Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Μάχη στη δεξιά για το πολιτικό φλερτ Ν.Δ. με Βορίδη

«Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά» αναφέρει η λαϊκή παροιμία, η οποία βρίσκει την πλήρη δικαίωσή της, στην διαμάχη που ξέσπασε τις τελευταίες ώρες μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Το δημοσίευμα του Κυριακάτικου «Βήματος» για «κρυφό φλερτ» της Ν.Δ. με τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΛΑΟΣ κ. Μ. Βορίδη, άναψε πολιτικές φωτιές και προκάλεσε ...
μεγάλο εκνευρισμό στον πρόεδρο του κόμματος κ. Γ. Καρατζαφέρη, ενώ πυροδότησε ένταση στο παρασκήνιο.
Παράλληλα το σκηνικό έντασης, ενίσχυσε και άλλο δημοσίευμα που αναφερόταν σε προσέγγιση του ΛΑΟΣ με τη Ν.Δ. με σκοπό την εκλογική συνεργασία. Αυτό το σενάριο όμως, ο κ. Καρατζαφέρης το προσέγγισε με πολύ χαλαρό τρόπο, αν και γνωρίζει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς, δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Με τη στάση τους στο ΛΑΟΣ, ανέδειξαν ότι το πρόβλημά τους είναι μη χάσουν την εμπιστοσύνη, ορισμένων ικανών και αξιόλογων βουλευτών και στελεχών και μετακινηθούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπάρξει πλήγμα στην εικόνα του κόμματος ενόψει των εκλογών.
Το άγχος και η οργή του κ. Καρατζαφέρη, ήταν τέτοια που επικοινώνησε νωρίς το πρωί της Κυριακής με τον κ. Βορίδη και του ζήτησε να προβεί σε διάψευση του δημοσιεύματος, ότι δεν υφίσταται πολιτικό φλερτ με τη Ν.Δ. προφανώς με το σκεπτικό ότι αυτή η συζήτηση δημιουργεί πρόβλημα στο ΛΑΟΣ.
Οι αναγκαστικές «διαψεύσεις»
Ο κ. Βορίδης υπό την ισχυρή πίεση που δέχθηκε προέβη σε μια δημόσια δήλωση, στην οποίαεπεσήμανε τα εξής: «Σχετικά με το σημερινό (σ.σ. χθεσινό) δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ με τίτλο "Το κρυφό φλερτ Βορίδη-ΝΔ" και παρά την υφιστάμενη στο δημοσίευμα διευκρίνιση από πλευράς μου, ότι τέτοιο φλερτ δεν υφίσταται, επισημαίνω ότι οι όποιες εκτιμήσεις και αναλύσεις περιέχονται στο ανωτέρω δημοσίευμα, δεν με αφορούν και αντιθέτως με εμπλέκουν σε σενάρια με τα οποία ουδεμία σχέση έχω».
Παρά την αυτονόητη κίνηση διάψευσης του κ. Βορίδη, αφού οι όποιες παρασκηνιακές κινήσεις γίνονται δεν είθισται να επιβεβαιώνονται όταν είναι σε εξέλιξη, πολλοί δεν πείστηκαν. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Καρατζαφέρης είχε την ανάγκη, λόγω του κλίματος που διαμορφώθηκε, να υπάρξει και δήλωση του γραμματέα του ΛΑΟΣ κ. Αδ. Γεωργιάδη, ώστε να φανεί στην κοινή γνώμη πως υπάρχει οργή γενικότερη στο κόμμα που παραμένει συμπαγές και ενωμένο.
«Χιλιοειπωμένα σενάρια που συνεχώς διαψεύδονται και
παρά ταύτα επανέρχονται. Ο Βουλευτής μας είναι αρκετά ευφυής για να κρατιέται μακριά από τέτοιου είδους ίντριγκες και ο αρχηγός της ΝΔ αρκετά σοβαρός για να τις υιοθετεί. Κάποιοι προφανώς ποντάρουν σε ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα στα κόμματα. Δεν θα τους περάσει» είπε ο κ. Γεωργιάδης, διαπιστώνοντας σχέδιο να δημιουργηθεί ψυχροπολεμικό κλίμα, αγνοώντας προφανώς τη συζήτηση που διεξάγεται στο παρασκήνιο.
Παρά τις οργισμένες διαψεύσεις και δηλώσεις, με υπόδειξη του κ. Καρατζαφέρη, που ήταν –σύμφωνα με πληροφορίες- έξω φρενών και ιδιαίτερα αγχωμένος, δεν απάντησε κανείς στην ουσία της υπόθεσης.
Οι επαφές και η αυτοδιάλυση
Στο κόμμα του κ. Καρατζαφέρη μείνανε στο πρόσωπο του κ. Βορίδη και απέφυγαν να μιλήσουν για το πολιτικό αίτημα που θέτουν πολλά «γαλάζια» στελέχη, που κινούνται πέριξ της σημερινής ηγετικής ομάδας της Ν.Δ.- πως δεν υφίσταται λόγος ύπαρξης του ΛΑΟΣ.
Παράλληλα, ουδείς διέψευσε επαφές, συναντήσεις βουλευτών και στελεχών του ΛΑΟΣ με συναδέλφους τους από τη Ν.Δ. αλλά το κυριότερο είναι πως κανείς δεν απέρριψε τη θεωρία περί της ύπαρξης, μιας μεγάλης πατριωτικής παράταξης, προφανώς διότι αυτό συμφέρει και τον κ. Καρατζαφέρη.
Η ουσία του δημοσιεύματος, παραμένει, ότι ο κ. Βορίδης –που έχει συναντηθεί πολλές φορές με «γαλάζια στελέχη»- θεωρείται από πολλούς νεοδημοκράτες ένας αξιόπιστος συνομιλητής και δεν είναι λίγοι εκείνοι- ακόμη και τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά- που βλέπουν με θετικό μάτι μια μετακίνηση του από τον ΛΑΟΣ προς την ΚΟ της ΝΔ.

