Ανω-κάτω έγινε η κυβέρνηση για το θέμα των μεταναστών απεργών πείνας, καθώς χθες το βράδυ εκδηλώθηκε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ κορυφαίων υπουργών. Μάλιστα, οι συγκρουσθέντες υπουργοί είχαν επικοινωνήσει νωρίτερα με τον πρωθυπουργό, αλλά δεν έγινε γνωστό ποια είναι η θέση που πήρε.
81 δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν χθες ...
τους απεργούς. Με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ζητούν την παρέμβαση της Αντιπροσωπείας
Το βράδυ και αφού είχε προηγηθεί πλήθος διαβουλεύσεων ο υπουργός Εσωτερικών αποδοκίμασε αυτή τη δήλωση Βενιζέλου, κατηγορώντας τον συνάδελφό του ότι «δεν ζήτησε να πληροφορηθεί τα δεδομένα που συνθέτουν το σύνολο του προβλήματος» και καλώντας τον να διευκρινίσει «αν προτείνει τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών». «Από την πρώτη στιγμή δεν πράττουμε τίποτα διαφορετικό από το να προσπαθούμε να βρούμε μια λύση που θα υπηρετεί το γενικό συμφέρον και την αρχή της ευνομίας, με την επιδίωξη να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο για τη ζωή των απεργών πείνας, κάμπτοντας την αδιαλλαξία των διαμεσολαβητών-καθοδηγητών τους», προσθέτει ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος φαίνεται να θεωρεί ότι με τη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος τον καθιστά έμμεσα υπεύθυνο για πιθανή απώλεια ανθρώπινης ζωής.
Βενιζέλος μιλά με Παπουτσή
Ο κ. Βενιζέλος δεν αντέδρασε στη δήλωση Ραγκούση. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε μιλήσει το μεσημέρι -στο πλαίσιο κυβερνητικής σύσκεψης- με τον πρωθυπουργό, στον οποίο είπε την άποψή του για το θέμα. Οτι, δηλαδή, πρέπει να βρεθεί επειγόντως λύση. Πρότεινε να επισκεφθεί τους απεργούς πείνας ο Συνήγορος του Πολίτη, να μιλήσει μαζί τους και να τους εγγυηθεί εγγράφως ότι δεν θα θιγεί κανένας, αν σταματήσουν την απεργία πείνας. Ο υπουργός Αμυνας συνομίλησε και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή. Σύμφωνα με πληροφορίες, Ραγκούσης και Βενιζέλος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία ωστόσο δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει την κρίση που ξέσπασε.
Διάσταση απόψεων υπάρχει και μεταξύ Ραγκούση και Παπουτσή, χωρίς όμως να εκδηλωθεί δημόσια. Ο υπουργός Εσωτερικών θεωρεί ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες απεργοί πείνας, διότι αυτό θα έδινε «σήμα» σε άλλους να ακολουθήσουν την ίδια μέθοδο και το θέμα να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο κ. Παπουτσής έδωσε έμφαση σε γραπτή βεβαίωση για παραμονή των μεταναστών έξι μήνες στην Ελλάδα, «η οποία μπορεί να ανανεώνεται αν είναι ανέφικτη η επιστροφή στις χώρες τους». Και τους κάλεσε να σταματήσουν την απεργία πείνας, ώστε να βρεθεί λύση και να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.
Παρόμοια πρόταση είχε κάνει νωρίτερα και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης. «Οι μετανάστες -είπε- μπορούν να μπουν σε καθεστώς εξάμηνης "ανοχής", που μπορεί να παραταθεί για ακόμη έξι μήνες». Πρόσθεσε, όμως, ότι «δεν πρέπει να εκβιάζεται η χώρα. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια αυθαίρετη νομιμοποίηση. Ποιος θα το διαχειριστεί όταν αύριο έρθει ένας αριθμός αλλοδαπών 15 ή 15.000 και κάνει απεργία πείνας έξω από ένα νοσοκομείο;».
Πριν από όλα αυτά, η κυβέρνηση είχε καταγγείλει τους «υποτιθέμενους αλληλέγγυους», όπως τους χαρακτήρισε, ότι δεν αφήνουν απεργούς πείνας να πάρουν τροφή και νερό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής θέλησε έτσι να καταστήσει τους «αλληλέγγυους» υπεύθυνους για το ενδεχόμενο να υπάρξει απώλεια ζωής.
«Φταίνε οι αλληλέγγυοι»
«Δεν θα επιτρέψουμε», ανέφερε, «κάποιοι οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτούς τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα, που γίνονται όμηροι πολιτικών επιδιώξεων, να απαγορεύουν ουσιαστικά σ' αυτούς τους απεργούς πείνας, για τους οποίους υποτίθεται ότι αγωνίζονται, να πάρουν τροφή και νερό», ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι «η υποκρισία των υποτιθέμενων αλληλέγγυων έχει ξεπεράσει κάθε όριο και θα πρέπει πραγματικά να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι αλληλέγγυοι». Πρόσθεσε δε ότι κάποιοι αλληλέγγυοι, οι οποίοι προέρχονται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, έκαναν κατάληψη σε γραφεία υπουργών στη Θεσσαλονίκη.
Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει αναφορά γιατρού ότι «η κυβέρνηση θέλει νεκρό», τόνισε πως όχι απλώς η κυβέρνηση δεν θέλει νεκρούς, αλλά καλεί «όλους αυτούς που υποτίθεται ότι υποστηρίζουν τον αγώνα των μεταναστών, να αναλογιστούν ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παίζουν ούτε με τις τύχες των ζωών αυτών των ανθρώπων ούτε και με την τύχη της χώρας σε διεθνές επίπεδο».
Οσον αφορά την καταγγελία του α' περιφερειάρχη Υγείας, Αρη Μουσιώνη, ότι σε δημόσια νοσοκομεία απαγορεύτηκε από συνοδούς απεργών πείνας η σίτισή τους, ο κ. Πεταλωτής είπε: «Οταν ένας απεργός πείνας ζητεί να πάρει νερό ή πορτοκαλάδα κανείς δεν μπορεί να του το απαγορεύει. Θα υπάρξει εντολή προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων να πράξουν τα αυτονόητα».*
Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ, ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ, ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
enet Αφορμή για τη σύγκρουση έδωσε μια δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Γιάννη Ραγκούση. Το μεσημέρι ο υπουργός Αμυνας, απαντώντας σε επισήμανση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη ότι αν πεθάνει κάποιος από τους απεργούς «θα έχουμε μεγάλη αναστάτωση», είπε: «Θα ήταν τραγική εξέλιξη να υπάρξει έστω και μία απώλεια. Θα ασκήσω όλη την επιρροή μου στους συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να βρεθεί μια λύση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου