Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Προς ιδιότυπο haircut χρέους

Αθήνα και Βερολίνο διαψεύδουν τα περί γερμανικού σχεδίου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά το σενάριο αναπαράγεται πλέον σε διάφορες εκδοχές από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει μόνον "καπνός χωρίς φωτιά". Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η σεναριολογία συντηρείται με σκόπιμες "διαρροές" από τη γερμανική κυβέρνηση, η... οποία προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος και να διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα για την προώθηση αυτής της λύσης, που προκαλεί τώρα έντονες αντιδράσεις.

Tο νέο σχέδιο επεξεργάζονται επιτελείς της...
 κυβέρνησης Μέρκελ, η οποία ακολουθεί την τακτική των "διαρροών" ώστε το θέμα να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο, να τεστάρονται αντιδράσεις και να συνεχίζεται η αντιπαράθεση απόψεων, η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε κάποιο συγκερασμό επί της ουσίας.

Προς το παρόν το σχέδιο δεν μπορεί να υιοθετηθεί επισήμως από την κυβέρνηση Μέρκελ, καθώς υπάρχουν διαφωνίες και αντιρρήσεις ακόμη και στο εσωτερικό της, ενώ αρνητικές είναι οι διαθέσεις μεγάλης μερίδας της γερμανικής κοινής γνώμης και των μέσων ενημέρωσης που διαμορφώνουν κλίμα. Μόνον το οικονομικό-επιχειρηματικό κατεστημένο της χώρας τάσσεται υπερ τέτοιων λύσεων, θεωρώντας ότι θα συμβάλλουν στη θωράκιση του ευρώ και στη συνοχή της ΕΕ.

Οπως προκύπτει από όσα έχουν δεί μέχρι στιγμής το φώς της δημοσιότητας στο γερμανικό Τύπο, το σχέδιο προβλέπει νέα χρηματοδότηση/δανειοδότηση της Ελλάδας για επαναγορές ομολόγων της στις αγοραίες τιμές - οι οποίες είναι έως και 32% χαμηλότερες από τις ονομαστικές. Ετσι θα πραγματοποιηθεί ένα ιδιότυπο haircut χρέους, το οποίο θα μειωθεί σημαντικά, σε ποσοστό που θα εξαρτηθεί από την ποσότητα των ομολόγων που θα μπορέσει να επαναγοράσει το ελληνικό Δημόσιο.
Η λύση αυτή δεν εξυπηρετεί μόνον την Ελλάδα - η οποία θα δεί το χρέος της να μειώνεται και την πιστοληπτική της αξιολόγηση να βελτιώνεται- αλλά και τις διεθνείς τράπεζες, τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και τα ασφαλιστικά Ταμεία που έχουν τοποθετημένα τεράστια κεφάλαια σε ελληνικά χρεόγραφα.

Κανένας από αυτούς τους "δανειστές" του ελληνικού Δημοσίου δεν θα υποστεί ζημία, αν δεν θέλει να ρευστοποιήσει άμεσα τα ομόλογα. Αντίθετα, θα μπορεί να εισπράξει στη λήξη τους ολόκληρο το κεφάλαια συν τους τόκους. Ακόμη και στην περίπτωση που αποφασίσει να τα ρευστοποιήσει πριν από τη λήξη τους, πιαθνότατα θα εξασφαλίσει τιμές υψηλότερες από τις τωρινές, καθώς η εφαρμογή του γερμανικού σχεδίου και οι επαναγορές ομολόγων από το ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν άνοδο των τιμών/κάμψη των αποδόσεων και των spreads.

Δεν μπορεί όμως για την ώρα να υιοθετηθεί, με δεδομένες τις διαφορές αντιλήψεων στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και την αρνητική στάση μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης της χώρας απέναντι στις ασθενέστερες χώρες της Ευρωζώνης, την Ελλάδα πριν απ’ όλες, ακόμα και απέναντι στο ίδιο το ευρώ! Η έντονη συζήτηση ενδεχομένως προετοιμάζει για μιαν αποδοχή αύριο. Με δυο λόγια η ιδέα στην οποία βασίζεται το σχέδιο είναι η ακόλουθη: Το προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να χορηγήσει χαμηλότοκα δάνεια στο ελληνικό κράτος, ώστε αυτό να επαναγοράσει ομόλογα του χρέους του σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη από την ονομαστική, εκείνη στην οποία τα είχε εκδώσει αρχικά.

Όπως είναι γνωστό οι τιμές των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά(*) έχουν πέσει πολύ χαμηλά. Αντιγράφουμε ενδεικτικά από το σχετικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος: Στα τέλη Δεκεμβρίου η τιμή του τριετούς ομολόγου ήταν 81,37, του πενταετούς 74,85, του δεκαετούς 66,01. Επαναγοράζοντας τέτοια ομόλογα το ελληνικό κράτος τα εξοφλεί σε τιμή χαμηλότερη από εκείνην (100) της λήξης τους. Μειώνει δηλαδή αντίστοιχα το χρέος του για όσους τίτλους επαναγοράζει, σαν να είχε επιβληθεί ένα «κούρεμα» 18,6% στα τριετή, 25% στα πενταετή, 34% στα δεκαετή ομόλογα. Αλλά, εφόσον οι πράξεις επαναγοράς διενεργούνται στη δευτερογενή αγορά, δεν δημιουργούνται οι δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκαλούσε μια αναγκαστική συμφωνία με τους πιστωτές για «κούρεμα» του χρέους, όπως συζητούνταν έως τώρα.
Πηγή:www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...