Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Ονόματα οφειλετών και περαίωση για μεγάλη ακίνητη περιουσία

Λίστες µε τα ονόματα όσων χρωστούν στην εφορία αλλά και περαίωση για τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία... θα προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με απώτερο σκοπό την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Οφειλέτες με ονοματεπώνυμο

Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονοµικών θα δημοσιοποιήσει λίστες με τα ονόματα όλων όσων έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές προς το ∆ηµόσιο, από ένα ποσό και πάνω, ενώ παράλληλα θα θεσπίσει κριτήρια για την κατάταξη των οφειλών αυτών σε εισπράξιµες και µη εισπράξιµες.
Τα ονόµατα των µεγαλοοφειλετών µε ληξιπρόθεσµες οφειλές θα δηµοσιοποιούνται έπειτα από την πάροδο ενός εύλογου χρονικού διαστήµατος, ώστε να τους ...
δίνεται η ευκαιρία και το κίνητρο να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

Επίσης, το νοµοσχέδιο που θα συζητηθεί αύριο στις γενικές του κατευθύνσεις στο Υπουργικό Συµβούλιο και σχεδιάζεται να ψηφιστεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου, περιλαµβάνει µια σειρά από ρυθµίσεις για αυστηρότερες φορο-ποινές, όπως αυτόφωρο για µη απόδοση ΦΠΑ ακόµη και για ποσά αρκετά κάτω των 50.000 ευρώ, αλλά και µέτρα - ανάσα για τις επιχειρήσεις όπως µείωση του συντελεστή φορολόγησης στα αδιανέµητα κέρδη από 24% σε 20% και αναβολή για ένα έτος του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες µετοχών. Οι λεπτοµέρειες των ρυθµίσεων συζητήθηκαν το Σάββατο σε σύσκεψη του οικονοµικού επιτελείου. 
Σήµερα το σύνολο των ληξιπρόθεσµων οφειλών υπολογίζεται σε 32 δισ. ευρώ ,εκ των οποίων τα 24 δισ. ευρώ εκτιµάται ότι είναι ανεπίδεκτα είσπραξης. Όσο για τους οφειλέτες µε χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ έκαστος, εκτιµώνται σε 3.700.
Όσες οφειλές χαρακτηριστούν – µε βάση τα κριτήρια που θα θεσπίζει το νοµοσχέδιο – ανεπίδεκτες είσπραξης δεν θα διαγράφονται όπως τονίζουν στελέχη του οικονοµικού επιτελείου, αλλά θα «παρκάρονται» κάπου, ώστε οι υποθέσεις να ανασύρονται στην επιφάνεια εάν προκύψει δυνατότητα του οφειλέτη να καταβάλει τα χρωστούμενα. 
Το µέτρο έχει ως στόχο κάποιους που δηλώνουν κάτοικοι άλλων χωρών και ειδικά Έλληνες µε εισοδήµατα στην Ελβετία. Συστήνεται ακόμα ο θεσµός του Οικονοµικού Εισαγγελέα, που θα ασχολείται αποκλειστικά µε τη φοροδιαφυγή και καθιερώνεται  η φορολογική διαιτησία, που θα επιλύει σε 6 µήνες διαφορές άνω των 150.000 ευρώ. 



Επεκτείνεται η… περαίωση

Σε μία προσπάθεια να αυξηθούν περαιτέρω τα δημόσια έσοδα, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να συμπεριλάβει στην ευνοϊκή ρύθμιση της περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων 2000 – 2009 τόσο τους ελεύθερους επαγγελματίες όσο και τις ατομικές επιχειρήσεις με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ. Η επέκταση της ρύθμισης θα προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Το άρθρο 4 του νόμου 3888/2010 για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων προέβλεπε ότι στερούνται του δικαιώματος της περαίωσης «οι υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων τα οποία, με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου 2008 υπόκεινται σε φορολόγηση για την ακίνητη περιουσία».

Κατά συνέπεια 200.000 περίπου επιτηδευματίες από όλη τη χώρα (έμποροι, βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ.) των οποίων η προσωπική ακίνητη περιουσία σύμφωνα με το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ 2008 υπερέβαινε τις 400.000 ευρώ, δεν είχαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να προβούν σε περαίωση των εκκρεμών επαγγελματικών φορολογικών τους υποθέσεων.

Η συγκεκριμένη διάταξη είχε επικριθεί ως άδικη και αντισυνταγματική καθώς συσχέτιζε θέματα, όπως την επαγγελματική δραστηριότητα με την προσωπική περιουσιακή κατάσταση του επιτηδευματία.

Μέχρι σήμερα οι συνολικές εισπράξεις από την περαίωση ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ. Με την υπαγωγή στην ρύθμιση ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, αναμένεται πως ακόμη 200 χιλιάδες φορολογούμενοι θα ενταχθούν στην περαίωση με τα προσδοκώμενα έσοδα να υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...