Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Η μεγάλη ήττα του δικομματισμού

Η μεγάλη ήττα του δικομματισμού
Απογοητευμένοι από τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζονται οι πολίτες, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται στα κυριακάτικα φύλλα των εφημερίδων. Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ, διάχυτη η απαισιοδοξία στους πολίτες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το...
 βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της "Καθημερινής της Κυριακής", μόλις το 11% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα προβλήματα η κυβέρνηση, και το 6% η αξιωματική αντιπολίτευση. Στην ερώτηση ποιο κόμμα ασκεί καλύτερη αντιπολίτευση, η πλειονότητα των ερωτηθέντων άπαντα "κανένα".
Ως σημαντικότερα προβλήματα οι ερωτηθέντες θεωρούν το οικονομικό, την ανεργία, την πολιτική των κομμάτων, τη δημόσια διοίκηση, την υγεία και τα εισοδήματα.
Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 33,5%, ακολουθεί η ΝΔ με 27%, το ΚΚΕ με 12%, ο ΛΑΟΣ με 8,5%, o ΣΥΡΙΖΑ με 5,5%, η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι με 3%, και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,5%.
Παράλληλα, στη δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό του "Βήματος της Κυριακής" οι ψηφοφόροι διατηρούν σε ιστορικό χαμηλό τα δύο μεγάλα κόμματα, χωρίς όμως να θέλουν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές,  με μόνο το 32,3% να το επιθυμεί.
Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 1,6% της ΝΔ, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 21,7%, η ΝΔ 20,1%, το ΚΚΕ 8,5%, ο ΛΑΟΣ 5,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 3,1%. Ακολουθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,7%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,5% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος κινείται στο 30,1%.
Ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός του Αντώνη Σαμαρά, με τον πρώτο να συγκεντρώνει 31,6%, έναντι 24,7% του δεύτερου.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (77,3%) δηλώνουν ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει λιγότερα, ενώ το 54,2% ανησυχεί για το οικογενειακό του εισόδημα, ενώ το 50,6% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα επόμενα δύο χρόνια το εισόδημα θα μειωθεί σημαντικά. Το 47,8%, ζητά να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας.
Οι Έλληνες δηλώνουν ότι προτιμούν μια οικουμενική κυβέρνηση (56,6%) έναντι του 23,6% που προτιμά να έχει αυτοδυναμία το πρώτο σε ψήφους κόμμα, ενώ  χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 8,7% ζητά κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
Newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...