Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Bloomperg: Όσοι σπρώχνουν την Ελλάδα σε αναδιάρθρωση ίσως το μετανιώσουν

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές και πολιτικοί που σπρώχνουν τώρα την Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους της, ίσως καταλήξουν να εύχονται να μην το είχαν κάνει.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, οι συζητήσεις για αναδιάρθρωση, που ξεκίνησαν από...
 τη Γερμανία, ρισκάρουν να αναζωπυρώσουν εκ νέου την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, εμπλέκοντας και την Ισπανία, λίγες εβδομάδες αφότου οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι οι διασώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, έδωσαν τέλος στον κίνδυνο μετάδοσης.

Σε ένα ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα καθώς οι τράπεζες εντός και εκτός Ελλάδας και οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, όπως η ΕΚΤ και άλλα εγχώρια ταμεία, θα εμφανίσουν ζημιές. «Με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ίσως επισπευστεί μια κρίση στην Ισπανία. Σε αυτό το σημείο δεν έχει σημασία πόσο έχεις κερδίσει με την αναδιάρθρωση της Ελλάδας, καθώς η κατάρρευση από την Ισπανία είναι πολύ μεγαλύτερη. Το ζήτημα επανέρχεται και αφορά στο ότι δεν γνωρίζουμε το τελικό κόστος», σχολιάζει στρατηγικός αναλυτής της CrediSights, ο David Watts.

Η σπέκουλα των γερμανικών στελεχών ότι η Ελλάδα ίσως δεν έχει άλλες εναλλακτικές παρά την αναδιάρθρωση, υπογραμμίζει την απροθυμία τους να δαπανήσουν περισσότερα στις διασώσεις, ενώ την ίδια στιγμή αγνοούν το προηγούμενο που έχει δημιουργηθεί. Οι κρατικές χρηματοοικονομικές κρίσεις, συνήθως δεν μένουν απομονωμένες. Η υποτίμηση της Ταϊλάνδης το 1997 προκάλεσε την ασιατική κρίση, η χρεοκοπία της Ρωσίας το 1998 ξεκίνησε παγκόσμια χρηματοοικονομική πανδημία και η κρίση της Λ. Αμερικής δημιούργησε την ανάγκη οι ΗΠΑ να κατασκευάσουν τα ομόλογα Brady.

Από την πλευρά του ο Otto Fricke, εκπρόσωπος της Angela Merkel στο κοινοβούλιο, δήλωσε χθες σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα ίσως να μην «βγάλει» το καλοκαίρι. «Τέτοια σχόλια αποτελούν ένδειξη ότι χάνεται η υπομονή, και κάνει τις απότομες κινήσεις πολύ πιο πιθανές και επικίνδυνες, προκαλώντας ακόμη και μια αλυσιδωτή αντίδραση τύπου Lehman Brothers σε μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία», δηλώνει ο Hoger Schmieding, επικεφαλής της Joh. Berenberg Gossler.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες έχουν τα δύο τρίτα σχεδόν του δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και ιδιωτών, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών στις 30 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, οι γαλλικές τράπεζες έχουν έκθεση στην Ελλάδα 59,4 δισ. δολαρίων και οι γερμανικές 40,3 δισ. δολαρίων. Ο επικεφαλής πιστωτικής ανάλυσης της Legal & General, Georg Grodzki, δήλωσε ότι οι φόβοι της αγοράς είναι πρώιμοι. «Η Ελλάδα δεν έχει κάποιο κίνητρο για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση άμεσα, τη στιγμή που εφαρμόζει το πρόγραμμα προσαρμογής, και επίσης δεν υπάρχει λόγος να το κάνει καθώς χρηματοδοτείται ακόμη από την ΕΕ και το ΔΝΤ».

Το Bloomberg υποστηρίζει ότι οι αγορές αντανακλούν τις μειωμένες προσδοκίες των επενδυτών για να αποπληρωθούν, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση χρηματοδοτείται ακόμη από διεθνή βοήθεια. «Από την γερμανική και γαλλική προοπτική, δεν είναι ξεκάθαρο ότι τα οφέλη μιας αναδιάρθρωσης της Ελλάδας είναι περισσότερα από το κόστος. Πρέπει να λάβει κανείς υπόψη το γεγονός πως οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες είναι μεταξύ των περισσότερο εκτεθειμένων στην Ελλάδα», προσθέτει ο David Watts της CrediSights.

«Αυτό που γίνεται είναι μια παρτίδα πόκερ μεταξύ της Ελλάδας, των ευρωπαϊκών αρχών και των αγορών κεφαλαίου. Όλες οι πλευρές έχουν πολύ ισχυρά χαρτιά και το παιχνίδι θα διαρκέσει πολύ και είναι πολύ σοβαρό, καθώς δοκιμάζεται το πρεστίζ όλης της Ευρώπης», σχολίασε ο Philip Wood της Allen & Overy
www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...