Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Παραμένουν σε θέση μάχης ΕΤΕ-Alpha Bank

ΕΝΩ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΔΙΑΛΛΑΚΤΙΚΟΤΕΡΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ DEAL, ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ -ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ HEDGE FUNDS- ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΞΑΓΟΡΑ, ΑΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΣΚΛΗΡΑ παζάρια στο παρασκήνιο για την προίκα που πρέπει να καταβληθεί, προκειμένου να μην ναυαγήσει οριστικά το προξενιό Εθνικής-Alpha και κυκλωτικές κινήσεις από ...
το εξωτερικό, δημιουργούν σκηνικό νουάρ στην τραπεζική αγορά.
Μία εβδομάδα μετά το ηχηρό «όχι» που εισέπραξε η Εθνική από την Alpha και τα επικοινωνιακά πυρά που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές, φαίνεται ότι οι προσπάθειες για να προχωρήσει η συμφωνία δεν έχουν ακόμη εγκαταλειφθεί οριστικά. Τα μηνύματα που καταφθάνουν είναι αντιφατικά, ενώ το μόνο βέβαιο είναι ότι το «θετικό κλίμα» που επικρατούσε μέχρι τη δημοσιοποίηση της πρότασης, την περασμένη Παρασκευή, έχει πλέον διαταραχθεί.
«Δελεαστικοί όροι»
Από την μία πλευρά, λοιπόν, πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Εθνικής προχθές εμφανίστηκε πιο διαλλακτική όσον αφορά στο προσφερόμενο τίμημα. Ετσι, ενώ ευθύς μετά την απόρριψη της πρότασής της ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Απόστολος Ταμβακάκης μιλώντας σε ξένους και έλληνες επενδυτές (τη Δευτέρα) επέμεινε ότι οι όροι είναι δελεαστικοί για τους μετόχους της Alpha Bank, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις προχθές η διοίκηση της Alpha, μία μέρα δηλαδή μετά την ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων, ενημερώθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια για τη βελτίωση του τιμήματος. Υπενθυμίζεται ότι η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής προβλέπει 8 μετοχές της Alpha προς 11 νέες μετοχές της Εθνικής.
Ομως ακόμη και η προσφορά μιας πιο «γενναιόδωρης σχέσης ανταλλαγής» δεν είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει τη «λυδία λίθο» για τη συμφωνία. Βέβαια, από πολλές πλευρές το τίμημα εξαγοράς που προσέφερε η Εθνική (2,8 δισ. ευρώ) χαρακτηρίστηκε χαμηλό σε σχέση με τη διεθνή εμπειρία. Το τίμημα αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 50% της λογιστικής (της πραγματικής, δηλαδή) αξίας της Alpha Bank.
Ετσι, καθοριστικό ρόλο στην άρνηση της Alpha διαδραμάτισε και η κατανομή των ρόλων στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας του νέου σχήματος. Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος θα προέρχεται από την Εθνική, ενώ ο πρόεδρος χωρίς όμως εκτελεστικές αρμοδιότητες θα είναι από την Alpha. Η εξεύρεση ενός πιο ισορροπημένου σχήματος -παρ' όλο που επισήμως δεν προβλήθηκε ως αιτία του διαζυγίου από καμία πλευρά- αποτελεί δυσεπίλυτη εξίσωση πολλαπλών παραμέτρων.
Την ίδια ώρα που καταβάλλονται προσπάθειες να διατηρηθεί το «φιλικό» πρόστιμο της προσέγγισης, η διοίκηση της Εθνικής φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να προετοιμάζεται μεθοδικά για να προχωρήσει σε επιθετική εξαγορά, στην περίπτωση που λάβει το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση. Η «αποστολή στο Λονδίνο» του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ Ανθ. Θωμόπουλου την προηγούμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι είχε δε απλώς αναγνωριστικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το στέλεχος της ΕΤΕ είχε επαφές όχι απλώς για να καταγράψει τις διαθέσεις των μεγάλων επενδυτών-μετόχων αλλά για να «δημιουργήσει» έναν μηχανισμό ο οποίος θα είναι ικανός να εγγυηθεί την επιτυχή έκβαση μιας δημόσιας προσφοράς προς τους μετόχους της Alpha. Για το λόγο αυτό πιθανώς πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων με hedge funds όπως το GLG, τα οποία είναι εξοικειωμένα με ανάλογες πρακτικές.
Ισχυρά κίνητρα
Το σχέδιο με τα hedge funds είναι αρκετά εφευρετικό στη σύλληψη γιατί προσφέρει κίνητρα στα τελευταία να συμμετάσχουν σ' αυτό, διασφαλίζοντας εκ των προτέρων ότι οι επενδυτές αυτοί θα αποδεχθούν χωρίς δεύτερη σκέψη μια δημόσια πρόταση από την Εθνική αν και εφόσον κατατεθεί.
Με απλά λόγια, οι επενδυτές αυτοί του Λονδίνου «σορτάρουν στην μετοχή της Εθνικής» (πουλάνε δηλαδή με νόμιμο αέρα) και αγοράζουν ταυτοχρόνως μετοχές της Alpha. Ετσι στη συνέχεια, αν γίνει η δημόσια πρόταση από την Εθνική, θα την αποδεχθούν προκειμένου να λάβουν τις νέες μετοχές και με αυτές να κλείσουν την ανοικτή τους θέση. Από τη συναλλαγή αυτή, στο βαθμό που η μετοχή της Alpha παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, τα hedge funds πετυχαίνουν κέρδος της τάξεως του 3,5%. Αν οι όροι ανταλλαγής βελτιωθούν υπέρ της Alpha Bank, τότε το όφελος αυτό πολλαπλασιάζεται. Ολα τα παραπάνω εμπεριέχουν σημαντικές αβεβαιότητες και κυρίως έρχονται σε αντίθεση με τη θέση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...