Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Νέο Μνημόνιο για νέα βοήθεια. Μήνυμα ΕΚΤ προς την Ελλάδα και τη Γερμανία που συντηρεί τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης

Περισσότερα κεφάλαια θα παράσχει η τρόικα στην Ελλάδα, εάν αυτό χρειαστεί, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ακόμα περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και σε επιπλέον περικοπές δαπανών.
Ο κ. Μπ. Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με χθεσινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι «εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να επανέλθει στις αγορές, τότε θα πρέπει να λάβουν επιπλέον μέτρα αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή».
Εφόσον γίνουν αυτά και συνεχίζει να μην...
 μπορεί να χρηματοδοτηθεί, «τότε θα πρέπει να συζητήσουμε το πώς θα καλύψουμε αυτό το κενό».
Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις που μπορούν να ξεπεράσουν το 100% του ΑΕΠ της. Δηλαδή, περίπου 250 δισ. ευρώ! Πρόσθεσε, ωστόσο (μιλώντας στην τηλεόραση του Reuters), ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν αποτελεί εύκολη απόφαση, αφού υπάρχουν πολλά «πολιτικά συμφέροντα». Οι δηλώσεις αυτές του κ. Σμάγκι, ακολούθησαν την αυστηρή σύσταση του προέδρου της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, απήντησε ότι «θα πρέπει να εφαρμοστεί το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα».
Η ΕΚΤ φοβάται ότι εάν αποφασιστεί τελικά από την Ευρωζώνη μια επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί από την Ελλάδα ως «χαλάρωση» των όρων του Μνημονίου. Είναι επίσης ξεκάθαρο, ότι είτε η Ελλάδα ενταχθεί στον υφιστάμενο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF), είτε στον μόνιμο μηχανισμό που θα λειτουργεί από το 2013 (ESM), είτε υπάρξει μία λύση «πακέτο» που θα περιλαμβάνει και επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, τα ανταλλάγματα θα είναι πολύ αυστηρά και αρκετά «σκληρά».
Παράλληλα, ο κ. Σμάγκι, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ή μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, σημείωσε ότι αυτό θα οδηγούσε στην οικονομική κατάρρευση της χώρας.
Εν τω μεταξύ, νέα «τροφή» στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έδωσε χθες η Γερμανία, ενώ Κομισιόν και Γαλλία απέρριψαν για μία ακόμα φορά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Πρέπει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα, εκτιμώ ότι θα γίνει περικοπή χρέους» δήλωσε χθες ο κ. Clemens Fuest, μέλος του συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σε συνέντευξή του στο Reuters.
Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι ένα «κούρεμα» του χρέους θα είχε σοβαρές κοινωνικοπολιτικές επιπτώσεις και θα δημιουργούσε νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας, αλλά πρόσθεσε πως «μετά, όμως, θα διαφανούν νέες προοπτικές».
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του συνδέσμου των γερμανικών κρατικών τραπεζών, κ. ChristiaBrand. Ενα «κούρεμα» (haircut) του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τον κ. Brand, «δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου».
Στον αντίποδα, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους στην Ευρώπη, ενώ εκπρόσωπος της Κομισιόν διέψευσε για ακόμα μία φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Εύσημα από ΗΠΑ
Πάντως, η Ελλάδα έλαβε χθες εύσημα και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, κ. Τ. Γκάιτνερ, μιλώντας στο Bloomberg, δήλωσε ότι «αν δείτε τι κάνουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, θα διαπιστώσετε ότι εφαρμόζουν απίστευτα δύσκολες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουν τη μείωση των ελλειμμάτων τους, την αναδιάρθρωση των οικονομιών τους και την ισχυροποίηση των χρηματοοικονομικών συστημάτων τους».
Σωτηρης Nικας Kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...