Εξάλλου, στο ΛΑΟΣ, αγνοούν, ότι πολλά στελέχη της Ν.Δ., όπως πρόσφατα και ο δικηγόρος και πρόεδρος του Δικτύου 21 κ. Φ. Κρανιδιώτης, ο οποίος συνομιλεί τακτικά με την ηγετική ομάδα της ΝΔ, εκφράζονται θετικά για ορισμένους βουλευτές του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη.
Το άγχος και ο φόβος του Καρατζαφέρη
Πολλοί στη Ν.Δ. κάνουν ειδική αναφορά στην πρόταση του κ. Κρανιδιώτη, για αυτοδιάλυση του ΛΑΟΣ, ενώ θυμίζουν ότι είπε, πως στο κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, «υπάρχουν αξιόλογα στελέχη, έντιμοι και ικανοί άνθρωποι, οι οποίοι πιστεύω πως στο μέλλον θα προσχωρήσουν».
Βέβαια, όλη αυτή η συζήτηση περί αυτοδιάλυσης του ΛΑΟΣ και με τα σενάρια για μεταγραφές βουλευτών προς τη Ν.Δ., αποδυναμώνει το σχεδιασμό του κ. Καρατζαφέρη. Ο ίδιος ξέρει πολύ καλά, ότι το τελευταίο διάστημα δέχεται μεγάλη πολιτική πίεση από τη Ν.Δ. που έχει ξεκινήσει επιχείρηση προσέγγισης στελεχών, βουλευτών και ψηφοφόρων, γι’ αυτό και στέλνει μηνύματα προς την αξιωματική αντιπολίτευση.
Επίσης, γνωρίζει, ότι εάν ολοκληρωθούν οι κινήσεις και υπάρξουν μετακινήσεις, χάνει το πλεονέκτημα που έχει να είναι ρυθμιστικός μετεκλογικός παράγοντας.
Ο ΛΑΟΣ μπορεί να αντιδρά και να διαμαρτύρεται δημόσια, αλλά η δήλωση του κ. Βορίδη στο Βήμα της Κυριακής ήταν σαφής σε ένα σημείο, στο οποίο αναφέρει τα εξής: «Η συζήτηση είναι κρίσιμη, χρήσιμη και επωφελής για την ενότητα της δεξιάς παράταξης. Πρέπει να ανοίξει μια θεσμική συζήτηση…Είμαι αναφανδόν υπέρ της άποψης να συνθέσουμε μια νικηφόρα πολιτική και ιδεολογική πρόταση μέσα από μια συλλογική διαδικασία και όχι προσωπική».

Το… παιχνίδι της Ν.Δ.
Πριν υπάρξει το παιχνίδι των διαψεύσεων από το ΛΑΟΣ, είχε φροντίσει η Ν.Δ. να δώσει τον τόνο, εκμεταλλευόμενη μια ανακοίνωση το απόγευμα του Σαββάτου, του κ. Κ. Αϊβαλιώτη, εκπροσώπου τύπου του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη.
Σε δήλωση του κ. Αϊβαλιώτη που έκανε κριτική στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και άσκησε σκληρή κριτική στο Μνημόνιο, η Ν.Δ. εξέδωσε ανακοίνωση σε πολύ σκληρό ύφος, έχοντας πληροφορίες και για τα κυριακάτικα δημοσιεύματα.
«Κάνουν κριτική στο Μνημόνιο, αυτοί που το ψήφισαν με φανατισμό. Λίγη τσίπα δεν βλάπτει» ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΝΔ, που με αυτό τον τρόπο φρόντισε να απαντήσει έτσι και στα σενάρια περί εκλογικής συνεργασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ΛΑΟΣ.
Ουσιαστικά η Ν.Δ. έδειξε με τον τρόπο της, ότι ο στόχος δεν είναι η συνεργασία με το ΛΑΟΣ και ενισχύει την άποψη έμπειρων κομματικών παραγόντων, πως το «κλειδί» των εξελίξεων στο χώρο της κεντροδεξιάς, είναι η μετακίνηση βουλευτών και στελεχών, από το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη. Όσο για τους ψηφοφόρους, η Ν.Δ. αλλάζει σταδιακά την ατζέντα και τη ρητορική της, επιχειρώντας τον πολιτικό επαναπατρισμό πολλών.


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=386895&dt=28/02/2011#ixzz1FFtim0xH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...