Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Αδυνατούν οι Εφορίες να διαχειριστούν τα εκατομμύρια των αποδείξεων


Ειδικούς χώρους προετοιμάζουν οι Εφορίες για να συγκεντρώσουν τους φακέλους με τις αποδείξεις που θα αποστείλουν ή θα προσκομίσουν οι φορολογούμενοι πολίτες μαζί με τις δηλώσεις τους. Την ίδια στιγμή, όπως προέκυψε από ρεπορτάζ του «Α.Τ.», οι διαθέσιμοι υπάλληλοι δεν επαρκούν για να ελέγξουν όλο τον όγκο των φακέλων.
Στον 5ο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται η ΔΟΥ Καλλιθέας θα αποθηκευτούν οι φάκελοι με τις αποδείξεις των φορολογουμένων. «Εκεί θα κλειδωθούν», όπως ανέφεραν στον «ΑΤ» υπάλληλοι της Εφορίας, οι οποίοι παράλληλα τόνισαν πως «κάθε δήλωση συνοδευόμενη από τις αντίστοιχες αποδείξεις υποβάλλεται με ευθύνη του πολίτη».
Ακολουθώντας, λοιπόν, την γνωστή σε όλους έκφραση «ό,τι δηλώσεις είσαι», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «ΑΤ» λόγω της ανεπάρκειας του προσωπικού στις Εφορίες οι φάκελοι θα ...
ελεγχθούν δειγματοληπτικά, ενώ όσοι επιλέξουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέσω Ιντερνετ, θα πρέπει να φυλάξουν τις αποδείξεις τους και να τις προσκομίσουν στην Εφορία, όπου υπάγονται, εάν τους ζητηθεί.
Με τα νέα δεδομένα, η ενίσχυση των ΔΟΥ κρίνεται αναγκαία, ενώ οι επικεφαλής τονίζουν ότι αναμένουν σαφείς οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών. Η μετακίνηση υπαλλήλων από άλλα τμήματα για την ενίσχυση του προσωπικού που θα αναλάβει το «έργο» του ελέγχου των αποδείξεων αποτελεί προτεραιότητα των αρμοδίων της Εφορίας Καλλιθέας για το επόμενο διάστημα.
Αντιστοίχως, στη ΔΟΥ Π. Φαλήρου, παρατηρείται επίσης έλλειψη προσωπικού. Οι υπάλληλοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, καθώς οι εναπομείναντες εργαζόμενοι δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της Εφορίας. Όπως τόνισαν στον «ΑΤ» ο έλεγχος όλων των φακέλων που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι με αποδείξεις είναι ανέφικτος, σημειώνοντας ότι θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος. Ωστόσο, ανέφεραν, πως από την στιγμή που δεν θα ελεγχθούν οι αποδείξεις όλων των πολιτών μπορεί να μην εντοπιστούν και πιθανά λάθη ορισμένων φορολογουμένων στην πρόσθεση του συνολικού ποσού των αποδείξεων.
Σημειώνεται ότι κατά τις αρχικές συναντήσεις των προϊσταμένων των Εφοριών με το υπουργείο Οικονομικών έχουν δοθεί εντολές για δειγματοληπτικούς ελέγχους χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια. Σε επόμενες συναντήσεις αναμένεται να δοθούν διευκρινίσεις ιδιαίτερα για τις δηλώσεις που θα καταγράφουν υψηλά ποσά αποδείξεων μεγαλύτερα από το ποσό που απαιτείται για την εξασφάλιση του αφορολόγητου ορίου.

Πώς υποβάλλονται οι αποδείξεις

Σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματός του ΔΟΥ. Στον φάκελο θα αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, ο ΑΦΜ του υπόχρεου και ο ΑΦΜ της συζύγου, ο αριθμός των αποδείξεων και το συνολικό ποσό αυτών (για τον υπόχρεο και τη σύζυγο).
Για την αναγνώριση των αποδείξεων απαιτείται να διακρίνεται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, ο ΑΦΜ αυτής, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό.
Σε περίπτωση κατά την οποία η απόδειξη δεν είναι τυπωμένη με έντονα στοιχεία και πιθανολογείται η πλήρης εξαφάνισή τους, ο φορολογούμενος πρέπει να επαναλάβει τα προαναφερθέντα στοιχεία (επωνυμία της επιχείρησης, ΑΦΜ, ημερομηνία και ποσά), ούτως ώστε να καθίσταται στη συνέχεια εφικτός ο έλεγχός τους.
Οσοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους θα πρέπει να κρατήσουν τις αποδείξεις τους σε περίπτωση που κληθούν για έλεγχο.
Των ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΦΛΩΡΟΥ - ΜΑΡΙΑΣ ΓΚΟΥΡΤΣΙΛΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...