«Κινδυνεύετε να μείνετε από... καύσιμα». Το καμπανάκι κρούει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντ. Στρος Καν και η προειδοποίηση θα μεταφερθεί σήμερα σε όλους τους τόνους στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο περιθώριο της εαρινής ...
συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου) στην Ουάσιγκτον.
Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, προεξάρχοντος του επικεφαλής τους, Π. Τόμσεν, φέρονται δυσαρεστημένοι από το ρυθμό υλοποίησης του μνημονίου και από την απόδοση πλειάδας υπουργών. Η μόνιμη επωδός που είθισται να ακούνε από μερικούς υπουργούς («κάνουμε ό,τι μπορούμε») όταν οι τελευταίοι διεξάγουν στην Αθήνα τους προγραμματισμένους ελέγχους για την εφαρμογή του μνημονίου, έχουν προκαλέσει πικρόχολα σχόλια μεταξύ των αξιωματούχων του ΔΝΤ. «Μερικοί από τους υπουργούς ενδιαφέρονται μόνο πώς θα κρατήσουν τη θέση τους. Είναι μέρος του προβλήματος» σχολιάζουν δηκτικά, μεταφέροντας τη δυσαρέσκειά τους στα ανώτατα κλιμάκια του Ταμείου.
Ο επικεφαλής του Ταμείου Ντ. Στρος Καν έχει σκοπό να υπογραμμίσει στον «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας τα σημεία τριβής αφού έχει «διαγνώσει» και δημοσίως μεταρρυθμιστική κόπωση στην πορεία εφαρμογής των μέτρων. «Δεν είναι αρκετές οι προσπάθειές σας. Πρέπει να εφαρμόσετε αυτά που υπογράψατε» θα διαμηνύσει στον κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με στενό του συνεργάτη με τον οποίο συνομίλησε η «Κ.Ε.». Ο κ. Στρος Καν επίσης θα «βαθμολογήσει» τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015, εξετάζοντας κυρίως πόσο ρεαλιστικό είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Υπό την απειλή μη καταβολής της 5ης δόσης τον ερχόμενο Ιούνιο (12 δισ. ευρώ) θα πρόκειται για έναν ουσιαστικό προκαταρκτικό έλεγχο, έναν «μπούσουλα» πάνω στον οποίο θα κινηθεί το κλιμάκιο της τρόικας που θα επισκεφθεί την Αθήνα στο διάστημα μεταξύ 5-18 Μαΐου, για να ελέγξει την πορεία εφαρμογής του μνημονίου.
Αναφορικά με τη φημολογία περί επικείμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η άποψη που κυκλοφορεί στο Ταμείο είναι ότι αυτή «δεν θα αργήσει», αλλά η χρονική στιγμή θα είναι συνδεδεμένη απόλυτα με τις ευρωπαϊκές πολιτικές σκοπιμότητες και τη διασφάλιση της λειτουργίας και της συνοχής της ευρωζώνης. Εκτός και αν, όπως λένε στο ΔΝΤ, η εσωκομματική ανταρσία στο ΠΑΣΟΚ και μια τυχόν κατάρρευση του πολιτικού σκηνικού επισπεύσει τις εξελίξεις, μια παράμετρο που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη στην έδρα του Ταμείου. Σε αντίθετη περίπτωση, η περίπτωση του ανασχηματισμού δεν εξορκίζεται, τουναντίον η τρόικα φαίνεται να πιέζει προς ένα «ολιγομελές σχήμα 15-16 μελών» ώστε «να προχωρήσει η δουλειά», όπως χαρακτηριστικά αφήνουν να διαρρεύσει.
Στην ατζέντα των συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών στην έδρα του Ταμείου έχει συμπεριληφθεί και ραντεβού με τον αμερικανό ομόλογό του Τ. Γκάιτνερ. Σημειωτέον, το έδαφος γι' αυτή τη συνάντηση έχει προετοιμάσει ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, αφού «ακροάστηκε» για 40 λεπτά πρώτα στην οικία του, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Η στήριξη του αμερικανικού παράγοντα προς το «ελληνικό πρόβλημα» είναι δεδομένη για δύο λόγους: αφενός γιατί οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ και ως δανειστής έχει κάθε λόγο να επιμένει στην απρόσκοπτη πορεία των μεταρρυθμίσεων, ώστε να διασφαλίσει την επιστροφή των χρημάτων και αφετέρου, γιατί η Ουάσιγκτον ανταλλάσσει «σιωπηρά» με την κυβέρνηση Παπανδρέου τη στήριξή της με γεωπολιτικά ανταλλάγματα στην ανατολική Μεσόγειο (βάση της Σούδας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου