμερικανούς, για να κρατάει ο ίδιος το προνόμιο του συνομιλητή τους -ενίοτε και μέσω της Μάργκαρετ- και να πράττει κατά τις "βουλές" του...».
Επί πλέον ο Παπακωνσταντίνου το «χειρίζεται καλά» το BlackBerry... Tennis anyone?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...