Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Παραδείγματα προς αποφυγήν στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ καθυστερήσεις και αστοχίες συνοδεύουν τα βήματα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και γενικότερα της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, γεγονός που ενισχύει την άποψη εκείνων που θεωρούν ανέφικτο τον στόχο που έχει τεθεί από την τρόικα, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο να ...
αντλήσει 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2015.
Ηδη 17 μήνες έχουν περάσει από τον Οκτώβριο του 2009, όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, και μία δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί, είτε γιατί κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο σε περίοδο ύφεσης, είτε γιατί δεν έχει γίνει σωστή προετοιμασία.
Μακρύς ο κατάλογος
Η ανάθεση συμβουλευτικών υπηρεσιών από το ελληνικό Δημόσιο σε διάφορους συμβούλους για την αξιοποίηση της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΑΣ), σε δικηγορικό γραφείο, που μέλη του συμμετείχαν στο διοικητικό συμβούλιο εταιρείας συμφερόντων πιθανού διεκδικητή της ΕΑΣ, η επιλογή μιας άγνωστης, νεοσύστατης εταιρείας για να δώσει συμβουλές για το σύνολο του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, η επανεκκίνηση της διαδικασίας πώλησης των τεσσάρων αεροπλάνων airbus και η σύνταξη ενός νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της αγοράς παιχνιδιών, η εφαρμογή του οποίου καθυστερεί συνεχώς, είναι μερικές από τις αστοχίες του οικονομικού επιτελείου. Αναλυτικά αυτές, έχουν ως εξής:

1.  Η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων που συνεκλήθη στις 15 Δεκεμβρίου 2010 για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου στην ΕΑΣ όρισε ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο την εταιρεία KPMG Σύμβουλοι Α.Ε. και ως νομικό σύμβουλο τη δικηγορική εταιρεία Φορτσάκης, Διακόπουλος, Μυλωνόγιαννης & Συνεργάτες. Οπως αποκάλυψε η «Κ.Ε.», ο κ. Διακόπουλος εμφανιζόταν να μετέχει στο αρχικό διοικητικό συμβούλιο της Drumilan (που ενεπλάκη στα αντισταθμιστικά οφέλη για τα ρωσικά TOR-Μ1) του Λιβανέζου Φουάντ αλ Ζαγιάντ. Στη συνέχεια η άνω δικηγορική εταιρεία ζήτησε στις 16 Φεβρουαρίου 2011 να απαλλαγεί από τα καθήκοντα του συμβούλου. Πράγματι, η διυπουργική επιτροπή έδωσε τη δουλειά του, στις 26 Φεβρουαρίου 2011, σε άλλη δικηγορική εταιρεία, την Ι. Κ. Ρόκας και Συνεργάτες και στον δικηγόρο Βάιο Καραγιάννη.

2. Στις 26 Φεβρουαρίου 2010 η Διυπουργική Επιτροπή αποφάσισε να αναθέσει στην εταιρεία CC&C Advisors LTD με έδρα το Λονδίνο το έργο της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σχετικά με τον σχεδιασμό, την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης.
Το γεγονός ότι αυτή η εταιρεία ήταν άγνωστη οδήγησε κάποιους να ψάξουν περισσότερο για την ταυτότητά της. Ανακάλυψαν μέσω του Διαδικτύου ότι συστήθηκε μόλις τον Δεκέμβριο του 2010 (με μετοχικό κεφάλαιο 1 λίρας) από τον Chris Uregian και κατέκριναν την κυβέρνηση γιατί επέλεξε μια άγνωστη εταιρεία χωρίς εμπειρία γι' αυτήν την τόσο σημαντική δουλειά. Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Μαρκόπουλος. Η κυβέρνηση απάντησε με ανακοίνωση ότι ο Chris Uregian έχει εργαστεί μεταξύ άλλων και στην Παγκόσμια Τράπεζα και διαθέτει ακαδημαϊκούς τίτλους από πολύ γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Ορισμένοι παράγοντες του χρηματοοικονομικού χώρου έθεσαν θέμα φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Υποστηρίζουν ότι ο Chris Uregian έφτιαξε μια εταιρεία offshore στο Λονδίνο, προκειμένου να τιμολογήσει παροχή υπηρεσίας στην Ελλάδα. Η εταιρεία αυτή δεν έχει άλλη δραστηριότητα. Ο κ. Uregian εργάζεται στο γραφείο του γενικού γραμματέα αποκρατικοποιήσεων, αλλά, αμειβόμενος μέσω βρετανικής εταιρείας, δεν πληρώνει ούτε ασφαλιστικές εισφορές, ούτε φόρους στην Ελλάδα, όπως κάνει κάθε άλλος εργαζόμενος. Το παράδοξο είναι ότι την απόφαση ορισμού του συνυπογράφουν ο υπουργός των Οικονομικών (Γιώργος Παπακωνσταντίνου), που συλλέγει φόρους, και η υπουργός Εργασίας (κυρία Λούκα Κατσέλη), που συλλέγει ασφαλιστικές εισφορές!

3. Τον Δεκέμβριο του 2009, δηλαδή δύο μήνες αφότου ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων κίνησε τάχιστα τη διαδικασία για την πώληση τεσσάρων αεροπλάνων airbus τα οποία περιήλθαν στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου μετά την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Για τη διαδικασία ορίστηκαν διάφοροι σύμβουλοι: η Lazard & Co Limited ως χρηματοοικονομικός Σύμβουλος, η Howrey LLP ως νομικός σύμβουλος και η The Aircraft Value Analysis Company ως σύμβουλος αποτίμησης.
Εναν χρόνο μετά, στις 9 Δεκεμβρίου 2010, η επιτροπή ακύρωσε την προηγούμενη διαδικασία και κήρυξε την έναρξη νέου διαγωνισμού. Τα τέσσερα αεροπλάνα airbus πρόσθεσαν έναν ακόμα χρόνο ζωής, που σημαίνει ότι όταν πουληθούν θα πουληθούν σε χαμηλότερη τιμή.

4. Το ελληνικό Δημόσιο από πέρυσι την άνοιξη άρχισε τη σύνταξη νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων. Πραγματοποίησε δύο διαβουλεύσεις και ισάριθμες δημόσιες συζητήσεις. Προέταξε στην κοινή γνώμη το πρόστιμο που πληρώνει για την απαγόρευση των ψυχαγωγικών παιχνιδιών (που επέβαλε λανθασμένα η κυβέρνηση Σημίτη το 2002) και τη φοροδιαφυγή από τις εταιρείες τζόγου που δραστηριοποιούνται παράνομα, αλλά ταυτόχρονα άφησε όλες τις εταιρείες διαδικτυακού τζόγου να διαφημίζονται παράνομα
 
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...