Εκτενές ρεπορτάζ φιλοξενεί η εφημερίδα Wall Street Journal για την υπόθεση Siemens, τονίζοντας ότι «οι Έλληνες είναι εξοργισμένοι με την έρευνα της εξεταστικής επιτροπής της βουλής για το πολιτικό σκάνδαλο, που κατέληξε σε φάρσα που αρμόζει μόνο σε παράσταση τσίρκου».
«Η έρευνα κατέληξε σε ένα πόρισμα 2.000 σελίδων μετά από 12 μήνες αναποφασιστικότητας που δεν έριξε κανένα φως σχετικά με το πού πήγαν οι δωροδοκίες της Siemens, που πήρε σε αντάλλαγμα για μεγάλα και προσοδοφόρα έργα», τονίζεται.
«Άραγε οι Έλληνες πιστεύουν ότι ο Harry Potter εξαφάνισε τις δωροδοκίες ύψους 100 εκατ. ευρώ της Siemens σε διάφορα πρόσωπα», αναρωτιέται η εφημερίδα.
Αυτές οι αποκαλούμενες κοινοβουλευτικές ...
έρευνες ιστορικά δεν απέφεραν ποτέ κανένα αποτέλεσμα, δεδομένου ότι είναι περιορισμένης εμβέλειας και στερούνται ουσιαστικών αρμοδιοτήτων. Οι εκθέσεις τους παράγουν συνήθως περισσότερα αναπάντητα ερωτήματα και μπαίνουν γρήγορα στο αρχείο, τονίζεται.
Συνήθως, οι πολιτικές δυνάμεις, στη συνέχεια, δίνουν όρκους ότι θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο, ενώ στην πραγματικότητα ελπίζουν ότι όλα θα ξεχασθούν γρήγορα.
Όμως οι καιροί έχουν αλλάξει στην Ελλάδα, σχολιάζει η εφημερίδα. Σήμερα, που οι πολίτες επωμίζονται όλο και περισσότερο την ανυπόφορη λιτότητα δεν έχουν πλέον μνήμη μυρμηγκιού.
Σύμφωνα με την έρευνα το ελληνικό Δημόσιο και κατ’ επέκταση οι Έλληνες φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με χρέος δύο δισ. ευρώ από τα λαδώματα της υπόθεσης Siemens.
Και παρόλα αυτά το πολιτικό σύστημα έκρινε ότι τα αδικήματα των προηγούμενων υπουργών έχουν παραγραφεί, ενώ εξοργίζει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι σύμφωνα με το πόρισμα για τη Siemens δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω, πέρα από «περαιτέρω διερεύνηση» για πέντε πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και επτά της ΝΔ.
Επιπλέον η κυβέρνηση για να καθησυχάσει τους πολίτες ανακοίνωσε ότι ασκεί μήνυση στη Siemens.
Όλα αυτά δημιουργούν ένα επικίνδυνο υπόβαθρο στην Ελλάδα, σημειώνει η Wall Street Journal, ενώ φουντώνει πλέον και το κύμα των πολιτών που «δεν πληρώνει». Το σίγουρο είναι ότι αυτές οι εξοργιστικές συγκαλύψεις μπορεί να φέρουν τη χώρα ακόμα πιο κοντά στην Τυνησία και την Αλβανία.
epikaira
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου