Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Δυσαρέσκεια για Σημίτη στο Μαξίμου

Η επιστροφή του Κώστα Σημίτη και των εκσυγχρονιστών, καθώς και η διαφοροποίηση Βενιζέλου με «πλατφόρμα» στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως και του «λαϊκού» ΠΑΣΟΚ (Χρ. Παπουτσής, Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακούλου κ.α), ανησυχούν ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, καταδεικνύουν την ...
κινητικότητα που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα μπορέσει να φέρει σε πέρας το Πρόγραμμα Ιδιωτικοποιήσεων και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012- 15 και συνεπώς, φτάνει η ώρα των πολιτικών εξελίξεων.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει δυσαρέσκεια και οργή για τη νέα παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος τάχθηκε με δημόσια παρέμβασή του υπέρ της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους τώρα.

Η ηγεσία της κυβέρνησης φέρεται να θεωρεί ότι η παρέμβαση του Κώστα Σημίτη δεν βοηθάει πρωτίστως τη χώρα, πράγμα μάλιστα που ο ίδιος γνωρίζει, όπως γνωρίζει και το παρασκήνιο της προσπάθειας του Γιώργου Παπανδρέου για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων με ανταλλαγή των ομολόγων που διαθέτουν οι ιδιώτες πιστωτές με νέα μεγαλύτερης διάρκειας, τα οποία θα εκδώσει η Ελλάδα, όπως αποκάλυψε χτες η Real News.
Ως εκ τούτου, το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει στον πρώην πρωθυπουργό πρόθεση και προσπάθεια δημιουργίας προβλήματος στον Γιώργο Παπανδρέου σε μια περίοδο που ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε πολύ δύσκολή θέση με το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε και ενώπιον μεγάλης κοινωνικής έκρηξης.

Τα ίδια στελέχη δεν θεωρούν τυχαία την επανεμφάνιση και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της λεγόμενης «ομάδας Φλωρίδη», η οποία αποτελεί οργανωμένη ομάδα με συμμετοχή και βουλευτών και διαθέτει αναφορά στον εκσυγχρονισμό.

Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό, ωστόσο, προκαλεί η διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Υπουργικό Συμβούλιο και η δημοσιοποίηση της διαφωνίας του με non paper, το οποίο εμφάνισε ως «πλατφόρμα», την ίδια στιγμή που συμμετείχε σε όλες τις συσκέψεις που έγιναν προηγουμένως για την διαμόρφωση των τελικών θέσεων.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, μάλιστα, ανέφεραν χτες στο real.gr πως η εξέλιξη αυτή αδυνατίζει τις όποιες σκέψεις υπήρξαν ή υπάρχουν για την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου στην θέση του «τσάρου» της οικονομίας ή σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Εξειδίκευση και επικοινωνία
Αύριο, Μεγάλη Τρίτη αναμένεται συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου που επιστρέφει το μεσημέρι σήμερα από το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευση και επικοινωνία του πακέτου μέτρων που εξαγγέλθηκε.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν να εξειδικεύσουν μέτρα όπως π.χ. ποια θα είναι η «κόκκινη γραμμή» για τα αυθαίρετα ή πόση θα είναι η επίσπευση της αδειοδότησης των επενδύσεων ή ποια και πόσα κοινωνικά επιδόματα θα περικοπούν κ.ο.κ.

Κατ’ αρχήν όχι στις 180 ψήφους
Συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι το Μακροπρόθεσμο Σχέδιο 2012-15 θα ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων και όχι με 180, όπως ζητούν ήδη και πολλοί υπουργοί. Ενδιαφέρον ωστόσο εμφανίζει το γεγονός ότι μετά τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης θέτει το δίλημμα: ή εθνική συνεννόηση ή εκλογές.

«Το δίλημμα είναι εθνική συνεννόηση ή εκλογές. Δεν χωράει τρίτος δρόμος» δήλωσε χαρακτηριστικά στη Real News ο κ. Σκανδαλίδης, ενώ υπέρ των εκλογών τάσσεται και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

24ωρη απεργία στις 11 Μαΐου
Οι αντιδράσεις στο πακέτο μέτρων αναμένονται έντονες, με τους «πράσινους» συνδικαλιστές μάλιστα να πρωτοστατούν σε αυτές. Οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κορυφωθούν με την 24ωρη απεργία που προγραμματίζουν να κηρύξουν για τις 11 Μαΐου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η απεργία αυτή θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν η κυβέρνηση καταθέσει στη Βουλή ως νομοσχέδιο το πακέτο μέτρων, χρονικό σημείο στο οποίο εκτιμάται ότι θα κορυφωθούν οι κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις
 Σκουρής Βασίλης real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...