Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Χείρα βοηθείας από την ΕΚΤ στις εγχώριες τράπεζες

Νέες διευκολύνσεις αναμένεται να παράσχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις ελληνικές τράπεζες, ώστε να μπορούν να αντλούν απρόσκοπτα χρηματοδότηση και να μην είναι άμεσα εξαρτημένες από τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης. Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών ολοκλήρωσαν χθες τις επαφές τους με στελέχη των οίκων αυτών. Στόχος τους ήταν να παρουσιάσουν τις εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να αποφευχθεί κάποια μεγάλη υποβάθμιση.
Πάντως, η ΕΚΤ τείνει για ακόμα μία φορά χείρα βοηθείας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να αλλάξει τους κανόνες βάσει των οποίων αποδέχεται τις καλυμμένες ...
ομολογίες των τραπεζών. Επί της ουσίας η αλλαγή αυτή γίνεται για να συνεχίσουν οι ελληνικές τράπεζες να χρηματοδοτούνται ανεξαρτήτως της αξιολόγησης της χώρας.
Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, όταν εκδίδεται ένα καλυμμένο ομόλογο θα πρέπει να έχει βαθμολογία «ΑΑΑ» και η δεύτερη αξιολόγησή του να μην είναι κάτω από το «Α-». Η ΕΚΤ επεξεργάζεται την αλλαγή του κανόνα αυτού και την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες βάσει ενός κανόνα που θέλει τις καλυμμένες ομολογίες τους να αξιολογούνται με βαθμό που κυμαίνεται μεταξύ του βαθμού της εκάστοτε χώρας έως και 6 βαθμίδες υψηλότερα.
Πάντως, χθες, κλιμάκιο τραπεζικών στελεχών με επικεφαλής τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της EFG Eurobank Νικόλαο Καραμούζη (συμμετείχαν επίσης οι κ. Β. Μαγγίνας από την Εθνική Τράπεζα, Μ. Μασουράκης από την Alpha Bank, Γκ. Xαρδούβελης από τη Eurobank και Ηλ. Λεκκός από την Τράπεζα Πειραιώς) είχε συνάντηση με εκπροσώπους του οίκου Standard & Poor's στο Λονδίνο. Αντίστοιχη συνάντηση είχαν την περασμένη Παρασκευή και με στελέχη της Μοody's. Από τις συναντήσεις αυτές δημιουργήθηκε η προσδοκία ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν θα βιαστούν να προχωρήσουν σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Η Moody's θα επανέλθει στην Αθήνα για νέα ενημέρωση, ενώ η S&P θα αναβάλει τις αποφάσεις της για τον Μάρτιο.
Χθες, ο κ. Χαρδούβελης, μιλώντας στο Reuters, υποστήριξε ότι είναι πιο πιθανό το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του συνολικού χρέους της Ελλάδας από τη μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους οι επενδυτές.
Σωτηρης Νικας
Kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...