Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Εκκενώθηκε η Νομική Σχολή

 Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ εισαγγελέων, της πρυτανείας του Πανεπιστημίου και εκπροσώπων των μεταναστών, που κράτησαν έως τις 3.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι παράνομοι μετανάστες εγκατέλειψαν τη Νομική Σχολή και με πορεία, φυλασσόμενη από διακριτική αστυνομική δύναμη, κατευθύνθηκαν σε άλλο κτίριο επί της επί των οδών Πατησίων και Ηπείρου
Νωρίτερα, οι πρυτανικές αρχές είχαν αποφασίσει την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου και αναμενόταν ...
η επέμβαση της αστυνομίας εάν δεν βρισκόταν λύση στο αδιέξοδο.
Οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στο νέο κτίριο για δεκαπέντε ημέρες, η αστυνομία θα παρίσταται σε κάποια απόσταση, ενώ ο αριθμός των μελών των επιτροπών αλληλεγγύης προς στους μετανάστες, οι οποίοι θα παρέμεναν στο κτίριο, θα είναι περιορισμένος.

Το χρονικό
Οι διαπραγματεύσεις για τη μετεγκατάστασή τους κράτησε σχεδόν 10 ώρες, καθώς αρχικά οι μετανάστες αρνούνταν να μετακινηθούν, παρά την απόφαση της πρυτανείας, η οποία τελικά οδηγήθηκε στην άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά και τη διαφωνία του ιδιοκτήτη του κτιρίου στην Πατησίων να παραχωρήσει το χώρο.
Υπό την απειλή δυναμικής εκκένωσης του κτιρίου με επέμβαση της αστυνομίας και αφού τελικά πείστηκε ο ιδιοκτήτης του νέου χώρου εγκατάστασης οι οργανωτές της απεργίας πείνας αποφάσισαν να υποχωρήσουν.
Στις 03.30 οι απεργοί πείνας μάζεψαν τα πράγματά τους και βγήκαν από το κτίριο της Σχολής. Με επικεφαλής τα μέλη των επιτροπών αλληλεγγύης, τα οποία κρατούσαν πανό, με πορεία πήγαν στην οδό Πατησίων όπου εγκαταστάθηκαν στο νεοκλασσ
Επί ποδός η πολιτική ηγεσία
Γύρω στις 5 το πρωί και μετά τη μαραθώνια σύσκεψη υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε:
«Από την αρχή της κατάληψης της Νομικής Σχολής από ομάδα μεταναστών, καταγγείλαμε ότι κάποιοι επιχειρούν εκμεταλλευόμενοι τους ίδιους τους μετανάστες να οδηγήσουν σε αδιέξοδες καταστάσεις για δικά τους οφέλη». Επίσης, ο κ. Πεταλωτής εξήρε το ρόλο των πανεπιστημιακών αρχών οι οποίες «προασπίζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, συνέβαλαν στο να αποτύχουν τα σχέδια αυτών που είχαν επιλέξει να δημιουργήσουν εστίες βίας και έντασης στη χώρα μας».
Η σύσκεψη είχε ξεκινήσει από νωρίς χθες το απόγευμα και διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οπότε και ολοκληρώθηκε η μετάβαση των μεταναστών από τη Νομική Σχολή στο κτίριο της Πατησίων. Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Νταλάρα.

Άρση του ασύλου
Όταν οι μετανάστες γνωστοποίησαν΄τη συνέχιση της κατάληψής τους, η πρυτανεία ανακοίνωσε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, την απόφαση που έλαβε για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου. Με την εξέλιξη αυτή, άνοιξε και ο δρόμος για την επέμβαση της αστυνομίας στη Νομική
epikaira

ικό κτίριο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...