Αν και στη χώρα μας υπηρετούν σήμερα 25.000 γιατροί για 35.000 κλίνες στο ΕΣΥ -όταν στην Ευρώπη η αντιστοιχία είναι ένας γιατρός ανά τέσσερις κλίνες- υπάρχουν νοσοκομεία με ελλείψεις σε γιατρούς, λόγω ανισοτήτων στην κατανομή προσωπικού.
Το πρόβλημα αυτό συζητήθηκε μεταξύ άλλων στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής «σοφών» για την Υγεία, όταν ο πρόεδρος της επιτροπής Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στον πληθωρισμό γιατρών που σημειώνεται στη χώρα μας.
Συζητήθηκε ακόμη το θέμα των ιατρικών ειδικοτήτων, καθώς από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος δήλωσε ότι σήμερα είναι απαράδεκτα...
πολυετείς οι αναμονές από τους φοιτητές, με αποτέλεσμα να φεύγουν στο εξωτερικό.
Σημειώνεται ότι η επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποχρεούται να παραδώσει τον Μάρτιο του 2011 πόρισμα με την αρχική αξιολόγηση των δράσεων σε πολιτικές που έχουν μέχρι τότε εφαρμοστεί. Με βάση το συγκεκριμένο πόρισμα, η κυβέρνηση υιοθετεί ένα πρόγραμμα δράσεων για την Υγεία μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2011, ακολουθώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.
Επίσης, πρέπει να προτείνει βελτιωτικές κινήσεις, εφ' όσον κριθεί απαραίτητο στο τέλος του Μαΐου του 2011 να παραδώσει το τελικό της πόρισμα στο οποίο θα αποτιμά τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Στις 3 Φεβρουαρίου θα συναντηθούν τα μέλη της επιτροπής με εκπροσώπους της τρόικας, ώστε να συζητήσουν τα αποτελέσματα των δράσεων του υπουργείου Υγείας όσον αφορά τις περικοπές δαπανών.
Σημειώνεται πως το πόρισμα των ειδικών της Υγείας θα περιλαμβάνει ποσοτικούς στόχους στους προηγούμενους τομείς, με απώτερο σκοπό να συνεισφέρει στη διατήρηση της δημόσιας δαπάνης για την Υγεία σε ποσοστό του ΑΕΠ μικρότερο του 6% ετησίως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου