Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Μειώνουν τις αποδοχές αλλά όχι τους μισθούς ΕΛΠΕ και ΔΕΗ

Ναι στο ψαλίδισμα μπόνους και υπερωριών, που, πάντως, μειώνουν σημαντικά τις αποδοχές των εργαζομένων, αλλά όχι σε απ'ευθείας κόψιμο μισθών, κατά τα «πρότυπα» των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, λένε οι διοικήσεις της ΔΕΗ και των Ελληνικών Πετρελαίων, που αναζητούν κατάλληλη φόρμουλα ώστε και τον Γ. Παπακωνσταντίνου να μη δυσαρεστήσουν και τους εργαζόμενούς τους να μην ξεσηκώσουν.
Η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, πάντως, ...
«τα έσπασε» με το σωματείο των εργαζομένων χθες το βράδυ πριν καλά καλά ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, που αμείβονται με 17,8 μισθούς ετησίως, έριξαν στο τραπέζι μια σειρά από αιτήματα που οδηγούν σε συνολικές αυξήσεις των αποδοχών τους κατά 18%, σύμφωνα με πηγές από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ. Στη διετία 2009-2010 είχαν πετύχει αυξήσεις της τάξης του 7%.
Η διοίκηση των ΕΛΠΕ από την πλευρά της αντιπρότεινε μηδενικές αυξήσεις μισθών για το 2011, αλλά κούρεμα των χρονοεπιδομάτων, των πριμ παραγωγικότητας και των μπόνους με τη θέσπιση συγκεκριμένων όρων, που ουσιαστικά θα επιφέρουν σημαντική μείωση έναντι των σημερινών αποδοχών των εργαζομένων.
Προτάθηκε συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στις τεχνικές υπηρεσίες να λαμβάνουν κατ' ανώτατο μέχρι 3 μισθούς επιπλέον ετησίως ως πριμ παραγωγικότητας, αν πετυχαίνουν συγκεκριμένους στόχους, και αντίστοιχα οι υπόλοιποι εργαζόμενοι να παίρνουν μέχρι 2 μισθούς επιπλέον.
Σήμερα για όλους ισχύουν οι 3,7 μισθοί επιπλέον των 14. Μεταξύ άλλων προτάσεων που κατέθεσε η διοίκηση είναι η κατάργηση του επιδόματος κυλικείου (200 ευρώ ετησίως), των 5ήμερων εκδρομών του προσωπικού, ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στον όμιλο. Στα στελέχη των ΕΛΠΕ δεν θα δοθούν μπόνους και δικαιώματα αγοράς μετοχών σε χαμηλές τιμές.
* Από την πλευρά της η ΔΕΗ σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση των υπερωριών και των εκτός έδρας, με στόχο να εξοικονομήσει περίπου 40 εκατ. ευρώ το 2011. Σε επιστολή του προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, επισημαίνει ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2010 οι απολαβές του προσωπικού μειώθηκαν από 15% μέχρι 50% και πλέον οι μόνες περικοπές που μπορεί να κάνει είναι αυτές που αφορούν το μη μισθολογικό κόστος.
enet

1 σχόλιο:

  1. ΤΑ ΕΛΠΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΙΔΙΩΤΗ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, Η ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ, ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΑ ΒΑΖΕΤΕ ΟΛΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΓΙΑΥΤΟ ΣΤΑΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΟΥ ΤΟΥΣ, ΛΑΜΟΓΙΑ-ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑ-ΛΗΣΤΡΙΚΗΣ ΚΥΕΡΝΗΣΗΣ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...